Venstre-borgmester til 3F: "Dybt useriøst at true med dit og dat"

I Kolding vil byens borgmester Jørn Pedersen (V) nu have en afklaring på loven for tilbagebetaling af sygedagpenge. Men det har intet at gøre med pres fra fagforeningen 3F, fastslår han.
3F er lige hurtige nok fremme, når de overvejer at hive Kolding Kommune i retten, mener kommunens borgmester Jørn Pedersen (V).
3F er lige hurtige nok fremme, når de overvejer at hive Kolding Kommune i retten, mener kommunens borgmester Jørn Pedersen (V). Foto: Kolding Kommune

Kolding Kommune har fået hug for sin håndtering af en sag om tilbagebetaling af sygedagpenge.

Kritikken opstod, efter det i sidste uge kom frem, at flere end hundrede borgere risikerer at gå glip af penge fra kommunen. Borgerne er ifølge en afgørelse fra Højesteret berettigede til at få tilbagebetalt sygedagpenge, som de tidligere er blevet frataget.

Nu vil Kolding Kommunes borgmester Jørn Pedersen (V) have sagen undersøgt til bunds.

Derfor har han bedt en ekstern jurist samt jurister fra Kommunernes Landsforening (KL) belyse, hvordan kommunen håndterer sagerne om tilbagebetaling af sygedagpenge, så loven ikke brydes. Det fortæller han Avisen.dk.

Ikke nervøs for retssag

I øjeblikket overvejer 3F, om fagforbundet skal trække Kolding Kommune i retten, hvis kommunen fastholder Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om at benytte en såkaldt forældelsesfrist på tre år. Det betyder nemlig, at alle sager fra før 2012 bortfalder, og at de borgere, der blev frataget penge før '12 derfor ikke får dem.

Men det er på ingen måde frygten for en retslig strid med fagforeningen, der har fået borgmester Jørn Pedersen til at få sagerne undersøgt nærmere, fortæller han.

Allerede i sidste uge bad han nemlig om at få større indsigt i sagen:

- Fra min side har det overhovedet ikke noget med nervøsitet at gøre. Men som politiker er det klart, at jeg vil have svar på alle de uafklarede spørgsmål.

Ifølge ham burde 3F da også være mere tålmodig.

- Jeg finder det dybt useriøst, at 3F truer med dit og dat, før byrådet har truffet en endelig afgørelse, siger Jørn Pedersen (V).

Måske afgøres sagen mandag 

Beslutningen bliver først endelig truffet, når der er kommet flere oplysninger frem, forsikrer han.

Som politikere kan vi godt stemme med hjertet, men hvis lovgivningen siger noget andet, skal vi ikke til at gå imod landets love
Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding

Kommunens økonomiudvalg skal mødes mandag i den kommende uge, og hvis udvalget rette oplysninger er kommet frem der, træffer kommunen sin afgørelse.

Ellers bliver sagen udsat, da den er meget alvorlig, fastslår borgmesteren.

Tvivl gælder kun lov om forældelsesfrist

Jørn Pedersen (V) understreger, at kommunen naturligvis imødekommer Højesterets afgørelse om, at borgere har ret til tilbagebetaling af sygedagpengene.

Tvivlen går alene på, om kommunen har ret til at bruge en forældelsesfrist på tre år.

- Eksperter har været ude at sige, at vi ikke må tage fat i sager, der ligger længere end tre år tilbage. Så uanset, hvor meget vi gerne ville betale alle borgernes penge tilbage, er vi nødt til at finde ud af, hvad vi må og ikke må, før vi træffer en beslutning. Ret skal være ret, men lov er også lov, siger Jørn Pedersen (V).

Ingen sparemanøvre

Kolding Kommune sparer et sted mellem 15 og 20 millioner kroner, hvis kommunen benytter reglen om forældelsesfrist på tre år.

Men Jørn Pedersen (V) forsikrer, at det ikke handler om, at kommunen prøver at spare penge. 

Eksempelvis er kommunen også ved at få finde ud af, om man overhovedet kan nøjes med at koncentrere sig om de 117 borgere, der har klaget over sygedagpenge.

Måske bør man gennemgå sager for de cirka 3000 borgere, som kan være berørt, forklarer borgmesteren.

Kan ramme andre borgere

Jørn Pedersen (V) forstår godt, at det for dem, der har penge til gode, er rigtig surt, hvis forældelsesfristen gør, at de ikke får erstatning. Men kommunen er nødt til at følge loven, pointerer han: 

- Som politiker kan vi godt stemme med hjertet, men hvis lovgivningen siger noget andet, skal vi ikke til at gå imod landets love. Det kan jo også koste andre skatteydere penge, som de ellers ikke skulle af med.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.