Administration 

Borgere står til at miste sygedagpenge i mange kommuner

Mange syge borgere, der er blevet frataget sygedagpenge på ulovlig grundlag, skal ikke forvente at få dem tilbagebetalt.   (Foto: Foto: Iris/Scanpix/Arkiv)

Sidste år slog Højesteret fast, at borgere, der kan være gået glip af sygedagpenge, har ret til at få deres sager genoptaget. Alligevel er det svært få erstatning, viser det sig nu.

Tusindvis af borgere kan gå glip af penge, som de er blevet frataget af kommunerne og har ret til at få udbetalt ifølge en Højesteretsdom fra efteråret.

Sagen er kompleks, men handler i korte træk om sager, hvor kommunerne har brugt en ekstern aktør til at træffe en afgørelse eksempelvis om sygedagpenge.  

Dommen fra Højesteret gælder også for alle borgere, der har vundet en sag i Ankestyrelsen, men hvor kommunen har truffet en afgørelse med tilbagevirkende kraft.

Alene i København kan 17.000 borgere være berørt. Det fremgår det af et mødereferat fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i København.

Umiddelbart lovede dommen fra Højesteret godt for mange borgere. Men i flere kommuner vil de alligevel ikke se skyggen af de sygedagpenge, de egentlig er berettiget til at få tilbage.

En ekspert i socialret er forundret og forarget over, at kommunerne ikke gør mere. Politikere fra både højre- og venstrefløjen finder også kommunernes praksis dybt uretfærdigt.

Ekspert: Sårbare bliver ofre 

I flere tilfælde vil sagerne falde ind under en treårig forældelsesfrist. Mens andre sager bortfalder, fordi borgerne slet ikke er klar over, at de har penge til gode i kommunekassen.

Det går udover borgere, der er svage og sårbare
Kirtsen Ketscher

Det betyder, at kommunerne lægger arbejdet over på en bestemt befolkningsgruppe, påpeger Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Københavns Universitet.

- Det går udover borgere, der er svage og sårbare. De skal pludselig selv sørge for, at de får deres rettigheder. Når de har fået en forkert afgørelse, er det de offentlige myndigheder, der bør samle sagerne op, siger hun til Avisen.dk.

Men en kommune kan - med loven på sin side - henvise til, at det ikke vil være muligt at støve alle berørte borgere op. Det forklarer en anden ekspert i socialret og lektor ved Aalborg Universitet John Klausen.

Han vurderer dog, at det skulle være relativt let at finde frem til sygedagpengesagerne.

- Umiddelbart vil jeg mene, at en række kommuner let kan finde alle de sager, der vedrører højesteretssager, da de har været genoptaget en gang før, siger han.

Hvis kommunerne ikke kan finde sagerne, må de vejlede borgerne igennem annoncer på hjemmesider og i dagspressen om, at de har mulighed for at få genoptaget deres sag, forklarer han.

Folk må selv tage kontakt

Løsningen, hvor borgerne selv må henvende sig, hvis de vil have deres sager genoptaget, lader til at være populær.

Den anvender man blandt andet i Købehavn, Kolding og Holbæk.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Holbæk Kommune, socialdemokraten Sine Agerholm, fortæller, at forvaltningen er gået i gang med at informere borgerne på kommunens hjemmeside. På den måde kan de blive klar over, at de kan få genoptaget gamle sager.

- Vi vil ikke gå alle sygedagpengesager igennem, men der hvor vi har vished om, at der er en sag vil vi tage direkte kontakt til borgeren. Og de borgere, der henvender sig, vil få taget deres sager op på ny, siger hun.

DF: Skriv rundt til alle

I København har Beskæftigelsesudvalget på nær Enhedslisten stemt for samme opskrift.

- Vi vil ikke kunne finde alle 17.000 sager, og vi har heller ikke ressourcer til at tage dem op. I stedet har vi valgt at annoncere på sociale medier og i lokalbladene for at gøre opmærksom på, at der er kommet en ny praksis på området, siger Susan Hedlund (S).

