Administration 

Baggrund: Nazist var nær ven af kongehuset

Topnazisten Christian Frederik Schalburg havde tætte bånd til den danske kongefamilie før og efter Danmark blev besat af tyskerne. Det afslører et omfattende nyt forskningsprojekt

Den 2. juni 1942 blev Christian Frederik Schalburg ramt af en granatsplint i panden under et voldsomt angreb ved Østfronten. Han døde som soldat for Hitler.

Ingen var i tvivl om, at denne mand var en berygtet nazist i Danmark under besættelsen. Han var en ledende figur i det danske nazistparti, talte om racerenhed og lagde efter sin død navn til Schalburgkorpset, der likviderede modstandsfolk.

Alligevel deltog kong Christian X.s bror, prins Harald og hustruen prinsesse Helena i hans mindehøjtidelighed side om side med den danske statsminister og udenrigsminister.

400 gæster var samlet i Odd Fellow-palæet i København, hvor sorte og hvis draperier smykkede salen. På begge sider af en tribune blussede ild fra store offerskåle, mens et militærorkester spillede Beethovens sørgemarch Eroica.

»Det officielle Danmark stimlede sammen til mindehøjtideligheden for Danmarks største landsforrædder,« fortæller historiker Mikkel Kirkebæk.

I dag, mere end 60 år senere, står han bag den til dato mest omfattende forskning om Christian Frederik Schalburg. Tre år har han brugt på at grave sig ned i Rigspolitiets efterretninger, arkiver i Tyskland, England og herhjemme. Mikkel Kirkebæk har hevet Schalburgs gamle dagbøger og breve frem af støvet og gransket dem så nøje, at han 6. maj udgiver bogen ’Schalburg – en patriotisk landsforræder’.

En bog, der blandt andet løfter sløret for topnazistens tætte forhold til adskillige medlemmer af den danske kongefamilie.

Opvæksten

Christian Frederik Schalburg lærte kongefamilien at kende gennem den russiske zar-familie, som søgte tilflugt hos det danske kongehus, efter den blev kuppet i 1917. Kuppet fik også afgørende betydning for Schalburg-familien, der før kuppet havde levet en priviligeret tilværelse som adelige i Rusland.

Oprørerne voldtog den unge Schalburgs mor, og i kampene døde flere familiemedlemmer. Schalburg-familien flygtede til Danmark.

»Pestbaciller« kaldte den unge Schalburg derefter jøderne, som ifølge ham var et ondt, hemmeligt imperium, der havde opfundet kommunismen for at smadre og kuppe Rusland.

»Schalburg svor hævn. Han så hele sin verden styrte i grus, og det blev et springende punkt i hans liv,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Zarfamilien og familien Schalburg blev tæt knyttet i Danmark, og igennem zar-familien blev Schalburg også nær ven af flere danske kongelige.

I 1935 udnævnte kong Christian X. ham personligt til kammerjunker med hilsenen »os elskelig«.

Som vagthavende officer spiste Schalburg ofte med den danske konge, og han gik til private fester hos kongens brødre, prins Gustav og prins Harald. Forholdet var så tæt, at prins Gustav og Kejserinde Dagmars datter, storfyrstinde Olga, senere stod fadder til hans søn.

»Men selv om han var blevet lykkelig gift og var meget afholdt i kongefamilien, var hans livsmission om at tage hævn stadig ikke opfyldt,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Karismatisk karakter

Når kongehuset holdt så meget af den unge Schalburg, skyldtes det, at han var et vindende væsen. Kvinderne kastede lange blikke efter ham, og hans underordnede i hæren beundrede ham for hans fædrelandskærlighed. En soldat skrev ligefrem, at »der stod et lys om ham.« I militæret skånede Schalburg aldrig sig selv, men gik forrest - også når det var hårdest.

