En bølge af elektronikaffald fra rige lande i nord vælter i øjeblikket ind over Afrika, skriver Forbrugerrådets blad TÆNK.
Mens salget af fladskærme og anden elektronik stiger, forsvinder der hvert år 6,6 millioner ton elektronikaffald fra EU.
- Ghana er blevet en losseplads for elektronisk affald fra Europa og USA. Vi taler om mange, mange tons udtjent elektronik, der hver måned strømmer ind i landet. Vi har simpelthen ikke mekanismerne til at håndtere denne slags affald, siger Mike Anane, formand for foreningen af miljøjournalister i Ghana, til organisationen Danwatch, der holder øje med danske virksomheders arbejde i udlandet.
Ulovligt skrot
Danwatch har netop været i Ghana og Nigeria, hvor store dele af verdens elektronikaffald smutter uden om de myndighedsgodkendte indsamlings- og oparbejdningsvirksomheder og ender med at blive dumpet.
Ifølge Danwatch bliver der alene i EU produceret 8,7 millioner ton elektronikaffald hvert år af forbrugerne, men kun 2,1 millioner ton eller knap 25 procent bliver indsamlet eller genbrugt. De resterende 75 procent, eller cirka 6,6 millioner ton, er der ingen der ved, hvor bliver af.
Elektronikaffaldet indeholder ikke bare metaller, der kan sælges, men også giftstoffer som cadmium, bly, brommerede flammehæmmere og kviksølv. Stoffer, som optages gennem huden og via åndedrættet og som siver ned i floden ved siden af lossepladsen i Ghana.
Læs mere her
1. Overvej nøje, om du virkelig har brug for den nye printer eller den fladskærm – er én ikke nok?
2. Spørg din vicevært, om han har styr på, hvem det er der henter de gamle fjernsyn og vaskemaskiner, der står nede affaldsrummet. Det bør være en kommunal affaldsordning.
3. Aflever din elektronik på din nærmeste genbrugsplads. Lad være med at sælge det til ham, der henvender sig ved indgangen og vil give dig en 50’er for dit gamle fjernsyn.
4. Køb ’grøn’ elektronik, og helst mærket med Svanemærket, Energy Star eller lignende.
5. Spørg efter apparater uden brommerede flammehæmmere.
Kilde: Forbrugerrådet