Administration 

Kirsten truet med kniv på jobbet: Hun blev fyret - han er der endnu

Kirsten Hansen blev truet på livet med en kniv af en psykisk syg alkoholmisbruger, som hun var ansat til at passe. (Foto: Foto: Privat)

En psykisk syg, fuld beboer truede pludselig Kirsten på livet, da hun var ansat på Lindegården. Bagefter blev hun fyret på grund af for meget sygefravær.

For lidt over et år siden var pædagogen Kirsten Hansen ude for sit livs mareridt: Hun blev truet på livet med en kniv af en stærkt beruset, psykisk syg beboer på bostedet Lindegården, hvor hun arbejdede.

Men mareridtet sluttede ikke der. Kirsten Hansen gik psykisk ned og blev sygemeldt, og hun endte med at få en fyreseddel. Gerningsmanden bor derimod trods gentagne trusler mod både Kirsten Hansen og hendes kolleger stadig på det åbne bosted, fortæller den 51-årige pædagog til Avisen.dk.

- Det er fortvivlende ved vores retssystem. Vi skal finde os i at blive truet, når vi går på arbejde, og samtidig tager vores retsvæsen ikke truslerne alvorligt. Der sker ingenting, og folk som ham kan bare blive ved med at true os, siger hun.

Overfald og drab

Kirsten Hansen arbejdede oprindeligt i daginstitutioner. Men i 2013 fik hun arbejde på Lindegården, som er et åbent botilbud for psykisk syge. Egentligt er stedet tiltænkt velmedicinerede, stabile og fredelige psykisk syge, som blot behøver pædagogisk hjælp til for eksempel at lære selv at holde et hjem eller at indgå i sociale fællesskaber.

Men som Avisen.dk de seneste uger har fortalt, oplever de ansatte de seneste år, at meget syge, ustabile og farlige borgere, heraf mange med en behandlingsdom for kriminalitet, placeres på bostedet, fordi der ikke er sengepladser nok i psykiatrien - også selvom de ansatte på bostedet ikke har uddannelsen eller redskaberne til at håndtere denne gruppe beboere.

Det har resulteret i flere overfald - og i marts blev social- og sundhedshjælper Vivi Nielsen dræbt på Lindegården af en psykotisk beboer.

Fuld i snaps og gulvet fyldt med afføring

Præcis et år tidligere, i marts 2015, var det Kirsten Hansen, som på samme bosted fik en skarp kniv rettet imod sig, da en vred, beruset beboer gik amok under en fødselsdagsfejring.

Den pågældende beboer, en alvorligt psykisk syg mand på cirka 60 år, havde været på bostedet i cirka tre måneder, husker Kirsten Hansen. I løbet af den tid havde der været flere problemer med ham - blandt andet på grund af hans massive alkoholmisbrug, fortæller hun.

Således også den dag, hvor Kirsten Hansen møder ind på aftenvagten kun i følgeskab med en pædagogstuderende.

- Jeg kommer ind til beboeren, og ser med det samme, at han har drukket så meget snaps, at han ikke kan stå på benene. Han har tisset og skidt i bukserne og på gulvet, fortæller Kirsten Hansen.

Den dag har en anden beboer fødselsdag - derfor er der lagkage i fællesrummet. Kirsten Hansen foreslår dog den fulde beboer, at hun kommer ind med et stykke lagkage til ham i stedet for, og så kan hun bagefter hjælpe ham i bad. Det går han med til, og tingene forløber roligt. Efter badet skaffer hun manden en kørestol, fordi han fortsat er for beruset til selv at gå, og beder ham om at køre ud i fællesrummet med sin tallerken, så hun kan vaske gulvet, som stadig er fyldt med mandens urin og afføring.

Amok med stor lagkagekniv: Jeg slår dig ihjel, so!

Men da Kirsten Hansen bagefter kommer ud i fællesrummet ser hun, at den fulde mand har kastet sig over resten af lagkagen, som stadig står på bordet.

- Jeg beder ham om at vente, så vi lige kan være sikre på, at alle andre har fået. Så "trigger" han. Han bliver helt sort i øjnene, griber ud efter en stor, spids lagkagekniv, som ligger der, tager den op over hovedet og går hen imod mig, mens han råber "JEG SLÅR DIG IHJEL, SO!" fortæller Kirsten Hansen.

De to er alene i fællesrummet. De andre beboere er gået ud i haven for at ryge en cigaret, og den pædagogstuderende er inde på et kontor. Kirsten Hansen løber om bag kogeøen i fællesrummet og trykker på sin alarmknap. Den aggressive beboer forfølger hende med kniven i hånden, men er heldigvis for fuld til at kunne indhente hende. Kollegerne kommer, politiet bliver tilkaldt, og manden bliver tvangsindlagt på en lukket psykiatrisk afdeling.

- Men allerede næste dag bliver han lukket ud og kommer tilbage på bostedet, hvor han kan fortsætte med at drikke og true ganske som han plejer. Det er så fortvivlende, fortæller Kirsten Hansen.