Hun er en af de socialdemokratiske repræsentanter i hovedstadens Beskæftigelsesudvalg.

I Folketinget mener Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, dog ikke, at 17.000 borgere i København er en undskyldning for ikke at kontakte alle:

- Man kan jo vende det om og spørge, om det er rimeligt, hvis der er 17.000 borgere, der er blevet snydt for sygedagpenge, siger han. 

Generelt set mener han, at alle kommuner bør se på, hvilke borgere der kunne være kommet i knibe.

- Kommunerne burde bestemt tage kontakt til hver enkelt borger, der er blevet berørt. Så mange drejer det sig altså heller ikke om i de enkelte kommuner, siger beskæftigelsesordføreren. 

Kommunernes kattelem

Når kommunerne ikke kontakter alle potentielt berørte borgere, løber de fra deres ansvar.

Sådan lyder kritikken fra Ulf Harbo, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten.

Han har i flere år beskæftiget sig med at vejlede og hjælpe borgere, der er kommet i klemme i sygedagpenge- eller kontanthjælpssystemet.

Kommunerne bruger en kattelem, hvor de siger, at det ikke er praktisk muligt at gennemgå alle sagerne. Men alle kommuner burde have styr på, hvor mange sager de har fået tilbage fra Ankestyrelsen, som de har tabt, påpeger han.

- Det her er ekstremt kritisabelt, for mange af de her mennesker har jo været i et sort hul, siden de mistede deres forsørgelsesgrundlag på ulovligt grundlag, siger Ulf Harbo (E).

Mange sager er forældet 

En anden faktor spænder også ben for tilbagebetalingen af sygedagpenge:

De kan nemlig blive ramt af en treårig forældelsesregel.

I begyndelsen af januar skrev Avisen.dk, hvordan flere borgere i Kolding risikerer at gå glip af tilbagebetalingen af sygedagpenge, fordi arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune overvejer at bruge en forældelsesfrist på tre år.

Det vil betyde, at sager fra før 2012 bliver kasseret.

Samme praksis vil man også bruge andre steder eksempelvis i Holbæk Kommune, forklarer Sine Agerholm (S).

- Sager fra før 2012 bortfalder. Vi må jo trække en streg et sted for, hvor langt skal vi ellers gå tilbage. Det er almindelig praksis, at tingene forældes efter tre år. Reglen om treårig forældelsesfrist gælder på en lang række områder, og borgerne bør jo være lige stillet, siger hun.

I København bruger man også reglen.  

- Alle borgere vil få vurderet deres sag, hvis de henvender sig. Som kommune er vi dog forpligtet til at følge reglerne om forældelse, og det betyder, at borgeres krav på efterbetaling af sygedagpenge er forældet, hvis kravet vedrører en periode, der ligger mere end tre år tilbage, siger kontorchef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i København, Inger Suppli.

Kommunalpolitiker: Fristen er volapyk

Men brugen af forældelsesfrist er helt urimelig over for dem, der har krav på penge, mener Enhedslistens Per Clausen, der sidder i byrådet i Aalborg.

- Det med forældelsesfristen er det rene sludder. Der er ikke tvivl om, at folk bare skal have de penge, de er berettiget til. Forældelsesfristen er en konstruktion, nogle har fundet på, siger han.

Ifølge ham er det indlysende, at når kommunerne og Ankestyrelsen ikke vil ændre i sager, før de når til Højesteretsdomstolen, så kan de ikke være omfattet af en treårig forældelsesregel.

- Da det drejer sig om større beløb i nogle kommuner, kan jeg godt forstå, at kommunerne er trætte af det. Men det virker besynderligt, at kommunerne begår fejl, og derefter er det deres vigtigste opgave at slippe for at give penge tilbage til borgerne, siger Per Clausen (E).

Ulovligt at skrotte alt fra før 2012

Ifølge socialretsekspert John Klausen er det korrekt, at udbetalinger af sygedagpenge som udgangspunkt forældes efter tre år.

Forældelsesfristen kan dog være suspenderet eller bortfaldet, afhængigt af, hvad der er sket i den mellemliggende periode.

