Administration 

Baggrund: Nazist var nær ven af kongehuset

Topnazisten Christian Frederik Schalburg havde tætte bånd til den danske kongefamilie før og efter Danmark blev besat af tyskerne. Det afslører et omfattende nyt forskningsprojekt

Den 2. juni 1942 blev Christian Frederik Schalburg ramt af en granatsplint i panden under et voldsomt angreb ved Østfronten. Han døde som soldat for Hitler.

Ingen var i tvivl om, at denne mand var en berygtet nazist i Danmark under besættelsen. Han var en ledende figur i det danske nazistparti, talte om racerenhed og lagde efter sin død navn til Schalburgkorpset, der likviderede modstandsfolk.

Alligevel deltog kong Christian X.s bror, prins Harald og hustruen prinsesse Helena i hans mindehøjtidelighed side om side med den danske statsminister og udenrigsminister.

400 gæster var samlet i Odd Fellow-palæet i København, hvor sorte og hvis draperier smykkede salen. På begge sider af en tribune blussede ild fra store offerskåle, mens et militærorkester spillede Beethovens sørgemarch Eroica.

»Det officielle Danmark stimlede sammen til mindehøjtideligheden for Danmarks største landsforrædder,« fortæller historiker Mikkel Kirkebæk.

I dag, mere end 60 år senere, står han bag den til dato mest omfattende forskning om Christian Frederik Schalburg. Tre år har han brugt på at grave sig ned i Rigspolitiets efterretninger, arkiver i Tyskland, England og herhjemme. Mikkel Kirkebæk har hevet Schalburgs gamle dagbøger og breve frem af støvet og gransket dem så nøje, at han 6. maj udgiver bogen ’Schalburg – en patriotisk landsforræder’.

En bog, der blandt andet løfter sløret for topnazistens tætte forhold til adskillige medlemmer af den danske kongefamilie.

Opvæksten

Christian Frederik Schalburg lærte kongefamilien at kende gennem den russiske zar-familie, som søgte tilflugt hos det danske kongehus, efter den blev kuppet i 1917. Kuppet fik også afgørende betydning for Schalburg-familien, der før kuppet havde levet en priviligeret tilværelse som adelige i Rusland.

Oprørerne voldtog den unge Schalburgs mor, og i kampene døde flere familiemedlemmer. Schalburg-familien flygtede til Danmark.

»Pestbaciller« kaldte den unge Schalburg derefter jøderne, som ifølge ham var et ondt, hemmeligt imperium, der havde opfundet kommunismen for at smadre og kuppe Rusland.

»Schalburg svor hævn. Han så hele sin verden styrte i grus, og det blev et springende punkt i hans liv,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Zarfamilien og familien Schalburg blev tæt knyttet i Danmark, og igennem zar-familien blev Schalburg også nær ven af flere danske kongelige.

I 1935 udnævnte kong Christian X. ham personligt til kammerjunker med hilsenen »os elskelig«.

Som vagthavende officer spiste Schalburg ofte med den danske konge, og han gik til private fester hos kongens brødre, prins Gustav og prins Harald. Forholdet var så tæt, at prins Gustav og Kejserinde Dagmars datter, storfyrstinde Olga, senere stod fadder til hans søn.

»Men selv om han var blevet lykkelig gift og var meget afholdt i kongefamilien, var hans livsmission om at tage hævn stadig ikke opfyldt,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Karismatisk karakter

Når kongehuset holdt så meget af den unge Schalburg, skyldtes det, at han var et vindende væsen. Kvinderne kastede lange blikke efter ham, og hans underordnede i hæren beundrede ham for hans fædrelandskærlighed. En soldat skrev ligefrem, at »der stod et lys om ham.« I militæret skånede Schalburg aldrig sig selv, men gik forrest - også når det var hårdest.

Schalburg var veltalende og smuk med sit lyse hår, falkeblikket og de høje kindben. Han skrev lidenskabelige kærlighedsdigte til sin kone, og købte hende dyre gaver, selv om familien var ludfattig. Han var også »en forfærdelig snob«, der selv indføjede et von i sit navn, selv om han blot var døbt Schalburg.

»Schalburg var som adelig vokset op med troen på, at fornemt blod ikke skulle blandes. Sammen med sit jødehad og sin indædte modstand mod kommunisterne, passede hans værdier derfor utrolig godt med nazisternes,« siger Mikkel Kirkebæk.

Nazi-sympatier

I begyndelsen af 1930"erne meldte Schalburg sig ind i stærkt højrenationale bevægelser, der var støttet af den tyske efterretningstjeneste, Gestapo. I 1938 kom han ind i det danske nazistparti, og året efter blev han landsungdoms-fører i partiet.

»Men Schalburg var stadig deprimeret. Han havde endnu ikke været ude og bekæmpe kommunister og jøder. For Schalburg var kommunismen en afart af jødedommen, der truede med at overtage verden, og han blandede hele tiden de to begreber sammen,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Da Finland blev invaderet af Rusland i 1939, fandt Schalburg endelig den kamp mod kommunisterne, han havde ventet på siden familiens flugt i 1917.

Schalburg meldte sig frivilligt til at deltage i krigen på finnernes side.

