"Vi skal finde de to svageste led i kæden - og de bliver fyret på mandag. I kan alle sammen ryge når som helst."
Sådan lød en af direktør Allan Kampers ugentlige "peptalks" til sine ansatte i Hillerød-firmaet Erhvervsgruppen Nordic, som sælger telefonabonnementer for Telia. Det fortæller en tidligere ansat, der sygemeldte sig af frygt for chefen.
"Jeg gik fuldstændig ned på grund af den måde, de hele tiden kører på en. Hver morgen fik vi skideballe for ikke at have solgt nok dagen før, i pausen fik vi skideballe for ikke at have solgt nok inden frokost, og om aftenen fik vi en så skideballe for ikke at have solgt nok efter frokost. Sådan var det hver dag," fortæller H, der ønsker at være anonym, men hvis identitet er redaktionen bekendt.
Han truede med tæsk
Fortællingen er blot et af flere eksempler, som tre tidligere ansatte har delt med Avisen.dk. Tilsammen tegner de et billede af en arbejdsgiver, der bruger trusler til at udnytte sine ansatte.
Det mærkede 22-årige Lasse Garstad på egen krop den 22. februar, hvor han på eget initiativ opsagde sin stilling som telefonsælger med øjeblikkelig varsel.
"Det var helt i orden, og han var flink. Jeg tænkte ikke nærmere over, at Allan forbød mig at sige farvel til kollegaerne, fordi jeg ikke skulle forstyrre deres arbejde med den slags," siger han.
På det tidspunkt ved Lasse Garstad ikke, hvad hans kollega Alexander Sommer skal opleve få timer senere.
"Allan fortæller os, at han har advaret andre telesalgsbureauer mod Lasse, fordi Lasse havde en dårlig indstilling, der er uønsket i firmaet - kort sagt en masse, en chef ikke bør sige om en medarbejder. Det lå mellem linjerne, at Lasse var blevet bortvist på grund af sin opførsel. Det var standarden, at når folk stoppede, så fortalte Allan os, at de var blevet bortvist og ikke var skarpe nok til at være her," siger Alexander Sommer, der selv siger op kort efter.
"Allan Kamper og underchefen Thomas Schroll griner af Lasse, og på salgstavlen tegner Thomas dødningehoveder ved siden af Lasses navn. Det var ren mobning," tilføjer H.
Allan: "Jeg smadrer dig"
I løbet af dagen bliver Lasse Garstad bekendt med hændelserne og møder op hos Erhvervsgruppen Nordic morgenen efter. Inden det daglige morgenmøde, fortæller han de 12 kollegaer, at han ikke er blevet bortvist, men selv har sagt op - beviset er den skriftlige opsigelse, som han lægger på bordet.
"I samme øjeblik flyver Allan op af stolen og tager fat i armen på Lasse, så han knapt nok kan holde balancen," husker Alexander Sommer.
"Allan er så truende, at han ligner en, der kan slå små børn ihjel. En af de andre råber, at vi må stoppe ham, men salgschefen griner bare og nægter at gøre noget."
Lasse Garstad kommer fri af grebet og følger med Allan Kamper ind i det nærliggende køkken, hvor kollegaerne gennem en glasvæg kan se, men ikke høre den scene, der udspiller sig de følgende minutter. Her ser Alexander Sommer, hvordan Allan Kamper stiller sig pande mod pande med Lasse Garstad.
"Så siger han ordret: Jeg smadrer dig," husker Lasse Garstad, som et par minutter senere hører beskeden: "Du siger det bare til politiet, så anmelder jeg dig for indbrud og ulovlig indtrængen."
Direktør Allan Kamper afviser samtlige anklager. Læs hans svar her: Nu må han styre sit syretrip.
"Han gør, hvad der passer ham"
Lasse Garstad har nu politianmeldt Allan Kamper for voldelig adfærd og trusler om vold, men har ikke stor tiltro til, at det vil forhindre Allan Kamper i at fortsætte:
"Han har lært, at når han har sit eget firma, kan han gøre, hvad der passer ham."
Det er ikke første gang, Allan Kamper bevæger sig på kanten af det lovlige. I 2003 var han involveret i firmaet Dansk Skole Indkøb, som blev offentligt kendt for at fuppe mindre virksomheder til at betale store beløb for værdiløse annoncer.
Selv om Lasse Garstad ifølge sin opsigelseskontrakt har krav på 10.000 kroner i løn, har han blot fået udbetalt 1000 kroner. En tastefejl, forklarer Allan Kamper, der tre uger senere dog stadig ikke har udbetalt restbeløbet. Det er ikke teknisk muligt at overføre pengene før slutningen af en måned, forklarer han Avisen.dk.
Udnytter unge til gratis arbejde
Normalt ansætter Erhvervsgruppen Nordic kun unge medarbejdere, der ikke er i fagforening, beretter de tidligere ansatte.
"De spurgte til jobsamtalen, om man er medlem af en fagforening," forklarer H: "Det var ingen af dem, der var ansat samtidig med mig."
Årsagen kan være, at Allan Kamper i sommeren 2008 bortviste en kvindelig ansat efter få dages sygeperiode og samtidig krævede, at hun betalte et beløb svarende til 14 dages tabt arbejdsfortjeneste.
Kvinden var imidlertid medlem af HK, der bragte sagen til byretten, hvor Allan Kamper indvilligede i HK's krav om at godtgøre kvinden for uretmæssig bortvisning.
Michael Petersen, der førte sagen for HK, husker tydeligt Allan Kamper og Erhvervsgruppen Nordic.
"Allan Kamper kender udmærket lovgivningen, men han vælger at fejlfortolke den. Han finder en grund til at bortvise de unge frem for at afskedige dem. Hvis den ansatte ikke har en fagforening i ryggen, der kan føre sagen, så har han scoret 14 dages gratis arbejde," forklarer Michael Petersen.
Sygemeldinger huer generelt ikke Allan Kamper, fortæller H.
"Folk var bange for at blive fyret, hvis de var syge bare et par dage. Man bliver trukket med ind på kontoret, bare man har været syg én dag."
At medarbejderne er på arbejde så lang tid som muligt, betyder meget for Allan Kamper. Derfor truer han konsekvent medarbejderne med fyring, hvis ikke de arbejder over, lyder det fra alle tre tidligere medarbejdere.
"Arbejdstiden er ifølge kontrakten fra 8.30 til 16.30, men hvis ikke du har solgt nok, så går du ikke, før du har nok salg i hus - ellers bliver du truet med fyring. Derfor sidder folk for det meste til klokken syv," siger Lasse Garstad.