For hende får episoden imidlertid store konsekvenser. Hun reagerer stærkt psykisk med angst, søvnbesvær, grådanfald og uro i kroppen. I første omgang bliver hun sygemeldt i seks uger, og med hjælp fra sin egen læge og fagforening får hun tildelt psykologsamtaler. Lægen giver hende diagnosen posttraumatisk stress.

Chefen: Det skyldes nok, at din far er død

Men fra arbejdspladsen er der ikke meget forståelse at hente.

- Min nærmeste leder forsøger at få det drejet over på, at det nok er på grund af noget i mit privatliv, at jeg reagerer så voldsomt, og mener, at det er fordi jeg har mistet min far 14 dage før episoden. Men helt ærligt, min far var en gammel mand på 90 år. Jo, det er da hårdt at miste en forælder, men han havde levet et langt liv og jeg var forberedt på at han skulle herfra, fortæller Kirsten Hansen.

Alligevel føler hun sig på det tidspunkt presset til at starte på arbejde igen før hun er parat - i første omgang på nedsat tid.

- Jeg tænker på mine kolleger, som må løbe stærkt for at nå det hele. Og jeg tror ikke, ledelsen forstår, hvor dårligt, jeg har det.

Kirsten Hansen holder dog kun ud i to en halv uge, så må hun sygemeldes igen.

Årsagen er, at den 60-årige beboer åbenbart har set sig sur på hende og flere gange gentager truslerne fra den aften med lagkagekniven.

- Han drikker sig stadig fuld, og han truer både mig og mine kolleger. Han siger for eksempel, at nu vil han gøre mod mine kolleger, hvad han ville have gjort mod mig den aften, fortæller Kirsten Hansen.

Fyret på grund af sygefravær

Hun bliver sygemeldt igen - denne gang på ubestemt tid. Og denne gang holder hun fast i, at hun ikke vil tilbage, så længe den pågældende beboer er der.

Det kan Lindegården imidlertid ikke love. I stedet får Kirsten Hansen besked på enten at raskmelde sig eller få en fyreseddel. Chefen tilbyder hende at blive forflyttet til en anden, lignende afdeling, men Kirsten Hansen ved, at der også der vil være de samme problemer med for syge, farlige og aggressive beboere. Hun siger derfor nej og accepterer den fyreseddel, hun får på grund af sit høje sygefravær.

- Min fagforening har været en stor hjælp i hele processen, men jeg vælger ikke at gå videre med sagen. Jeg er så dårlig på det tidspunkt, at jeg ikke kan rumme det. Jeg skal bare væk fra psykiatrien, siger Kirsten Hansen.

Hun får de næste par måneder kæmpet sig på benene psykisk igen, og får kort tid efter et job som pædagog i en vuggestue, hvor hun er ansat den dag i dag.

- Jeg er så glad for at være tilbage i den del af pædagogverdenen, og det job er meget givtigt for mig. Men jeg kan mærke, at jeg aldrig helt bliver den samme igen, som jeg var før. Og når jeg så hører om de sager, der kører i medierne nu, popper det op i mit hoved igen, og jeg får mareridt om det om natten.

Bliver boende der, hvor ofrene arbejder

Det bliver ikke bedre, når hun fra tidligere kolleger hører, at den mand, som truede hende, fortsat bor på Lindegården, på trods af at han i december 2015 fik en dom for adskillige tilfælde af trusler mod ansatte, fortæller Kirsten Hansen.

Selvom manden blev idømt en behandlingsdom på ubestemt tid, er han ikke som forventet indlagt på en lukket retspsykiatrisk afdeling - men er blot blevet boende på Lindegården, hvor de mennesker, han er dømt for at true, arbejder.

- Jeg var rystet over at høre det. Hvad sker der i vores retssamfund? spørger Kirsten Hansen, og fortsætter:

- Det har også rystet min familie, hvordan jeg gik ned psykisk. Jeg har altid været betegnet som en stærk person, som kan sige fra og ikke lader sig kyse. Men man bliver nedbrudt, når man skal leve med småtrusler hele tiden og alarmer, der går, fordi kolleger bliver overfaldet. Man ved aldrig, hvad man kan forvente. Da jeg så blev truet på livet, knækkede jeg simpelthen sammen psykisk.

Synd for de sårbare beboere

Hun føler både med de kolleger, som stadig arbejder på bostedet, og med de fredelige psykisk syge beboere, som må finde sig i at bo lige ved siden af voldsmænd.

- Det går jo også ud over de beboere, som bostedet egentligt var tiltænkt. De går også rundt og er angste. Der er jo nogle fantastiske beboere der, som kunne få meget ud af det, som Lindegården kan tilbyde, men de farlige fylder bare for meget, siger Kirsten Hansen.

Avisen.dk har fra en nuværende ansat på Lindegården fået bekræftet, at den dømte mand fortsat bor på bostedet. Trods gentagne forsøg har det ikke været muligt at få en kommentar fra Lindegårdens ledelse.

Pr på den røde løber
Kendte

Kendt radiovært gravid

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder