Ekspert-smæk til Kolding Kommune: I glemmer god skik

Kolding Kommune får høvl for sin afgørelse om ikke at ville betale sygedagpenge tilbage til over hundrede borgere.
Højestret svang hammeren, men i Kolding Kommune traf man sin egen beslutning.
Højestret svang hammeren, men i Kolding Kommune traf man sin egen beslutning. Foto: SCANPIX arkiv

Et flertal i Kolding Kommunes arbejdsmarkedsudvalg stemte onsdag aften for at benytte en forældelsesfrist for at slippe for at betale sygedagpenge tilbage til over hundrede borgere i kommunen.

En principiel dom fra Højesteretsdom slog ellers i september fast, at tusindvis af borgere i en række kommuner - heriblandt Kolding - havde krav på tilbagebetaling af sygedagpenge, fordi kommunerne har stoppet udbetalingen på ulovligt grundlag.

Ved at at henvise til forældelsesfristen på tre år kan Kolding Kommune smyge sig uden om at genoptage sager om ulovlig sygedagpengestop fra før 2012.

Men det det kan kommunen ikke bare beslutte, lyder det fra advokat Malou Ehmer fra Ehmer Pramming Advokater, som førte sagen i Højesteret for fagforeningen 3F på vegne af et medlem.

- Jeg mener, der kan rejses tvivl om, hvorvidt den 3-årige forældelse kan påberåbes i denne type sager. Og uanset hvad mener jeg ikke, man kan påberåbe sig forældelse i en situation, hvor myndighederne har benyttet sig af en ulovlig praksis, siger advokaten til Avisen.dk.

Efterlyser god forvaltningsskik

Også tidligere formand for socialrådgiverne og nuværende chefkonsulent på det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet på Metropol, Bettina Post, mener, at der er tale om urent trav. Hun vil helst ikke udtale sig om juraen på området, men mener, at der som minimum er tale om brud på god forvaltningsskik:

- I mine øjne er beslutningen om at lade forældelsesfristen gælde et brud på de forvaltningsretlige principper, som byder myndighederne at vise hensyn til, at der er en svag part, som bliver belastet af sagens omstændigheder, siger hun til Avisen.dk.

Ifølge Bettina Post er der tale om en principiel sag, der er trukket i langdrag på grund af sagsbehandling i et system, der ikke har noget at gøre med de sygemeldte.

- Så skulle man mene, at det i hvert fald ikke skulle komme dem til skade. Det følger i hvert fald af det, man kalder god forvaltningsskik, at der skal tages særlige hensyn, hvis det er af væsentlig økonomiske betydning for en borger, at en sag afgøres hurtigt. Og det må man jo sige, at der er tale om her. Det gør ikke beslutningen ulovlig, men det berettiger, at den udsættes for kritik, siger hun.

Advokat Malou Ehmer vurderer, at Kolding Kommune slet ikke har loven på sin side.

- Jeg mener ikke, Kolding Kommune med rette kan sige, at borgernes krav på sygedagpenge er forældede. Det mener jeg simpelthen ikke, de har hjemmel til, slår hun fast.

Hun kalder det samtidig "kritisabelt," at Ankestyrelsen har åbnet op for, at de respektive kommuner selv kan afgøre, om de vil benytte forældelsesfristen.

- I tilfælde hvor Ankestyrelsen har benyttet sig af en ulovlig praksis, har de tidligere været af den opfattelse, at så blev en sag ikke forældet. De har i hvert fald ikke tidligere trukket det her forældelseskort. Og det er min opfattelse, at deres egen holdning har været, at det ville de heller ikke kunne gøre, siger hun.

Kommune: Vi overholder loven

I Kolding Kommune er formanden for Arbejdsmarkedsudvalget Mette Balsby (V) berørt af sagen.

- Jeg kan sige, at et samlet udvalg har den dybeste sympati for de her borgere, men hvis vi får at vide, at der er en lovgivning, der skal overholdes, så er vi også nødt til det, siger hun.

Hun henviser til, at udvalget med sin beslutning har valgt at følge Ankestyrelsens praksis på området.

- De har efter dommen i Højesteret valgt at sige, at der en forældelseslov i Danmark, der træder i kraft, og vi vælger så at lægge os op af den praksis, forklarer hun.

Både Enhedslistens folketingsmedlem Finn Sørensen og Dansk Folkepartis Karina Adsbøls har også været ude med kritik af beslutningen fra Kolding Kommune. Til det lyder svaret fra Mette Balsby:

- Hvis der er folketingspolitikere, der vil rejse sagen og ændre loven, så er det op til dem. Vi vil selvfølgelig overholde al den lovgivning, der er på området. Vi har ingen intention om andet, siger hun til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.