Kommune indrykker annonce: Klag selv, hvis du blev snydt for sygedagpenge

Norddjurs Kommune vil ikke selv undersøge sager om sygedagpenge fra før 2015. Borgerne må selv klage, hvis de fik frataget pengene med tilbagevirkende kraft.
Hvis vi tog dine sygedagpenge fra dig på forkert grundlag for over et år siden, må du selv klage, er beskeden fra Norddjurs Kommune til syge borgere.
Hvis vi tog dine sygedagpenge fra dig på forkert grundlag for over et år siden, må du selv klage, er beskeden fra Norddjurs Kommune til syge borgere. Foto: Scanpix/Arkiv

Hvis vi tog dine sygedagpenge fra dig på forkert grundlag for mere end et år siden, må du selv henvende dig for at få sagen gennemgået igen.

Det er beskeden fra Norddjurs Kommune til syge borgere i en annonce, kommunen vil indrykke i en lokalavis og på kommunens egen hjemmeside.

Kommunen har nemlig ikke tænkt sig af egen drift at genoptage sager fra før 2015, selvom Højesteret for nyligt har slået fast, at kommunerne ikke må stoppe udbetalingen af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

- Det er ikke betryggende for retssikkerheden. Jeg mener, at vi er forpligtet til selv at finde frem til de sager, hvor der er sket fejl, og tage dem op igen. Det handler om en udsat gruppe, som kæmper med sygdom og måske har fået økonomiske problemer oven i, fordi de mistede sygedagpengene. Dem, som er længst nede i det sorte hul har jo ikke overskud til selv at klage, siger Ulf Harbo, som er medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten.

Frækt kun at tage nye sager op

Dommen fra Højesteret slog fast, at kommunerne ikke må stoppe med at udbetale sygedagpenge efter grænsen på 22 uger uden først at have vurderet, om borgeren har ret til at få sygedagpengeperioden forlænget. Det betyder, at der i mange kommuner kan sidde syge borgere, som mistede sygedagpengene på forkert grundlag.

Som Avisen.dk for nyligt skrev, har Kolding Kommune valgt ikke at genoptage sager fra før 2012 med henvisning til en forældelsesfrist. Sagen fra Norddjurs er endnu et eksempel på kommunernes forskellige håndtering af sagen. Her vil kommunen af sig selv genoptage sager fra 2015, men ikke ældre sager. Det er nemlig ikke praktisk muligt at finde dem i systemet, lyder forklaringen - men den køber Ulf Harbo ikke.

- Det lyder mærkeligt. Sagerne er jo i systemet, så de burde jo være til at finde. Det er lidt frækt, at de bare kan slippe af sted med at sige, det ikke er praktisk muligt, siger han til Avisen.dk.

Voldsom administrativ opgave

Men det vil kræve mange ressourcer at finde frem til de få sager, det drejer sig om, da kommunens medarbejdere i så fald skulle gennemgå samtlige sager manuelt. Det siger kommunens arbejdsmarkedsdirektør, Michael Engelsbæk.

- Man kan ikke bare søge de sager frem, men er nødt til at gennemgå hver enkelt, og det vil være en så voldsom administrativ opgave, at det simpelthen er håbløst, siger han.

Samtidig drejer det sig om meget få sager, hvis overhovedet nogen, tilføjer han.

Den praksis med at stoppe for sygedagpengene før borgerens sag er vurderet, blev nemlig kun brugt af Norddjurs Kommune i en kort periode i 2015, forklarer han. Derfor vil kommunen af egen drift gennemgå netop de sager.

- Men vi ved med 99,9 procents sikkerhed, at vi ikke bruge den praksis tidligere. Derfor er vi ret sikre på, at der ikke er nogen ældre sager. Skulle der alligevel være nogle få, tager vi dem op, hvis folk selv henvender sig. Det er derfor, vi indrykker de annoncer, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.