Fronterne i dansk politik bliver skåret knivskarpt op, når talen falder på, hvordan vi fastholder job i Danmark.
Venstres Claus Hjort Frederiksen gør det i en ny udmelding klart, at vi bør lære af Tyskland, som i 00'erne gennemførte gennemgribende - men udskældte - reformer, der forbedrede landets konkurrenceevne.
Socialdemokraterne er lodret uenige i, at den tyske metode på nogen måde er vejen frem.
"Det løber mig koldt ned af ryggen," lyder det fra Pernille Rozenkrantz-Theil, der er medlem af beskæftigelsesudvalget.
Usolidariske tyskere
"Vi skal bestemt se på, hvordan vi får skabt produktionsarbejdspladser og vækst i Danmark, men at se til Tyskland, hvor udkommet er, at mange millioner mennesker lever under fattigdomsgrænsen, selvom de har et arbejde, det mener jeg, er at gå i den fuldstændig forkerte retning," siger hun videre.
Mogens Lykketoft, der ligesom Claus Hjort har siddet for bordenden i Finansministeriet, mener heller ikke den tyske medicin bør efterlignes.
"Jeg synes, vi i 90'erne beviste, at vi kunne lave en model, som var væsentlig mere solidarisk end det, som Hartz-programmerne endte med at blive i Tyskland, hvor man har skabt en ekstremt lavlønnet gruppe."
De skarpe reaktioner kommer, fordi Claus Hjort Frederiksen i dag siger til Avisen.dk, at man bør lære af den metodiske og langsigtede plan, som de såkaldte Hartz-reformer i hans øjne var.
Venstre-manden understreger ellers, at de danske og tyske arbejdsmarkeder er vidt forskellige, og derfor ikke kan sammenlignes direkte. Men han påpeger samtidig, at noget lignende drastisk må gøres, hvis ikke Danmark endelige skal tabe i konkurrencen til vore nabolande.
"Det er jo det, der har givet tyskerne resultater; at de netop var i stand til at gennemfør et langsigtet forløb," siger Claus Hjort Frederiksen.
S: Venstre tør ikke sige sandheden
Socialdemokraterne bakker op om, at den danske konkurrenceevne pine død må forbedres.
Men det sker ikke ved at sænke skatterne for virksomhederne og fastfryse lønningerne, som er det Venstre i virkeligheden vil, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
"Venstre har også spindoktorer ansat, så de ved godt, at det er en dårlig idé at fortælle størstedelen af danskerne, at de har tænkt sig at sætte pres på lønningerne," siger hun.
Den fynskvalgte politiker mener, at "den rygende pistol" i forhold til Venstres virkelig intentioner findes i det omdiskuterede beslutningsforlag fra partiet og Dansk Folkeparti, som vil begrænse fagforeningers blokaderet.
Begge socialdemokrater mener derimod, at vejen frem for en forbedring af dansk evne til at konkurrere med udlandet sker ved en opkvalificering af danske lønmodtagere, så virksomhederne får noget for de høje lønninger, som de betaler herhjemme.