Blogger: Løkkes mareridt bliver virkelighed - vi skal arbejde mindre

For dem, der gerne vil arbejde mindre, er det gode nyheder. For de borgerlige er det dårlige. Men en kortere arbejdstid er på vej, skriver blogger Jan Andreasen.

Jan Andreasen er HF-lærer og studievejleder på Frederiksberg HF. Og medlem af borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet.

 

Jan har kæmpet for folkeskolen i mange år. Han har været skolebestyrelsesformand på Nørrebro og medstifter af Forældreforeningen Brug Folkeskolen.

Politikernes reform-amok kan give ham gåsehud. Og hans foretrukne skydeskive har i de senere års debat været folkeskolereformen og uddannelseseliten.

Jan blogger om samfundsforhold af enhver slags, med uddannelse og ungdomskultur som hans spidskompetance.

DET BLIVER MÅSKE IKKE I MORGEN og måske ikke i overmorgen. Men fire-dages arbejdsuge er ikke længere kun en sød drøm. Den er faktisk allerede på vej. Og på et tidspunkt har vi den alle sammen.

Borgerlige politikere og økonomer har ganske vist travlt med at fortælle os, at vi arbejder for lidt og at vi absolut skal knokle til vi segner. Men sådan er det ikke ude i det virkelige liv. Store virksomheder som Google og Amazon eksperimenterer allerede med fire-dages arbejdsuge, kunne Berlingske berette for nylig

Og herhjemme har blandt andre it-virksomheden IIH på Amager indført 30-timers arbejdsuge for alle sine 50 ansatte. Det gjorde virksomheden d. 1. februar i år.

’Der er flere virksomheder, der godt kunne tænke sig at trykke på denne knap. Der er blandt andet tale om virksomheder med flere end 1.000 ansatte og nogle gamle hæderkronede virksomheder. I alt syv virksomheder overvejer at gå videre med ideen. Jeg ved, at alle virksomheder kommer til at gå over til en fire-dages arbejdsuge på et tidspunkt’, fortæller en optimistisk direktør Henrik Stenmann til finans.dk.

OG MAN KAN KUN GIVE HAM RET, for Henrik Stenmann har den historiske udvikling med sig i sin forudsigelse. Arbejdstiden er blevet sænket over de seneste hundrede år. Tænk bare på det gamle industrisamfund, hvor arbejderne på fabrikkerne havde en arbejdsuge på 60 timer. Samtidig med at børnearbejde i industrien var udbredt. Sådan er det heldigvis ikke længere. Arbejdstiden er gradvis blevet sænket.

Den teknologiske udvikling, et øget arbejdstempo og kvindernes indtræden på arbejdsmarkedet har gjort det muligt for fagforeningerne og den samlede arbejderbevægelse, at presse arbejdsgiverne til at gå med til at sætte arbejdstiden ned. Samtidig med at samfundets velstand er mangedoblet, også til glæde for den brede befolkning.

SÅ FRI OS FOR DOMMEDAGSPROFETERNE blandt økonomer, arbejdsgivere og de blå politikere i regeringen, der vil belære os om at velfærdssamfundet vil bukke under hvis ikke vi alle arbejder mere.

’Jeg forstår godt, hvorfor økonomer er nervøse, hvis man omlagde Danmark fra den ene dag til den anden. Men de har i deres beregninger ikke taget hensyn til de teknologiske muligheder,’ udtaler direktør Henrik Stenmann til finans.dk.

Udfordringen ligger ikke kun i at indføre den kortere arbejdsuge. Udfordringen handler nok så meget om at forandre vores arbejdspladser, så medarbejderne bevarer arbejdsglæden. Det kan lade sige gøre hvis vi vil. Lars Løkke Rasmussens og Anders Samuelsens værste mareridt bliver til virkelighed. En dag.

’Jeg kunne vælge mellem at dele mere af overskuddet med medarbejderne, så de fik flere penge mellem hænderne. Men jeg vil hellere dele det, som efter min vurdering er mere værdifuldt. Nemlig tid’, siger Henrik Stenman til Berlingske.

En befriende melding fra en erhvervsmand, i en tid, med en arbejdskultur, der får folk til at bukke under med stress og som samtidig ødelægger mange menneskers familieliv.

DE FLESTE AF OS ØNSKER AT ARBEJDE FOR AT LEVE. Vi lever ikke kun for at arbejde. Vi vil også gerne have et liv, ved siden af arbejdslivet.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.