Historisk storfusion afgøres bag lukkede døre: "Nerverne uden på skjorten"
Fagbevægelsens to store paraplyorganisationer, LO og FTF, afholder kongres i Odense, hvor der skal tages stilling til, om de ønsker en fusion mellem de to organisationer. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
I dag skal det afgøres, om der skal dannes et nyt flagskib i fagbevægelsen. Beslutningen træffes bag lukkede døre - det sker for at sikre en fredelig diskussion, forklarer arbejdsmarkedsforsker.

Odense Congress Center lægger fredag lokaler til ekstraordinære kongresser i LO og FTF. De to paraply-organisationer skal i løbet af dagen afgøre, om de vil slå pjalterne sammen og danne et nyt flagskib i fagbevægelsen.

Afgørelsen, der ved et 'ja' kan føre til skabelsen af en ny kæmpe-organisation med 1,5 millioner lønmodtagere, træffes i løbet af dagen på to simultant afholdte møder i det fynske kongrescenter.

Beslutningen træffes bag lukkede døre - noget der ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet er bestemt på forhånd, så kongresserne kan "få en rolig og fredelig diskussion".

- Man har haft nerverne uden på skjorten, siger Henning Jørgensen til Ekstra Bladet.

Han mener, at der godt kan sættes spørgsmålstegn ved, om de lukkede døre er en god idé.

- Er det her udtryk for den åbenhed, som moderne mennesker forventer? Men de har altså ønsket de her meget ømfindige diskussioner til at foregå bag lukkede døre, siger den nordjyske professor til Ekstra Bladet.

Han forklarer, at hvis dørene havde været åbne, så kunne deltagerne fra talerstolen tale direkte til offentligheden - og altså ikke blot til de delegerede fra LO og FTF, der er dem, der skal vende tommelfingeren op- eller nedad til spørgsmålet om storfusionen.

Hvis de to kongresser ender med et 'ja', så vil den nye organisation være en realitet fra den 1. januar 2019.