Det svenske udenrigsministerium bekræfter, at det er liget af den svenske FN-ekspert Zaida Catalán, der er blevet fundet i en grav i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo).
- Nu har vi fået bekræftet, at det er en kvinde i 35-års-alderen, der er fundet død i Den Demokratiske Republik Congo, siger Katarina Byrenius Roslund, pressechef i ministeriet.
Det sker med henvisning til Zaida Catalán, der blev 36 år.
Regeringen i det centralafrikanske land oplyste tirsdag, at to FN-eksperter fra henholdsvis Sverige og USA samt en congolesisk tolk var fundet døde.
DRCongos kommunikationsminister, Lambert Mende, fortalte samtidig, at en af de dræbte var blevet halshugget, dog uden at oplyse hvem.
Den svenske statsminister, Stefan Löfven, skriver i en erklæring, at det er med sorg og bestyrtelse, at han har modtaget beskeden om, at Zaida Catalán er død i DRCongo.
- Hun var der som humanitær ekspert for FN for at styrke fredsindsatsen i landet. Det er en afgørende opgave for at kunne skabe øget sikkerhed i hele regionen, udtaler han.
Indbyggere fra en landsby i Kasai Central-regionen fandt i alt tre lig ikke langt fra det område, hvor eksperterne blev bortført 12. marts.
FN's generalsekretær, António Guterres, skriver i en erklæring, at han sender sine dybeste tanker til de dræbtes familier og kolleger.
- Michael og Zaida mistede livet, mens de forsøgte at forstå årsagerne til konflikten og usikkerheden i DRCongo med henblik på at bringe fred til landet og folket, udtaler António Guterres.
Det sker med henvisning til amerikanske Michael Sharp og svenske Zaida Catalán.
Samtidig opfordrer FN DRCongo til at iværksætte en undersøgelse, så de ansvarlige kan blive stillet til regnskab.
Den svenske FN-ekspert og hendes amerikanske kollega skulle overvåge sanktionerne mod landet og rapportere tilbage til FN's Sikkerhedsråd.
De skulle også undersøge mistanker om, at congolesiske soldater havde begået krigsforbrydelser.
Den pågældende provins har været præget af vold, siden regeringsstyrker i august dræbte en lokal militsleder, der har gjort oprør mod præsident Joseph Kabilas regering.
Hundredvis af mennesker er døde i de efterfølgende uroligheder.
/ritzau/TT