Schalburg var veltalende og smuk med sit lyse hår, falkeblikket og de høje kindben. Han skrev lidenskabelige kærlighedsdigte til sin kone, og købte hende dyre gaver, selv om familien var ludfattig. Han var også »en forfærdelig snob«, der selv indføjede et von i sit navn, selv om han blot var døbt Schalburg.

»Schalburg var som adelig vokset op med troen på, at fornemt blod ikke skulle blandes. Sammen med sit jødehad og sin indædte modstand mod kommunisterne, passede hans værdier derfor utrolig godt med nazisternes,« siger Mikkel Kirkebæk.

Nazi-sympatier

I begyndelsen af 1930"erne meldte Schalburg sig ind i stærkt højrenationale bevægelser, der var støttet af den tyske efterretningstjeneste, Gestapo. I 1938 kom han ind i det danske nazistparti, og året efter blev han landsungdoms-fører i partiet.

»Men Schalburg var stadig deprimeret. Han havde endnu ikke været ude og bekæmpe kommunister og jøder. For Schalburg var kommunismen en afart af jødedommen, der truede med at overtage verden, og han blandede hele tiden de to begreber sammen,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Da Finland blev invaderet af Rusland i 1939, fandt Schalburg endelig den kamp mod kommunisterne, han havde ventet på siden familiens flugt i 1917.

Schalburg meldte sig frivilligt til at deltage i krigen på finnernes side.

Hans venner og familie bakkede ham stolte op, og fra kongefamilien var der stor forståelse for, at han drog af sted. Kongens bror prins Gustav skrev i et afskedsbrev, at han ville savne ham, og takkede for det »aldrig svigtende venskab«, og dronning Margrethes bedstemor, dronning Aleksandrine, sendte ham en kærlig afskedshilsen. På det tidspunkt havde han gennem to år været topnazist i Danmark og udtrykt rabiate holdninger offentligt.

»Kongehusets venskab til Schalburg og den store beundring for ham var upåvirket af, at Schalburg på det tidspunkt var dansk topnazist,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Da Schalburg tog afsted, overlod han sin lille søn i storfyrstinde Olgas varetægt. De holdt tæt brevkontakt, og i et af brevene fra Olga, står der om sønnens tid hos hende:

»Sascha (sønnens kælenavn, red.) tegnede hagekors overalt. Nu finder jeg dem på mine papirer.«

Schalburg drog altså ikke i krig som forhadt og forskruet ideolog, men som en afholdt ven.

Men opholdet i Finland gik ikke, som Schalburg havde håbet. De frivillige, danske soldater nåede aldrig i kamp.

Til gengæld begyndte en anden krig.

Besættelsen

Den 9. april 1940 klokken 4 om morgenen indledte Tyskland sit militære angreb på Danmark. Den danske regering overgav sig mindre end to timer senere.

For Schalburg var det et chok. For ham var det uforståeligt, at Danmark ikke forsvarede sig selv. Når Schalburg, selv om han var nazist, blev ulykkelig over budskabet om besættelsen, var det, fordi han mente, at de danske politikere og hæren havde opført sig som kujoner ved bare at opgive kampen om fædrelandet.

Da Schalburg hørte budskabet, græd han »som en mand, der lige havde mistet sin mor,« som en af soldaterne omkring ham senere skrev.

»Schalburg røg ud i en enorm livskrise. Om så København skulle bombes i stykker, burde fædrelandet ifølge Schalburg have forsvaret sig, uanset hvem fjenden var,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Men det var langt fra det eneste. I Danmark slog de fleste venner hånden af ham, fordi han som nazist fra nu af blev kædet sammen med besættelsesmagten.

Schalburg begreb det ikke. Han havde i årevis haft de holdninger, der nu fik folk til at vende sig væk fra ham.

»Han ville væk fra Danmark, hvor regeringen ifølge Schalburg var feje »bløddyr,« og fra vennerne, der ikke længere ville hilse på ham og hans kone,« siger Mikkel Kirkebæk.

De ledende medlemmer af kongehuset tog også afstand fra ham, men storfyrstinde Olga blev ved med at betragte ham som en søn. Kongens bror prins Harald og hustruen prinsessen Helene forblev også loyale.

Dybt ulykkelig over hærens og politikernes manglende kamplyst, drog Schalburg i september 1940 til Berlin, hvor han gik ind i Hitlers elitekorps, Waffen-SS.

»Så var der ingen vej tilbage. Fra det tidspunkt udviklede Schalburg sig til en af de mest glødende nazister, vi har set i Danmark,« siger Mikkel Kirkebæk.

Krigen

Fra fronten skrev Schalburg i 1941 hjem til nazi-avisen Fædrelandet , at han glædede sig over, at den tid var forbi, »hvor germansk blod gik tabt i jødiske ægteskaber«. Schalburg hævdede stolt, at Tyskland var grund til, at Europa ikke var »oversvømmet af negre, jøder og underverdensmennesker.«

Hurtigt fik Schalburg som den første dansker den tyske hædersmedalje, Jernkorset. Schalburg skrev straks til kong Christian X. og bad om lov til at bære korset uden på sin danske uniform. Tilladelsen blev givet.

Til danske aviser talte han varmt for racens renhed og jødernes dårligdomme.

I Fædrelandet skrev Schalburg senere, at hans inderste ønsker var opfyldt:

»Nu går en flok danske nationalsocialister frem til kamp mod jøden.«

»Schalburg fandt endelig mening i sit liv. Han glædede sig over kampene ved fronten, og han førte krig med en hidtil uset voldsomhed og dristige operationer,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Schalburg avancerede da også lynhurtigt i det tyske militær og blev leder af Frikorps Danmark, der bestod af danske mænd, der frivilligt kæmpede under Hitlers faner ved Østfronten.

Men det varede ikke længe. Den 2. juni 1942 døde Christian Frederik Schalburg. Flere af hans venner havde vendt ham ryggen i takt med, at han blev stadig mere opslugt af nazismen. Men i hans egne øjne gjorde han det af kærlighed til fædrelandet.

»For mig var det en stor overraskelse, at Schalburg faktisk var en afholdt person. Den kollektive erindring i Danmark har gjort ham til den største landsforræder til dato. Han hadede jøder, var glødende nazist og trak i besættelsesmagtens uniform. Derfor er betegnelsen berettiget. Men det er også vigtigt at huske på, at selv det ondeste har menneskelige sider i sig,« siger Mikkel Kirkebæk.

’Schalburg- en patriotisk landsforrædder’. Mikkel Kirkebæk. Gyldendal. 511 sider. 399 kroner. Udkommer 6. maj.

faktaboks

Født 1973

Uddannet historiker fra Roskilde Universitetscenter

Har de seneste tre år været tilknyttet Det Kongelige Biblioteks forskningsafdeling under arbejdet med bogen om Schalburg

mette f
Nyheder

Mette Frederiksen:

Varsler nye coronatiltag

jul ree
Kendte

Janni og Karsten:

Stikker af i julen

dyrby
Nyheder

Nu står Dyrby frem:

Indrømmer krænkelser 

skuddrab
Krimi

Visitationszoner udvides efter drab

badehotellet
Film og TV

Badehotellet:

Kom med bag kulisserne

mundbind
Nyheder

Mand dræber to:

Skænderi om mundbind

Krimi

Politi: Skudepisoder er forbundet

corona brostrøm
Nyheder

Søren Brostrøm:

Man bør overveje at lukke nattelivet

Mette Frederiksen ser eftertænksom ud med den ene hånd under sin kind
Nyheder

Statsminister:

Vi overvejer flere tiltag

Magnus Heunicke med alvorlig mine
Corona

Heunicke er smittet

En meget flot stue bagved er en kæmpe reol fyldt med LP'er.
Kendte

Millioner i vente: 

Sanger sælger sin

penthouselejlighed

Portræt billede af den savnede mand.
Krimi

Peter er stadig forsvundet:

Her er politiets plan

En bil i et ørkenlignende landskab
Biler

7-sæders familiebil

til 185.000 kr.

En betjent står og snakker ind i en bil fra passagerdøren
Krimi

Betjente bedt om at

holde igen med sigtelser

En lommeregner og en kuglepen
Nyheder

Regnskabets time:

mange milliarder har

pandemien kostet statskassen

En finger på en mobil telefon
Nyheder

Efterretningstjeneste kan

ikke genskabe sms'er

Nærbillede af en alvorlig Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard: Jeg

blev misbrugt som barn

En mand dufter til en kop kaffe
Corona

Sådan kan patienter få

duft- og smagssans tilbage

En politibil i fuld fart
Krimi

To mænd ramt

af skud i Herlev

En mobiltelefon i zoom appen
Nyheder

Video: Direktør fyrer

900 ansatte

på Zoom-opkald 

motorvej
Nyheder

Kørsel i kraftig blæst?

Her er de nye regler

Bandet Jung på scenen under en koncert.
Nyheder

Tusindvis skal

testes efter koncert

Et småsløret billede af parret.
Helt vildt

Skyldig i drabsforsøg på 

lotto-millionær kæreste

Søs Egelind
Underholdning

Søs Egelind: Bare jeg

havde hørt efter

Ikon af snapchat på en mobiltelefon
Krimi

Digital børnelokker

dømt for 51 forhold

En rød potent motorcykel
Nyheder

Nu skal strømerne

køre på Ducati

Logoet fra Gældsstyrelsen
Nyheder

Mænd betaler ikke 

deres bøder

Politibil med udrykning
Krimi

Her er billederne:

To unge efterlyst

for overfald 

Lise rønne
Kendte

Lise Rønne har droppet venskaber:
- Jeg har ryddet op

Nyheder

Statskassen redder

Den Blå Planet

kanyler på et bord
Nyheder

Rekordhøjt smittetal - uregelmæssig indberetning

Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard efter corona: Sådan har jeg det nu

peter
Krimi

Forsvundet:

Peters telefon er slukket

politikere
Nyheder

Finansloven:
Populært fradrag fjernet

Rasmus Seebach
Kendte

Rasmus Seebach
sender sød julehilsen

politi på gaden
Krimi

Panik i lille jysk by - politiet jagtede mand med "maskinpistol"

person vaccineres
Corona

Ville undgå vaccination med falsk arm

Peter
Krimi

29-årig forsvundet efter fyraftensøl

Nyheder

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

billede fra laboratorium
Corona

Dansk coronavaccine imponerer

rene dif kunst
Kendte

René Dif: Mit lig skal udstilles over hele verden

lussinger tv2
Nyheder

Tidligere TV 2-profil:

Lussinger på redaktionen

Sygeplejerske
Nyheder

FAKTA: Det indeholder coronavinterpakken til de trængte sygehuse

vaccine 3 stik
Corona

Invitation til tredje stik:

På vej til 375.000 borgere

omikron
Corona

Omikron-variant:

38 smittet til julefrokost

plast affald usa
Nyheder

USA: Verdens største plastik-forurener

vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Jeg skal giftes

Krimi

Skudoffer i vandpibecafé: Var i bande-miljøet

omikron
Nyheder

Omikron: Nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Et bjergmassiv
Helt vildt

Finder juvelskrin fra 55 år gammelt flystyrt 

et kystvagt skib i blåt og gult
Nyheder

Svært slukningsarbejde på skib nær Göteborg

En masse gyldne mønter
Nyheder

Bitcoin styrtdykker

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben 

Et par ski står i sneen
Krimi

Tre skiløbere er dræbt af lavine i Alperne

Krimi

Svenske tilstande:

Endnu en mand skudt i København

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned