I flere måneder har trafikselskabet i Århus, Midttrafik, og 24 billetkontrollører ligget i intern krig.
Ansatte, der stikker hinanden til chefen, chefer, der fyrer ansatte på stribe og melder dem til politiet, og ansatte, der går ned med stress. Det er blevet dagligdag i Midttrafik.
De ansatte mener, at cheferne truer dem med fyringer, hver gang de udtaler sig kritisk om ledelsen. Men det afviser ledelsen.
Etikken i bussen
Det begyndte, da billetkontrollørerne ikke længere måtte lade gamle, demente og psykisk syge slippe for at betale bøde, hvis de ingen billet havde.
Det ville de ansatte ikke være med til. Men så hev cheferne en erhvervspsykolog ind. Og det var efter et møde med ham og cheferne, at de ansatte kollektivt følte sig truet på deres levebrød, hvis de ikke gav efter for chefernes krav.
Avisen.dk har talt med en af cheferne i Midttrafik, Mette Julbo. Hun nægter, at de ansatte har grund til at føle sig truet.
Chefen afviser
Her er interviewet med Mette Julbo:
Interviewer: På et møde med kontrollørerne siger den erhvervspsykolog, I har ansat blandt andet: "Vi kræver, at I tager et valg hver især.... Det er de her rammer, som Midttrafik har specificeret, og de er ikke til forhandling... Når man så tager et valg, så skal man stå ved sin beslutning - om man vil være med eller ikke vil være med. Vil man ikke, så skal man tage den beslutning. Ellers er det ikke sjovt at være her...." Hvad mener I med, at det ellers ikke er sjovt at være hos jer?
Mette Julbo: Det ved jeg ikke, hvad han mener med. Jeg tror, at det er taget ud af en sammenhæng.
Interviewer: Jeg har hørt hele båndet. Han bruger en halv time på at sige det samme på mange måder.
Mette Julbo: Det, jeg tænker, at han mener, er selvfølgelig, at det er et fælles ansvar at få en arbejdsplads til at fungere. Jeg synes, det er rigtig vigtigt at sige, at det her jo er 17 mænd ud af 130, som er ansat her. Det er jo klart, at man er nødt til at sige, at folk også selv har et ansvar for at få det til at være en god arbejdsplads.
Interviewer: Jeg bliver nødt til at gentage spørgsmålet, hvad mener han med "så bliver det ikke sjovt at være her"?
Mette Julbo: Det tør jeg ikke sige.
Interviewer: Men I er ledelsen. I har hyret ham. I må på en eller anden måde have en finger med her?
Mette Julbo: Nej. Det har vi ikke. Jeg bestemmer ikke, hvad han siger.
Interviewer: Vil det sige, at det står for hans egen regning - den udtalelse?
Mette Julbo: Jeg kan ikke gå ind og sige, hvad han mener. Det kan jeg da ikke.
Interviewer: Senere på båndet siger en chef i Midttrafik: "Den, der opfører sig ordentligt og passer sit arbejde, har intet at frygte." Hvad mener han med det?
Mette Julbo: Det handler om, at efterlever man vores spilleregler, så er vi en pissegod arbejdsplads.
Interviewer: Hvad hvis man ikke gør, hvis man nu mener, at de nye regler (for hvem, der skal have bøde i busserne) ikke er i orden, hvad så?
Mette Julbo: Så er man altid velkommen til på en konstruktiv måde at komme med sit input. Men det er klart, at når bestyrelsen har truffet en beslutning, så kan den enkelte jo ikke omgøre det.
Interveiwer: Kan du forstå, at nogle af medarbejderne frygter for deres levebrød, når de ytrer sig kritisk, om de nye regler, når I bruger disse her formuleringer på et møde?
Mette Julbo: Nej. Det kan jeg simpelthen ikke.
Interviewer: Det kan du ikke forstå?
Mette Julbo: Nej. Det kan jeg ikke forstå.
Interviewer: Du kan ikke se, hvor deres frygt den kommer fra?
Mette Juelbo: Ikke, at de frygter for deres arbejde overhovedet. Nej.
Interviewer: Heller ikke med de nævnte formuleringer?
Mette Julbo: Overhovedet ikke. Nej. Der er ingen af de afskedigelser, der handler om, at nogen har udtrykt sig kritisk. Men vi er omfattet af, at vi ikke må kommentere de konkrete sager, så vi kan ikke gå ud og fortælle, hvorfor vi har afskediget folk.
Interviewer: Hvis andre hørte de formuleringer, var der måske nogle, der ville sige: "Det her er en skjult trussel om fyring, hvis I ikke makker ret." Hvad mener du om det?
Mette Julbo: Jamen en total afvisning.