Forsker: Massefyringer venter ved storfusion i fagbevægelsen
FTF-formand Bente Sorgenfrey og LO-formand Lizette Risgaard. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Hver fjerde medarbejder i administrationen hos LO og FTF skal fyres, hvis en ny storfusion i fagbevægelsen vedtages, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker.

I dag, fredag, mødes de delegerede fra LO og FTF til kongres i Odense med ét punkt på dagsordenen: fusion og oprettelse af én ny stor og stærkere hovedorganisation.

Der er ikke snakket så meget om den barske virkelighed, der rammer de ansatte i LO og FTF efter det "ja", der er lagt op til. Den kender professor og arbejdsmarkedsforsker, Henning Jørgensen:

- Det bliver et blodbad, hvis man får fusionen igennem fredag. Man skal med det samme afskedige 25 procent af personalet i både FTF og i LO, og man skal skære administrationsomkostningerne ned med 30 procent. Der er virkelig markante svækkelser af de midler, organisationen har til rådighed, siger Henning Jørgensen, som har fulgt fusionsplanerne tæt, til avisen Danmark.

De massive besparelser er den gevinst, der skal høstes ved at lægge de to organisationer sammen til én. Et medlem af en LO-fagforening betaler i dag typisk 20 kroner mere pr. måned til den overordnede organisation end et medlem af en FTF-fagforening. Det skal der laves om på.

- Planen er, at det bidrag skal bringes ned på FTF-niveau, hvilket giver betydeligt færre penge at drive organisationen for, siger Henning Jørgensen.

Men selv med massefyringer og ét fælles edb-system i stedet for to, bliver det svært at nå de sparemål, som fagforeningerne har i kikkerten, vurderer Henning Jørgensen:

- Gennem de første år tror jeg ikke på, at de kan reducere omkostingerne med 25 eller 30 procent, men det er det, der er lagt op til, siger han og peger mod udlandet:

- Der har ikke været en masse penge at spare ved alle de andre fusioner, vi har set rundt omkring i Europa de sidste 30 år. Det koster noget at integrere to kulturer.

Avisen Danmark har forsøgt at få en kommentar til massefyringer i fagforeningstoppen fra LO's formand, Lizette Risgaard. Det er ikke lykkedes.

FTF's formand Bente Sorgenfrey har heller ingen kommentarer til konsekvenserne for de ansatte i FTF's egen stab. "Det kommenterer vi på, hvis det bliver relevant", skriver hendes presseansvarlige i en sms til avisen.

Torsdag eftermiddag besluttede 3F's hovedbestyrelse at støtte fusionen mellem LO og FTF. Landets største fagforening har ellers hidtil været modstander. 3F's formand, Per Christensen, har ingen kommentarer til fyringer i den nye fælles organisation.

via Listen To News