- Derfor kan man ikke nøjes med at kigge i kalenderen og sige, at alt, der går længere end tre år tilbage, er forældet, siger han.

Socialretsekspert Kirsten Ketcher mener slet ikke, at forældelsesfristen er i tråd med loven.

Forældelsesfristen kan først gælde fra det tidspunkt, hvor borgeren blev klar over, at de havde et krav, forklarer hun:

- De borgere, der har fået en forkert afgørelse, bliver først klar over, at de har en fordring på det tidspunkt, hvor Højesteret kommer med sin afgørelse. 

KL: Følg Ankestyrelsens anbefaling

Kommunernes Landsforening (KL) ønsker ikke at kommentere, hvordan kommunerne bør forholde sig til tilbagebetalingen af sygedagpenge.

KL henviser til, at landsforeningen udelukkende opfordrer kommunerne til at følge Ankestyrelsens principafgørelse fra november. I den står der:

"De enkelte månedlige udbetalinger af sygedagpenge forældes løbende efter 3 år."

Samtidig lægger Ankestyrelsen vægt på, at myndigheden er nødt til at afgøre spørgsmål om forældelse konkret i hver enkelt sag.

Som Avisen.dk tidligere har skrevet, rammer forældelsesfristen blandt andet den 59-årige Kurt Fischer-Henrichsen fra Kolding.

Kø på motorvej
Nyheder

Her bliver trafikken slem

masser af mennesker på strand
Nyheder

Sommeren 2023 den varmeste i 2000 år

Skib sejlet ind i bro
Nyheder

Containerskib mistede strøm inden dødsulykke

en royalperson
Kongelige

Kongen ser ændringer
som nødvendige

et forelsket par
Kendte

Caroline Wozniackis

eks skal skilles

en kvinde kigger ind i kameraet
Nyheder

Pernille Vermund
anmeldt til politiet

en tennisspiller
Sport

Caroline Wozniacki forbigået

en tipskupon
Nyheder

Scorer kæmpe tips-gevinst:

- Jeg er stadig i chok

en haj i akvarium
Krimi

Endnu en haj er
fundet på gaden

folk i DNA-dragter
Kongelige

Kongepar trak

i DNA-dragter

luftfoto viser røg stiger op fra bygning
Krimi

Politiet advarer: 
Luk vinduer og døre

en pige
Krimi

15-årig efterlyst - har været væk siden weekenden

en kvinde læner sig op ad en container
Kendte

Ibi Støving får nyt job

en ø
Nyheder

Efter årtiers strid:
Ny motorvej vedtaget

en kvinde griner
Nyheder

Mette F. vædder

gerne mindst en øl

En sønderskudt politibil
Nyheder

Betjente dræbt under angreb på fangetransport 

en sanger på en scene
Film og TV

543.000 så Eurovision

et par med solbriller
Kongelige

Skandale: Harry og Meghans fond konkurs

Rækkehuse set fra luften
Kendte

TV 2-korrespondent scorer millioner på hussalg

Nyheder

Plakattavle vælter og dræber 14 fodgængere

Krimi

Korsørmand havde tape med Meng-DNA i sit hjem

et DR-logo
Film og TV

Du skal snart logge ind for at se DR

en metrotunnel
Nyheder

Cityringen lukker i pinsen

en tennisspiller på banen
Sport

Rune: Jeg mistede fuldstændig fokus

en vignet om fake websites
Nyheder

Ekspert: Internetsvindel kan sagtens stoppes

Priden igennem solfyldt København
Debat

Dyrby: Nul stolthed i Copenhagen Pride - de burde alle gå af

en ung pige på en efterlysningsseddel
Krimi

FAKTA: Det er manden i Korsør-sagen tiltalt for

et tog ved en perron
Nyheder

Togkaos – busser indsat

Kongeparret besøger et andet kongepar
Kongelige

Frederik og Marys program i Norge

svin i en stald
Dyreliv

Rapporter: Forfærdelige forhold i danske grisestalde

en mand spiller saxofon
Kendte

David Sanborn er død

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Stor nedtur for

Holger Rune 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik i fake news

bygning
Krimi

Ulykke i gokarthal

på blå mandag 

Nyheder

Trumps advokat: Vi

lagde pres på medierne

to personer går ved vand
Nyheder

Mette F.: Lad være

med det

to personer taler sammen
Kongelige

Kong Charles:

