Virksomheder også snydt: Kritik af kommuner tager til

Tusindvis af borgere kan have mistet sygedagpenge, de var berettiget til. Og mange virksomheder er i samme båd, lyder det nu fra Dansk Erhverv.
Flere kommuner har ulovligt brugt eksterne aktører, som for eksempel Falck, til at træffe afgørelser i sager om sygedagpenge.
Flere kommuner har ulovligt brugt eksterne aktører, som for eksempel Falck, til at træffe afgørelser i sager om sygedagpenge. Arkiv/Iris/Scanpix

Tusindvis af borgere kan have mistet penge, som de er blevet frataget af kommunerne på ulovligt grundlag. Det fastslog Højesteret i efteråret.

Sagen er kompleks, men handler i korte træk om sager, hvor kommunerne har brugt en ekstern aktør til at træffe en afgørelse om for eksempel sygedagpenge.  

Dommen fra Højesteret gælder for alle borgere, der har vundet en sag i Ankestyrelsen, men hvor kommunen har truffet en afgørelse med tilbagevirkende kraft.

Nu viser det sig, at mange virksomhedsejere også kan være blevet snydt for penge. Det påpeger Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer.

- Virksomheder og borgere står i samme situation, siger Steffen Kjøller Jensen, der er advokat ved Dansk Erhverv til Avisen.dk.

Virksomhederne får refusion under sygdom

Det er de virksomheder, der betaler løn under sygdom, der kan være gået glip af penge.

Blandt andet funktionærer får nemlig løn under sygdom. 

De første 30 dage får arbejdsgiveren ingen refusion. Men derefter modtager virksomheden et beløb svarende til sygedagpengesatsen fra kommunen.

Det gør de, fordi virksomheden betaler fuld løn til den sygemeldte medarbejder, forklarer Steffen Kjøller Jensen.

Kan dreje sig om flere sager

Det er ikke blot i de sager, hvor kommunen har brugt en anden aktør til at træffe afgørelse, at der kan være brug for at gennemgå sagerne igen, understreger Steffen Kjøller Jensen.

Det kan også handle om sager, hvor kommunen for sent har truffet afgørelse om, at der ikke længere var ret til sygedagpengerefusion, fordi den syge medarbejder overgik til jobafklaring på en lavere refusion.

- Derfor kan der faktisk være en række sager, som det vil være relevant at genoptage, pointerer advokaten.

"Kommunerne bør selv tage kontakt"

Som Avisen.dk skriver i dag er der flere kommuner, der mener, det er for besværligt at finde frem til alle de borgere, der kan være blevet snydt.

Derfor har flere kommuner besluttet, at borgerne selv må henvende sig, hvis de vil have deres sager genoptaget.

Men kommunernes skal yde en større indsats, lyder det fra Dansk Erhverv.

- Højesterets dom underkender kommunernes praksis. Derfor er det vigtigt, at kommunerne af egen drift genoptager de berørte sager. Det gælder også sager, der vedrører virksomheder, der har krav på refusion, siger Steffen Kjøller Jensen.

Hjælper medlemmer

I Dansk Erhverv har man allerede haft de første sager.

Erhvervsorganisationen opfordrer medlemmerne til at tjekke, om de kan være ramt.

- Skulle der være en sag, hvor de har penge til gode, hjælper vi gerne med at få pengene udbetalt, siger advokat Steffen Kjøller Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.