Kirsten truet med kniv på jobbet: Hun blev fyret - han er der endnu

Kirsten Hansen blev truet på livet med en kniv af en psykisk syg alkoholmisbruger, som hun var ansat til at passe. (Foto: Foto: Privat)

En psykisk syg, fuld beboer truede pludselig Kirsten på livet, da hun var ansat på Lindegården. Bagefter blev hun fyret på grund af for meget sygefravær.

For lidt over et år siden var pædagogen Kirsten Hansen ude for sit livs mareridt: Hun blev truet på livet med en kniv af en stærkt beruset, psykisk syg beboer på bostedet Lindegården, hvor hun arbejdede.

Men mareridtet sluttede ikke der. Kirsten Hansen gik psykisk ned og blev sygemeldt, og hun endte med at få en fyreseddel. Gerningsmanden bor derimod trods gentagne trusler mod både Kirsten Hansen og hendes kolleger stadig på det åbne bosted, fortæller den 51-årige pædagog til Avisen.dk.

- Det er fortvivlende ved vores retssystem. Vi skal finde os i at blive truet, når vi går på arbejde, og samtidig tager vores retsvæsen ikke truslerne alvorligt. Der sker ingenting, og folk som ham kan bare blive ved med at true os, siger hun.

Overfald og drab

Kirsten Hansen arbejdede oprindeligt i daginstitutioner. Men i 2013 fik hun arbejde på Lindegården, som er et åbent botilbud for psykisk syge. Egentligt er stedet tiltænkt velmedicinerede, stabile og fredelige psykisk syge, som blot behøver pædagogisk hjælp til for eksempel at lære selv at holde et hjem eller at indgå i sociale fællesskaber.

Men som Avisen.dk de seneste uger har fortalt, oplever de ansatte de seneste år, at meget syge, ustabile og farlige borgere, heraf mange med en behandlingsdom for kriminalitet, placeres på bostedet, fordi der ikke er sengepladser nok i psykiatrien - også selvom de ansatte på bostedet ikke har uddannelsen eller redskaberne til at håndtere denne gruppe beboere.

Det har resulteret i flere overfald - og i marts blev social- og sundhedshjælper Vivi Nielsen dræbt på Lindegården af en psykotisk beboer.

Fuld i snaps og gulvet fyldt med afføring

Præcis et år tidligere, i marts 2015, var det Kirsten Hansen, som på samme bosted fik en skarp kniv rettet imod sig, da en vred, beruset beboer gik amok under en fødselsdagsfejring.

Den pågældende beboer, en alvorligt psykisk syg mand på cirka 60 år, havde været på bostedet i cirka tre måneder, husker Kirsten Hansen. I løbet af den tid havde der været flere problemer med ham - blandt andet på grund af hans massive alkoholmisbrug, fortæller hun.

Således også den dag, hvor Kirsten Hansen møder ind på aftenvagten kun i følgeskab med en pædagogstuderende.

- Jeg kommer ind til beboeren, og ser med det samme, at han har drukket så meget snaps, at han ikke kan stå på benene. Han har tisset og skidt i bukserne og på gulvet, fortæller Kirsten Hansen.

Den dag har en anden beboer fødselsdag - derfor er der lagkage i fællesrummet. Kirsten Hansen foreslår dog den fulde beboer, at hun kommer ind med et stykke lagkage til ham i stedet for, og så kan hun bagefter hjælpe ham i bad. Det går han med til, og tingene forløber roligt. Efter badet skaffer hun manden en kørestol, fordi han fortsat er for beruset til selv at gå, og beder ham om at køre ud i fællesrummet med sin tallerken, så hun kan vaske gulvet, som stadig er fyldt med mandens urin og afføring.

Amok med stor lagkagekniv: Jeg slår dig ihjel, so!

Men da Kirsten Hansen bagefter kommer ud i fællesrummet ser hun, at den fulde mand har kastet sig over resten af lagkagen, som stadig står på bordet.

- Jeg beder ham om at vente, så vi lige kan være sikre på, at alle andre har fået. Så "trigger" han. Han bliver helt sort i øjnene, griber ud efter en stor, spids lagkagekniv, som ligger der, tager den op over hovedet og går hen imod mig, mens han råber "JEG SLÅR DIG IHJEL, SO!" fortæller Kirsten Hansen.

De to er alene i fællesrummet. De andre beboere er gået ud i haven for at ryge en cigaret, og den pædagogstuderende er inde på et kontor. Kirsten Hansen løber om bag kogeøen i fællesrummet og trykker på sin alarmknap. Den aggressive beboer forfølger hende med kniven i hånden, men er heldigvis for fuld til at kunne indhente hende. Kollegerne kommer, politiet bliver tilkaldt, og manden bliver tvangsindlagt på en lukket psykiatrisk afdeling.

- Men allerede næste dag bliver han lukket ud og kommer tilbage på bostedet, hvor han kan fortsætte med at drikke og true ganske som han plejer. Det er så fortvivlende, fortæller Kirsten Hansen.

For hende får episoden imidlertid store konsekvenser. Hun reagerer stærkt psykisk med angst, søvnbesvær, grådanfald og uro i kroppen. I første omgang bliver hun sygemeldt i seks uger, og med hjælp fra sin egen læge og fagforening får hun tildelt psykologsamtaler. Lægen giver hende diagnosen posttraumatisk stress.

Chefen: Det skyldes nok, at din far er død

Men fra arbejdspladsen er der ikke meget forståelse at hente.

