Løn og vilkår for ansatte i det omdiskuterede flyselskab Ryanair er langt under standard for, hvad vi kender i Danmark.
Det gav finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for i Folketinget onsdag eftermiddag. Med udmeldingen bliver der igen sat fokus på flyselskabet, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fik stor kritik for at flyve med i februar. Ryanair afviser konsekvent at tegne overenskomster.
Finansministeren luftede sin holdning, da han i Folketinget blev stillet et spørgsmål af Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn.
Under debatten om spørgsmålet sagde Rasmus Prehn:
- Ryanair aflønner sine ansatte utroligt lavt, og lønningerne er svære for forsørgere at leve af. Man kan blive pålagt selv at skulle betale sin uniform, og man risikerer fyring, hvis man melder sig ind i en fagforening.
Hertil svarede Claus Hjort Frederiksen:
- Jeg skal ikke fragå, at det som Rasmus Prehn siger, er rigtigt - og langt under standard for, hvordan vi behandler folk her i landet.
Ingen boykot
Spørgsmålet til Claus Hjort Frederiksen tog sit udgangspunkt i en artikel fra Avisen.dk, som for nylig kunne fortælle, at statens indkøb af Ryanair-billeter er vokset med 48 procent fra 2014 til 2015.
- Selv om Ryanair-billetterne kun udgør en lille del af statens indkøb af rejser, så er der tale om en voksende del. Så det vil være på sin plads, at vi får et sæt spilleregler for alle indkøb af statslige rejser, sagde Rasmus Prehn.
Men det ønske afviste Claus Hjort Frederiksen fuldstændigt.
- Så længe selskaber arbejder lovligt i Danmark, skal staten ikke begynde at boykotte dem, sagde Claus Hjort Frederiksen.
Meget svær opgave
Rasmus Prehn fastholdt, at der i det mindste skulle komme en hensigtserklæring fra ministeren om, at man kun støtter indkøb af flyture med personale, som arbejder under danske standarder for løn- og arbejdsvilkår.
Hertil svarede Claus Hjort Frederiksen:
- Her har vi fat i noget principielt. Staten køber en masse varer og tjenesteydelser fra udlandet, og hovedparten af dem er ikke produceret under de samme forhold, som vi byder folk her i landet.
- Hvis vi skal til at sortere i, om t-shirts fremstilles i Bangladesh eller andre varer lever op til danske standarder, så vil det være et skråplan, for hvor skal vi sætte grænsen? Og det vil give os en meget svær opgave i stat, regioner og kommuner.
- Vi må holde os til, om virksomheder opererer lovligt efter danske og internationale regler.