Der skal en helt nytænkende og samlet indsats til for at forbedre dansk konkurrenceevne og dermed skaffe flere nye job herhjemme.
Det foreslår Venstres Claus Hjort Frederiksen.
"Jeg forestiller mig, man laver en analyse og opstiller en liste over de udfordringer, vi har. Og at man følger den konsekvent," siger han.
Taber til Tyskland og Sverige
Ifølge den liberale chefideolog skal den samlede indsats endevende alle de faktorer, som gør, at Danmark taber i konkurrencen til vores naboer.
"Vi kan se i øjeblikket, at vi taber konkurrenceevne til Tyskland. Og hvad endnu værre er, at vi også taber konkurrenceevne til Sverige. Det skal vi have rettet op på, og der håber jeg, at der kan blive lavet en langsigtet plan," siger Claus Hjort.
Han peger på personskatter, konkurrencen internt i Danmark og hvordan vi får øget produktiviteten, som blot er nogle af de ting, som må indgå i den langsigtede løsning, der gør os bedre i konkurrencen.
Den tidligere finansminister finder stor inspiration syd for grænsen.
Her stod den socialdemokratiske kansler Gerhard Schröder i starten og midten af 00'erne i spidsen for de såkaldte Hartz-reformer på det tyske arbejdsmarked. Reformerne betød bl.a., at ydelsen til ledige blev beskåret kraftigt og at ledige blev sat til at arbejde for én euro i timen.
Det var jo ret gennemgribende, det man gjorde dernede, ikk?
"Det er det. Danmark står over for nogle ret alvorlige problemer. Vi har problemer med vores konkurrenceevne og vi har problemer med konkurrencen internt i Danmark. Vi kan se, at vores lønomkostninger er højere end i både Sverige og Tyskland. Derfor mener jeg, vi er nødt til at se disse ting i en sammenhæng," siger Hjort, og tilføjer:
"Det er jo det, der har givet tyskerne resultater; at de netop var i stand til at gennemfør et langsigtet forløb," siger Claus Hjort Frederiksen med henvisning til Hartz-reformerne.
Kom med noget bedre
Claus Hjort og Venstre har ikke lagt sig fast på, om det også er en kommission som Hartz-programmet med deltagelse af fagkundskaben, erhvervslivet, fagforeninger og politikere, der herhjemme skal rådgive Folketinget.
"Vi kan jo ikke bruge de tyske reformer i Danmark - og tyskerne kan ikke bruge danske reformer i Tyskland. Men metoden, at man sætter sig ned og ser, hvordan bliver vi et konkurrencedygtigt land i fremtiden og kigger hele vejen rundt," lyder det fra den tidligere minister.
I Tyskland gav kommissionen under ledelse af Volkswagen-chefen Peter Hartz, de anbefalinger til regeringen, der senere blev til lov.
I Hjorts øjne var det netop Hartz-reformerne, der gør, at tyskerne i dag står langt bedre i konkurrencen end Danmark og eksempelvis kan konkurrere med Kina på selv tung industri.
Selvom både fagforeninger og socialdemokrater stod bag Hartz blev reformerne særdeles udskældt af ledige og lavlønnede, hvilket kom til udtryk i form af store demonstrationer i 140 tyske byer i august 2004.
Venstre-manden er opmærksom på, at Hartz-reformer som inspirationskilde kan sende et voldsomt signal. Men han ser ikke umiddelbart noget alternativ.
"Så kom med noget bedre - kom med en bedre arbejdsmetode, der kan sikre dansk konkurrenceevne. Det er jeg lydhør over for, fordi det er opgaven med at skaffe danske arbejdspladser, der er det afgørende."