- Min nærmeste leder forsøger at få det drejet over på, at det nok er på grund af noget i mit privatliv, at jeg reagerer så voldsomt, og mener, at det er fordi jeg har mistet min far 14 dage før episoden. Men helt ærligt, min far var en gammel mand på 90 år. Jo, det er da hårdt at miste en forælder, men han havde levet et langt liv og jeg var forberedt på at han skulle herfra, fortæller Kirsten Hansen.

Alligevel føler hun sig på det tidspunkt presset til at starte på arbejde igen før hun er parat - i første omgang på nedsat tid.

- Jeg tænker på mine kolleger, som må løbe stærkt for at nå det hele. Og jeg tror ikke, ledelsen forstår, hvor dårligt, jeg har det.

Kirsten Hansen holder dog kun ud i to en halv uge, så må hun sygemeldes igen.

Årsagen er, at den 60-årige beboer åbenbart har set sig sur på hende og flere gange gentager truslerne fra den aften med lagkagekniven.

- Han drikker sig stadig fuld, og han truer både mig og mine kolleger. Han siger for eksempel, at nu vil han gøre mod mine kolleger, hvad han ville have gjort mod mig den aften, fortæller Kirsten Hansen.

Fyret på grund af sygefravær

Hun bliver sygemeldt igen - denne gang på ubestemt tid. Og denne gang holder hun fast i, at hun ikke vil tilbage, så længe den pågældende beboer er der.

Det kan Lindegården imidlertid ikke love. I stedet får Kirsten Hansen besked på enten at raskmelde sig eller få en fyreseddel. Chefen tilbyder hende at blive forflyttet til en anden, lignende afdeling, men Kirsten Hansen ved, at der også der vil være de samme problemer med for syge, farlige og aggressive beboere. Hun siger derfor nej og accepterer den fyreseddel, hun får på grund af sit høje sygefravær.

- Min fagforening har været en stor hjælp i hele processen, men jeg vælger ikke at gå videre med sagen. Jeg er så dårlig på det tidspunkt, at jeg ikke kan rumme det. Jeg skal bare væk fra psykiatrien, siger Kirsten Hansen.

Hun får de næste par måneder kæmpet sig på benene psykisk igen, og får kort tid efter et job som pædagog i en vuggestue, hvor hun er ansat den dag i dag.

- Jeg er så glad for at være tilbage i den del af pædagogverdenen, og det job er meget givtigt for mig. Men jeg kan mærke, at jeg aldrig helt bliver den samme igen, som jeg var før. Og når jeg så hører om de sager, der kører i medierne nu, popper det op i mit hoved igen, og jeg får mareridt om det om natten.

Bliver boende der, hvor ofrene arbejder

Det bliver ikke bedre, når hun fra tidligere kolleger hører, at den mand, som truede hende, fortsat bor på Lindegården, på trods af at han i december 2015 fik en dom for adskillige tilfælde af trusler mod ansatte, fortæller Kirsten Hansen.

Selvom manden blev idømt en behandlingsdom på ubestemt tid, er han ikke som forventet indlagt på en lukket retspsykiatrisk afdeling - men er blot blevet boende på Lindegården, hvor de mennesker, han er dømt for at true, arbejder.

- Jeg var rystet over at høre det. Hvad sker der i vores retssamfund? spørger Kirsten Hansen, og fortsætter:

- Det har også rystet min familie, hvordan jeg gik ned psykisk. Jeg har altid været betegnet som en stærk person, som kan sige fra og ikke lader sig kyse. Men man bliver nedbrudt, når man skal leve med småtrusler hele tiden og alarmer, der går, fordi kolleger bliver overfaldet. Man ved aldrig, hvad man kan forvente. Da jeg så blev truet på livet, knækkede jeg simpelthen sammen psykisk.

Synd for de sårbare beboere

Hun føler både med de kolleger, som stadig arbejder på bostedet, og med de fredelige psykisk syge beboere, som må finde sig i at bo lige ved siden af voldsmænd.

- Det går jo også ud over de beboere, som bostedet egentligt var tiltænkt. De går også rundt og er angste. Der er jo nogle fantastiske beboere der, som kunne få meget ud af det, som Lindegården kan tilbyde, men de farlige fylder bare for meget, siger Kirsten Hansen.

Avisen.dk har fra en nuværende ansat på Lindegården fået bekræftet, at den dømte mand fortsat bor på bostedet. Trods gentagne forsøg har det ikke været muligt at få en kommentar fra Lindegårdens ledelse.

Kvinde med stofmundbind
Sundhed

Sådan vælger du

det bedste

stofmundbind

Koncert i forbindelse med Aarhus Festuge i 2015
BREAKING

Aarhus Festuge aflyses

Den amerikanske præsident Donald Trump i blæsevejr
Nyheder

Trump vil have mere 
power på bruserne: Mit

hår skal være perfekt

Stabel af mønter
Nyheder

Derfor er dine

feriepenge indefrosne

Vielse af par af samme køn i Frederiksberg Have
Nyheder

Rekordmange par

af samme køn

har sagt ja til hinanden

fremstilling af eksklusivt mundbind
Helt vildt

Fremstiller mundbind

til 9,4 millioner kroner

Toldere med narkohund ved den svensk-danske grænse
Krimi

Hunde afslørede

ung narkosmugler

Livreddertårn på Grenå Strand
Nyheder

Opråb: Læg

mobilen og hold

øje med børnene

Danske pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge: Regn

med at få forkert

beløb udbetalt 

Sangerinden Oh Land
Kendte

Oh Land viser babyen

frem: - Se hvad

storken kom med

Sygeplejerske med vaccinen Sinovac
Corona

Tror på vaccine

til efteråret

Danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby på dansegulvet i Vild med Dans
Film og TV

Danseveteraner

gør comeback i

Vild med Dans

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

Søby Brunkulssø
Krimi

Mand omkommet 

i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet