De slidte danskere Akademikere om Mette F.'s pensionsplan: Sympatisk - men enormt bureaukratisk
- Jeg kan godt følge tankegangen om, men jeg har bare svært ved at se, hvordan det skal omsættes til praksis. Det lyder enormt bureaukratisk, siger Thomas Damkjær Petersen. Foto: IDA
Der har været for meget fokus på fysisk nedslidning, lyder det fra en af de store akademikergrupper.

Det lyder umiddelbart sympatisk, når Socialdemokratiet vil give nedslidte mulighed for at gå på tidlig pension. Men et system med forskellig pensionsalder risikerer at drukne i en masse bureaukrati.

Dét forudser Thomas Damkjær Petersen, der er formand for en af landets store akademiker-organisationer, Ingeniørforeningen.

Socialdemokratiet lægger i et nyt udspil op til, at lønmodtagere, der har knoklet på arbejdsmarkedet i mange år, skal kunne trække sig tidligere tilbage end de, der har tilbragt mange år på universitet.

- Jeg kan godt følge tankegangen om, men jeg har bare svært ved at se, hvordan det skal omsættes til praksis. Det lyder enormt bureaukratisk, siger Thomas Damkjær Petersen.

Han forudser, at det bliver vanskeligt at afgøre, hvem der skal kunne gå på tidlig pension, og hvem der skal arbejde i flere år. Skal de år, hvor en tømrer videreuddanner sig til ingeniør, tælle med som arbejde? Og hvad med de perioder, hvor en lønmodtager er helt væk fra arbejdsmarkedet?

Thomas Damkjær Petersen erkender, at han ikke selv har et færdig løsning på et nyt pensionssystem. Han taler om et førtidspensionssystem, der ikke er så restriktivt som det eksisterende og understreger, at det afgørende er, at et nyt system er bygget på værdighed, og at både fysisk og psykisk nedslidning kan begrunde en tidlig pension. Hvad enten man er 45 eller 55 år, som han siger.

- Jeg synes, at der har været for meget fokus på fysisk nedslidning og for lidt fokus på psykisk nedslidning i debatten. Stress er vores største folkesygdom, men debatten om hvordan vi håndterer stress har ikke været grundig nok, mener Thomas Damkjær Petersen.

De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber, du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her

via Listen To News