Hans venner og familie bakkede ham stolte op, og fra kongefamilien var der stor forståelse for, at han drog af sted. Kongens bror prins Gustav skrev i et afskedsbrev, at han ville savne ham, og takkede for det »aldrig svigtende venskab«, og dronning Margrethes bedstemor, dronning Aleksandrine, sendte ham en kærlig afskedshilsen. På det tidspunkt havde han gennem to år været topnazist i Danmark og udtrykt rabiate holdninger offentligt.

»Kongehusets venskab til Schalburg og den store beundring for ham var upåvirket af, at Schalburg på det tidspunkt var dansk topnazist,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Da Schalburg tog afsted, overlod han sin lille søn i storfyrstinde Olgas varetægt. De holdt tæt brevkontakt, og i et af brevene fra Olga, står der om sønnens tid hos hende:

»Sascha (sønnens kælenavn, red.) tegnede hagekors overalt. Nu finder jeg dem på mine papirer.«

Schalburg drog altså ikke i krig som forhadt og forskruet ideolog, men som en afholdt ven.

Men opholdet i Finland gik ikke, som Schalburg havde håbet. De frivillige, danske soldater nåede aldrig i kamp.

Til gengæld begyndte en anden krig.

Besættelsen

Den 9. april 1940 klokken 4 om morgenen indledte Tyskland sit militære angreb på Danmark. Den danske regering overgav sig mindre end to timer senere.

For Schalburg var det et chok. For ham var det uforståeligt, at Danmark ikke forsvarede sig selv. Når Schalburg, selv om han var nazist, blev ulykkelig over budskabet om besættelsen, var det, fordi han mente, at de danske politikere og hæren havde opført sig som kujoner ved bare at opgive kampen om fædrelandet.

Da Schalburg hørte budskabet, græd han »som en mand, der lige havde mistet sin mor,« som en af soldaterne omkring ham senere skrev.

»Schalburg røg ud i en enorm livskrise. Om så København skulle bombes i stykker, burde fædrelandet ifølge Schalburg have forsvaret sig, uanset hvem fjenden var,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Men det var langt fra det eneste. I Danmark slog de fleste venner hånden af ham, fordi han som nazist fra nu af blev kædet sammen med besættelsesmagten.

Schalburg begreb det ikke. Han havde i årevis haft de holdninger, der nu fik folk til at vende sig væk fra ham.

»Han ville væk fra Danmark, hvor regeringen ifølge Schalburg var feje »bløddyr,« og fra vennerne, der ikke længere ville hilse på ham og hans kone,« siger Mikkel Kirkebæk.

De ledende medlemmer af kongehuset tog også afstand fra ham, men storfyrstinde Olga blev ved med at betragte ham som en søn. Kongens bror prins Harald og hustruen prinsessen Helene forblev også loyale.

Dybt ulykkelig over hærens og politikernes manglende kamplyst, drog Schalburg i september 1940 til Berlin, hvor han gik ind i Hitlers elitekorps, Waffen-SS.

»Så var der ingen vej tilbage. Fra det tidspunkt udviklede Schalburg sig til en af de mest glødende nazister, vi har set i Danmark,« siger Mikkel Kirkebæk.

Krigen

Fra fronten skrev Schalburg i 1941 hjem til nazi-avisen Fædrelandet , at han glædede sig over, at den tid var forbi, »hvor germansk blod gik tabt i jødiske ægteskaber«. Schalburg hævdede stolt, at Tyskland var grund til, at Europa ikke var »oversvømmet af negre, jøder og underverdensmennesker.«

Hurtigt fik Schalburg som den første dansker den tyske hædersmedalje, Jernkorset. Schalburg skrev straks til kong Christian X. og bad om lov til at bære korset uden på sin danske uniform. Tilladelsen blev givet.

Til danske aviser talte han varmt for racens renhed og jødernes dårligdomme.

I Fædrelandet skrev Schalburg senere, at hans inderste ønsker var opfyldt:

»Nu går en flok danske nationalsocialister frem til kamp mod jøden.«

»Schalburg fandt endelig mening i sit liv. Han glædede sig over kampene ved fronten, og han førte krig med en hidtil uset voldsomhed og dristige operationer,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Schalburg avancerede da også lynhurtigt i det tyske militær og blev leder af Frikorps Danmark, der bestod af danske mænd, der frivilligt kæmpede under Hitlers faner ved Østfronten.

Men det varede ikke længe. Den 2. juni 1942 døde Christian Frederik Schalburg. Flere af hans venner havde vendt ham ryggen i takt med, at han blev stadig mere opslugt af nazismen. Men i hans egne øjne gjorde han det af kærlighed til fædrelandet.

»For mig var det en stor overraskelse, at Schalburg faktisk var en afholdt person. Den kollektive erindring i Danmark har gjort ham til den største landsforræder til dato. Han hadede jøder, var glødende nazist og trak i besættelsesmagtens uniform. Derfor er betegnelsen berettiget. Men det er også vigtigt at huske på, at selv det ondeste har menneskelige sider i sig,« siger Mikkel Kirkebæk.

’Schalburg- en patriotisk landsforrædder’. Mikkel Kirkebæk. Gyldendal. 511 sider. 399 kroner. Udkommer 6. maj.

faktaboks

Født 1973

Uddannet historiker fra Roskilde Universitetscenter

Har de seneste tre år været tilknyttet Det Kongelige Biblioteks forskningsafdeling under arbejdet med bogen om Schalburg

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner