Helle fanget i Kolding-sagen: Umenneskeligt at tage penge fra syge
- Vi hænger jo stadigvæk på, at vi har mistet penge. Det er jo ikke overstået af, at jeg nu har fået førtidspension, siger Helle Dall fra Kolding.  Foto: Privatfoto
- Jeg synes simpelthen, det er umenneskeligt, siger Helle Dall. Hun er en af de mange hundrede borgere i Kolding Kommune, der har fået frataget deres sygedagpenge på ulovligt grundlag.

Det har haft alvorlige økonomiske og psykologiske konsekvenser for 54-årige Helle Dall fra Kolding, at kommunen i 2010 stoppede udbetalingen af sygedagpenge, selvom hun endnu ikke var blevet udredt.

Hele 2,5 år skulle der gå, før Kolding Kommune endelig nåede frem til, at Helle Dall var berettiget til førtidspension - vel at mærke 2,5 år, hvor Helle Dall ikke havde nogen indtægt overhovedet. 

Derfor blev hun og hendes mand glædeligt overraskede, da de fik nyheden om, at Helle Dall formentlig er blandt de op mod tusinde borgere på landsplan - og flere hundrede i Kolding Kommune - der har fået frataget sygedagpengene på et ulovligt grundlag. Det slog en principiel Højesteretdom fast i november sidste år.    

- Da jeg fik nyheden om højesteretsdommen tænkte jeg, at der alligevel var retfærdighed til, så jeg kunne få mine penge, siger Helle Dall til Avisen.dk. 

Men der skulle ikke gå lang tid, før hun igen fik en mavepuster. 

Arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune stemte nemlig 6. januar for at benytte en forældelsesfrist på tre år, der kan betyde, at sager fra før 2012 slet ikke vil blive åbnet igen. Det rammer Helle Dall.

- Jeg synes simpelthen, det er umenneskeligt og fuldstændig ude af proportioner, at man kan behandle syge mennesker på den måde. Jeg synes, man skal rette sig efter hvad Højesteret siger, i stedet for at begynde at lave treårsregler og alt muligt, siger hun. 

Rygskade kostede jobbet

Helle Dahl arbejdede som pædagog, da hun i 2005 blev ramt af en rygskade. Hun ville forhindre, at et barn slog sig og mistede i stedet selv balancen.

Helle Dall sygemeldte sig først i to måneder, men følte sig presset til at vende tilbage til arbejdet. Efterfølgende blev smerterne bare værre og værre. 

- Jeg begyndte at have så ondt, at jeg græd, når jeg gik hjem fra arbejde, siger hun.

Helle Dahl kom på morfin og måtte fire år efter uheldet skete sande, at smerterne var for store. Hun kom på sygedagpenge i oktober 2009.

Helle Dalls sag overgik til det private Falck Jobservice, som Kolding Kommune indgik samarbejde med i 2009. Det blev afgørende for hende.

Efter 52 uger lukkede Falck Jobservice for Helle Dalls sygedagpenge uden at have nogen form for alternativ klar til hende. 

- Udredningen var ikke engang sat igang på det tidspunkt, siger Helle Dall, som ellers havde fået lavet to speciallægeerklæringer, der viste, at hun ikke kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Fik rester af vennepar  

Helle Dall kunne ikke få tildelt kontanthjælp, fordi hendes mand, der er elektriker på en boreplatform, lige nøjagtigt tjente for meget. 

Derfor måtte parret klare sig på en enkelt indkomst. Og det var mere end hårdt fortæller Helle Dall. 

- Vi havde ikke penge til vores faste udgifter og heller ikke til mad. Jeg har et vennepar, der er rigtigt søde. Vi fik deres rester. Vi fik også mad af mine svigerforældre, der har været alletiders. De ringede engang om ugen og bad os lave en indkøbsseddel over, hvad vi manglede, og så betalte de. Men de er jo folkepensionister og har heller ikke mange penge, siger Helle Dall, hvis mand måtte tage ekstravagter for at parret nogenlunde kunne få enderne til at nå sammen. 

Helle Dall og hendes mand blev nødt til at omlægge deres huslån til et afdragsfrit, selvom de var meget imod det. Og Helle Dall måtte bede sin datter om at flytte hjemmefra, så snart datteren fyldte 18 år. De havde simpelthen ikke penge nok til at have hende boende.

Helle Dall begyndte samtidig at tvivle på, om hun var god nok til sin mand, fortæller hun. 

- På et tidspunkt spurgte jeg direkte min mand, om han stadig ville have mig. Jeg har altid været én med gang i og lavet fis og ballade, men pludselig blev jeg meget sart og følsom. Der skulle ikke meget til, før jeg begyndte at græde, fortæller Helle Dall og tilføjer, at hendes mand dog kun har været opbakkende gennem forløbet. 

Mistet 300.000 kroner

Selvom Helle Dall havde speciallægeerklæringer fra både Middelfart Rygcenter, som vurderede, at hun ikke kunne vende tilbage til et pædagogjob, og Odense Sygehus, som vurderede, at hun slet ikke kommer tilbage til arbejdsmarkedet, var det først i juni 2013, at Helle Dall fik tilkendt førtidspension.

Hendes egen fortolkning på, hvorfor sagsbehandlingen trak i langdrag, er klar: 

- For at kommuen kan spare penge. Det er kassetænkning. Da jeg mistede mine sygedagpenge, fik jeg ikke nogen ny sagsbehandler. Først da jeg klagede til lederen af kontanthjælpsgruppen, fik jeg én, siger hun. 

Familien har mistet mere end 300.000 kroner i den periode, hvor Helle Dall ikke fik udbetalt en eneste krone, vurderer hun. 

Og selvom hun nu har sin førtidspension, kæmper ægteparret stadig for at komme ovenpå. De betaler månedligt 11.000 kroner af på deres banklån, fortæller Helle Dall. 

- Vi hænger jo stadigvæk på, at vi har mistet penge. Det er jo ikke overstået af, at jeg nu har fået førtidspension.

Håber stadig på penge fra kommunen

Kolding Kommune har endnu ikke endeligt besluttet, hvorvidt man vil lade forældesesfristen på tre år gælde. Men ifølge borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen peger de de juridiske vurderinger på, at man slet ikke kan fravige reglen om forældelse. Det sagde han lørdag til Avisen.dk.

- Det er jo det juristerne har sagt indtil nu. Men jeg har tænkt mig at høre Statsforvaltningen, som fører opsyn med kommunerne, om det er korrekt opfattet, at vi ikke må suspendere forældelsesfristen, sagde han. 

Men Helle Dall har ikke opgivet håbet endnu. 

- Jeg håber da, at jeg får nogle penge, det er logisk. For det ville gøre, at jeg får lidt af mit liv tilbage. Jeg håber, at os, der har fået frataget penge, kan stå sammen mod kommunen, siger hun.

Helle Dall har en klar besked til borgmesteren og resten af byrådpolitikerne. 

- Det er fuldstændig langt ude, at borgmesteren ikke bare siger, at de syge mennesker, de har været ramt nok. De fleste er enten kommet i fleksjob i nogle få timer eller er blevet førtidspensionister. Nu skal de have deres penge, så de kan få ro, siger hun.