Socialdemokratiske borgmesterkandidater vejrer morgenluft op til kommunalvalget tirsdag 21. november.
Den nye tilnærmelse mellem Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen og DF-leder Kristian Thulesen Dahl kan nemlig skabe et tættere samarbejde mellem de to partier lokalt.
Borgmesterkandidat i Høje Taastrup Peter Hamborg Faarbæk (S) skal forsøge at vælte den konservative borgmesterkonge Michael Ziegler af pinden.
- Jeg tror godt, at det nye tætte samarbejde kan få betydning i en række kommuner, fordi det bliver nemmere for DF's byrådsmedlemmer at pege på en socialdemokratisk borgmesterkandidat, siger han.
Den nye alliance mellem Mette Frederiksen og Thulesen Dahl er en fin anledning til at byde Dansk Folkeparti op til dans i Høje Taastrup og lade dem forstå, at vi meget gerne vil samarbejde.
Umiddelbart er han ikke sikker på, at det får stor betydning i Høje Taastrup.
- Dansk Folkeparti er for meget gift med borgmesteren. Men den nye alliance mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er en fin anledning til at byde Dansk Folkeparti op til dans i Høje Taastrup og lade dem forstå, at vi meget gerne vil samarbejde, fastslår han.
Bekymret for udlændingepolitik
Peter Hamborg Faarbæk kalder tilnærmelsen mellem S og DF for spændende, fordi den kan betyde noget i forhold til lønmodtagernes rettigheder, de svageste og velfærden.
- Men jeg er en lille smule bekymret for, hvad det kan kan betyde for flygtninge- og indvandrerpolitikken. Hvis vi går et skridt til højre, går Dansk Folkeparti yderligere et skridt til højre, og hele den bevægelse bryder jeg mig ikke om, fastslår han.
Nye signaler løsner op for stærkt samarbejde
I Køge kommune skal den socialdemokratiske borgmesterkandidat Marie Stærke forsøge at generobre borgmesterposten fra Konservative. Hun glæder sig også over de nye signaler.
- Jeg bifalder samarbejdet, og især i de tilfælde, hvor vi kan få sat en stopper for de borgerlige-liberale nedskæringer. For mig er det afgørende, at pensionsalderen ikke sættes op, og SU-forringelser forhindres, og det er en fornøjelse hver gang, at S og DF siger nej tak til regeringens liberale linje, siger hun.
I Køge oplever hun, at DF og S har et godt og tillidsfuldt samarbejde. Også selvom DF ikke kunne pege på hende som borgmester efter seneste valg.
- Men jeg både tror og håber, at Mette Frederiksens og Kristian Thulesen Dahls samarbejde får betydning for kommunalvalget, og at det løsner op for et stærkere samarbejde mellem S og DF i kommunerne, siger hun og pointerer, at folkeskole, ældrepleje og andre kernevelfærdsopgaver ligger lige til højrebenet for et samarbejde mellem DF og S.
DF kan skubbe S-borgmestre ind i varmen
Kommunalvalgforsker på Danmarks journalisthøjskole, Roger Buch, vurderer, at den nye tætte alliance mellem DF og S kan få betydning for konstitueringsaftaler i nogle men langt fra alle 98 kommuner.
- Men det bliver lettere for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at samarbejde om konstitueringerne, når det historiske fjendskab mellem de to partier er lagt på hylden, siger han.
- Det kan gøre det nemmere for Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer at pege på en S-borgmester fremfor en borgerlig borgmester, og det kan godt skubbe en eller to ekstra socialdemokratiske borgmestre ind i varmen, siger han.
Men samtidig understreger Roger Buch, at de personlige relationer samt lokale mærkesager som skolelukninger og flygtninge betyder meget i kommunalpolitik. Derfor er det svært at spå om, hvor stor betydning en DF-S-alliance på Christiansborg får i kommunalpolitik, og den kan meget vel få begrænset betydning, mener han.
Nedtur for Venstre
Valgforskeren pointerer, at efterårets kommunalvalg under alle omstændigheder tyder på, at blive en nedtur for Venstre, mens Socialdemokratiet står til at erobre flere borgmesterposter.
- Rød blok står i forvejen meget stærkt i meningsmålingerne sammenlignet med 2013, og tommelfingerreglen er, at fremgang i de landsdækkende meningsmålinger slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg. Det giver stor medvind til Socialdemokratiet, siger han.
Omvendt har Venstre mistet næsten hver tredje vælger siden kommunalvalgsåret 2013. Med en så voldsom tilbagegang er der ifølge Roger Buch ingen tvivl om, at Venstre får det svært ved efterårets kommunalvalg. Og Mette Frederiksens kinddans med Kristian Thulesen Dahl gør kun livet endnu mere besværligt for Venstre.
Dark horse
- Mange steder bliver det rigtig vanskeligt for Venstre at holde på borgmesterposten. Når den nye dark horse så er, at Dansk Folkeparti kraftigt signalerer, at de er villige til at samarbejde med rød blok og forlade blå blok, bliver udfordringen desto meget større for Venstre, siger han.
Udsigten til vælgerlussinger lokalt har fået panikken til at brede sig i Venstre allerede, mener Roger Buch. Han henviser til, at flere borgmestre er blevet væltet allerede nu for at bane vejen for nye spidskandidater. Det gælder blandt andet i København, hvor Pia Allerslev ikke længere er Venstres spidskandidat. Også i Thisted er borgmesteren blevet væltet som spidskandidat.
- Med mindre der sker et mirakel, vil Venstre helt sikkert gå tilbage ved kommunalvalget, siger han.
Konservativ bæven
Men det er ikke kun Venstre-borgmestre, der skal bæve for de nye meldinger, der kan få DF-byrådspolitikere til at pege på en rød borgmester frem for en blå.
Konservative har mistet hver fjerde vælger siden sidste kommunalvalg, pointerer Roger Buch. Hvis det slår igennem ved kommunalvalget, kan Konservative også miste nogle bastioner, mener han.
Ved kommunalvalget i 2013 fik Venstre 46 borgmesterposter, mens Socialdemokraterne fik 36 og Konservative fik 12. Radikale, SF og lokallister satte sig på fire borgmesterposter.