Forfatteren Jussi Adler-Olsens femte roman i serien om afdeling Q og politimanden Carl Mørck rammer plet hos anmelderne, der giver henholdsvis fire og fem stjerner.
- Jussi Adler-Olsens nyeste thriller "Marco Effekten" leverer varen med hensyn til spænding og et politikorps på en blanding af Olsen-Banden og rejseholdet, skriver Politikens Bo Tao Michaëlis, der giver romanen fire stjerner.
Romanen handler om den 15-årige Marco, der vokser op i en kriminel og kynisk klan af illegale indvandrere. Som i en Dickensroman styres medlemmerne af en usympatiske leder - Zola.
Da Marco overhører en samtale, hvor Zola planlægger at lemlæste ham for at gøre ham til en ynkværdig tigger, flygter Marco. Et andet spor fører til Afrika, hvor Danmark er involveret i et udviklingsprojekt.
- Jussi Adler leverer en god, gedigen og gruopvækkende, men også pæn og poleret gyser i det femte bind om afdeling Q. Men mangler der ikke lidt kant, spørger Berlingskes Merete Reinholdt og giver bogen fire stjerner.
Ekstra Bladets anmelder Marie Louise Toksvig giver fem stjerner:
- Det er en stor, dramatisk historie, Jussi Adler-Olsen ruller ud - med et plot og et vingefang, der er i slægt med hans første bøger.
Også krimicheferne er vilde med Jussi Adler-Olsens bog, som de har anmeldt for Ekstra Bladet.
Fem ud af seks stjerner giver tidligere chefinspektør ved Københavns Politi Per Larsen romanen:
- Jeg kan lugte politigården ud af bogen, og jeg er specielt glad for, at man også beskriver politifolk som mennesker af kød og blod.
Også tidligere leder af drabsefterforskningen ved Rigspolitiets Rejsehold Bent Isager-Nielsen giver fem stjerner.
Han kalder bogen en fremragende thriller i et hæsblæsende tempo, uhyre velskrevet og med et plot, som er helt usædvanligt spændende og godt bygget op.
Jyllands-Posten er også oppe på fem stjerner, og mener, at "Marco Effekten" har alt det, som læsere i efterhånden mange lande forventer og sætter pris på.
- Hårrejsende historier, der væves ud og ind mellem hinanden, hæsblæsende jagter, finter til dette og hint i den danske såvel som den globale (u)orden.
- En sans for grundlæggende menneskelighed midt i en forjaget og afstumpet verden.
- Et kritisk øje for magtens ofte korrumperende natur samt - ikke mindst - en fandenivoldsk, respektløs og derfor herligt befriende humor, som bestemt (og desværre) ikke er karakteristisk for nordisk krimi generelt, skriver avisens anmelder.
/ritzau/