40.000 finansfolk forlader FTF

Finansforbundet med formand Kent Petersen i spidsen har meldt sig ud af hovedorganisationen FTF. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Finansforbundet bliver ikke en del af en storfusion mellem LO og FTF. Det står klart, efter at forbundet på et ekstraordinært landsmøde har besluttet at melde sig ud af FTF og ind i Akademikerne.

Finansforbundet siger nu endegyldigt 'nej tak' til den nært forestående storfusion mellem hovedorganisationerne LO og FTF.

På et ekstraordinært landsmøde onsdag har Finansforbundet besluttet at melde sig ud af FTF. I stedet vil forbundet søge om optagelse i hovedorganisationen Akademikerne (AC).

Det var en helt enig hovedbestyrelse, der anbefalede en udmelding af FTF. Beslutningen om at melde sig ud blev vedtaget af et enigt landsmøde, fortæller Finansforbundets formand, Kent Petersen, til Avisen.dk.

- Det her er et klart signal om, at man i Finansforbundet ser sig bedre favnet af identiteten i AC. Det andet er, at der har været en opfattelse af, at den partipolitiske tilknytning ikke har været tilstrækkelig klar på at være uafhængig, siger Kent Petersen til Avisen.dk.

Finansforbundet repræsenterer ialt godt 50.000 bank- og finansfolk, heraf 40.000 aktive.  Formand Kent Petersen trak sig allerede i august 2017 fra posten som næstformand i FTF. Den beslutning blev begrundet med, at han ikke støttede op om den linje, FTF lagde internt forud for drøftelserne om et samarbejde med LO.

Tvivler på politisk uafhængighed

Til Ugebrevet A4 fortalte Kent Petersen i maj, at bekymringen for den nye hovedorganisation især har gået på, at den ikke har et akademisk afsæt.

- Derudover er det helt umuligt for mig at skabe følgeskab hos mine medlemmer for en hovedorganisation, hvor der ikke er en krystalklar politisk uafhængighed, sagde Kent Petersen dengang til Ugebrevet A4.

Den udlægning holder han fast i efter onsdagens landsmøde.

- Der er ikke noget nyt i det, jeg siger på vegne af Finansforbundet. Det har været vores synspunkt hele vejen igennem. Uanset hvordan, vi har vendt og drejet det, ser vi en ny hovedorganisation som en fortsættelse af traditionerne i LO, siger Kent Petersen.

Han understreger, at Finansforbundet har stor respekt for forbundene i både FTF og også LO. Kent Petersen ser derfor fortsat frem til et samarbejde, men fortæller, at der er stor forskel på et samarbejde og til at være en del af den samme organisation.

Ifølge Kent Petersen har Finansforbundet har et større 'identitetsfællesskab' med AC. Derfor starter arbejdet nu med at blive optaget der.

- Vi har nogle konstruktive drøftelser med AC's formandsskab og med DJØF og IDA (ingeniørernes fagforening, red.). Nu har vi truffet denne her beslutning om at melde os ud af FTF. Den skal vi nu til at realitetsforhandle, og vi har en god dialog med AC. Men det er klart, at der er også forbund i AC, der har en holdning til det, hvis vi skal ind der, siger Kent Petersen.

Han regner med, at der er klarhed over Finansforbundets fremtid indenfor de næste seks måneder.

Finansforbundet melder sig ud af FTF inden udgangen af juni, og derefter træder udmeldelsen i kraft den 31. december.

Fusionen mellem LO og FTF træder ligeledes i kraft ved årsskiftet.

FTF-formand er ked af beslutningen

FTF's formand Bente Sorgenfrey er ked af Finansforbundet beslutning, selvom hun siger, at den ikke kommer som en overraskelse.

- Jeg tror, at Finansforbundet kunne have fået rigtig meget glæde af at være med i en ny hovedorganisation. Især interessevaretagelsen bliver styrket i den nye organisation, og den tror jeg også, at Finansforbundet kunne have nydt godt af, siger Bente Sorgenfrey til Avisen.dk

Hun mener, at det står klart, at en ny hovedorganisation skal være partipolitisk uafhængig. Det står skrevet både i det politiske grundlag og i vedtægterne.

- Den partipolitiske uafhængighed betyder meget for resten af FTF's forbund, og jeg mener, vi har taget højde for, at den nye organisation skal være uafhængig, siger Bente Sorgenfrey.