Kræftsyg fik frataget sygedagpenge: "Jeg har været igennem et helvede"
En social- og sundhedshjælper levede uden indtægt i 16 måneder, fordi kommunen ulovligt havde stoppet hendes sygedagpenge. Modelfoto: Iris
FOA kritiserer Ankestyrelsens sagsbehandling i en kræftsyg kvindes sag.

En kræftsyg kvinde stod uden indtægt i 16 måneder, fordi kommunen uretmæssigt stoppede hendes sygedagpenge. Det skriver Fagbladet FOA.

Den 59-årige kvinde, der ønsker at være anonym, er tidligere social- og sundhedshjælper. Efter kommunen stoppede hendes sygedagpenge i oktober 2013 har kvinden oveni et alvorligt kræftforløb været igennem lidt af en rutsjetur i det system, der har behandlet hendes sag.

- Jeg har været igennem et helvede, og min retfærdighedssans er blevet krænket så meget i det her forløb, siger kvinden til Fagbladet FOA.

Efter Højesteret i 2015 slår fast, at kommunerne ikke må stoppe borgeres sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, som Ankestyrelsen ellers har vejledt dem om, får kvinden medhold i en klage hos Ankestyrelsen. Begrundelsen er, at kommunens afgørelse ikke er gyldig, ligesom kommunen set bort fra en psykologerklæring og et praktikforløb.

Kort efter kommer der dog en ny melding fra Ankestyrelsen. Kvinden er kun berettiget til at få otte ud af de 16 måneders sygedagpenge tilbage. Nu lyder begrundelse, at Ankestyrelsen alligevel ikke mener, at kommunen skulle se på de nye oplysninger i sagen, før sygedagpengene må stoppe. Siden står flere eksperter frem i Orientering på P1 og kritiserer Ankestyrelsens praksis. Herefter lyder meldingen fra Ankestyrelsen, at kvinden alligevel skal have det fulde beløb.

Næstformand i FOA Mona Striib er forarget over Ankestyrelsens kovendinger i sagen.

- Vi har ikke været i tvivl om, at Ankestyrelsens var på vildspor i denne sag, og det er selvfølgelig glædeligt, at medlemmet nu får sine penge. Men det ændrer ikke ved det principielle i sagen. Jeg er bekymret for, at Ankestyrelsen forsøger at begrænse skaderne, efter de i årevis har vejledt kommunerne forkert, siger hun til Fagbladet FOA.