Mistede sans 

musiker på scenen
Kendte

Dansk musiker

stopper karrieren

mand taler ved pressemøde
Film og TV

Eurovision: Politi

tror på tiltale

portræt mand
Kendte

Under kniven for 142.000:

Så slap jeg for pølsen

En rød bil på en havn
Biler

Test Toyota C-HR: High Rider

portræt kvinde
Kendte

Mascha Vang:

Helt nye planer

blomsyter på kiste
Nyheder

Chok i kapellet:

Ikke den rigtige far i kisten

Nyheder

Det kan blive tema

på nye pengesedler

by fra oven
Nyheder

Ejerlejligheder

er rekorddyre 

mønt
Nyheder

Nationalmuseet: Køber mønter fra værdifuld samling

familiee går på strand
Nyheder

Fem dage med masser

af sol og op til 21 grader

blomsterbuketter i vejkant
Krimi

Mia-sagen:

Anklager vil skærpe straf

mennesker i oversvømmelse
Nyheder

Hærges af dødelige 

oversvømmelser 

Pernille Højmark i en tætsiddende blå trøje.
Kendte

Pernille Højmark: Hvor

finder man en mand?

Fans og kampklædt politi
Sport

Flere personer anholdt

efter fodboldopgør

Ulla Terkelsen halvt fra siden
Kendte

Ulla Terkelsen

var utro

Leder af Alternativet
Nyheder

Dropper forbud mod

kød og mælk

Sebastian Klein på den røde løber.
Kendte

Sebastian Kleins

fede månedsløn

Joost Klein til pressemøde
Nyheder

Disket hollandsk

Eurovision-deltager

fanget i Sverige

Kvindelige politibetjente med en anholdt i DNA-dragt
Krimi

22-årig kvinde stukket

ned på møntvaskeri

Jaffer og Bolette på den røde løber de er klædt i hvidt.
Kendte

Bachelor-par regnede

med en dreng

Krimi

Rocker-præsident:

Broderskabet går

ingen steder

larver
Mad og drikke

Hold øje med

larver i maden

En politibil fra siden
Krimi

Forsvandt søndag

formiddag - nu er

han hjemme

skilt foran retten i hjørring
Krimi

Mand fængslet: Stak 89-årig nabo med kniv 

person jubler
Nyheder

Kritiserer Eurovision 

sangerinde står på scenen
Film og TV

Så langt var Danmark

fra Eurovision-finale

motorcykler på rådhuspladsen
Krimi

Rockere indtager

Rådhuspladsen

person med bakke med champagne
Helt vildt

Her blev lørdagens

lotto-millioner vundet 

mand sidder på hospital
Sundhed

Fik grisenyre:

Nu er han død 

hunde forklædt som pandaer
Helt vildt

Zoo lokkede med

“pandaer”

mand på scene
Film og TV

Schweiz vinder Eurovision

politi til stede på vej
Krimi

Person død efter påkørsel

mand taler fra scene
Kendte

Kongen af B-film

er død

Thomas Frank i profil
Kendte

Dansk stjernetræner i dyb sorg

Nyheder

Greta Thunberg ført væk af politiet ved Eurovision

Politi bag afspærring
Krimi

Knivstikkeri ved café

Nyheder

Derfor blev han smidt ud af Eurovision

Mand med jakke og slips
Mad og drikke

Ramsay mister millioner

Nordlys på himlen
Nyheder

God mulighed for at se nordlys i nat

Bombet bygning
Nyheder

Tjener og to gæster dræbt

Smilende kvinde
Nyheder

Alternativet føler sig overhørt 

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Dansk sangerinde

i voldsomt styrt:

Brækker kæbe og

smadrer tænder