3F klar til at trække Kolding Kommune i retten

3F finder sig ikke i, at Kolding Kommune ikke tilbagebetaler sygedagpenge til mennesker, der er blevet snydt. Derfor overvejer fagforeningen at få sagen for en dommer.
Fagforeningen 3F er parate til at trække Kolding Kommune i retten, hvis de fastholder, at de ikke vil tilbagebetale sygedagpenge til borgere, der er blevet snydt. 
Fagforeningen 3F er parate til at trække Kolding Kommune i retten, hvis de fastholder, at de ikke vil tilbagebetale sygedagpenge til borgere, der er blevet snydt.  Foto: Iris/Scanpix/Arkiv

I sidste uge fik flere end hundrede borgere i Kolding Kommune en trist besked.

Den berører en stor del af dem, der ifølge en Højesteretsdom har fået frataget deres sygedagpenge på et ulovligt grundlag. De fik nemlig besked om, at de nu alligevel ikke ville få tilbagebetalt pengene.

Det skyldes, at arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune har besluttet at benytte en forældelsesfrist på tre år. Derfor skal ingen sager fra før 2012 genoptages, mener kommunen.

Men den beslutning har fagforeningen 3F ikke tænkt sig at acceptere.

- Vi er ikke enige i den måde, som Arbejdsmarkedsudvalget har behandlet sagen på. Dels er der tvivlsspørgsmålet om, hvorvidt, man overhovedet kan gøre forældelseslovens regler gældende i sådan en type sag her. Og i hvert fald er vi helt overbeviste om, at man ikke kan træffe en kollektiv beslutning uden at gå ind og kigge i hver enkelt borgers sag, siger Ellen Lykkegård, der er gruppeformand i 3F til Avisen.dk.

Derfor er fagforeningen i øjeblikket i fuld gang med at se på mulighederne for at rejse en civilretlig sag mod Kolding Kommune, fortæller hun.

Afventer muligt samråd

Malou Ehmer fra Ehmer Pramming Advokater, som vandt den principielle sag i Højesteret for 3F på vegne af et medlem, har tidligere sagt til Avisen.dk, at kommunen ikke bare kan beslutte at bruge en regel om 3-årige forældelse.

Og vurderingen af, at Kolding Kommune ikke har loven på sin side, støtter man sig til i 3F, fortæller Ellen Lykkegård.

En retssag er dog ikke det første våben, som 3F vil trække i striden om at få kommunen til at tilbagebetale sygedagpenge, forklarer Ellen Lykkegård.

Fagforeningen afventer i første omgang et eventuelt samråd i Folketinget, som Enhedslistens Finn Sørensen i sidste uge lagde kraftigt op til.

- Jeg ved, at der er mange landspolitikere, der er optaget af den her situation også. Så der kunne jo være andre, der også ville sætte tvivl ved nogle af de her ting, siger hun.

Kommunen afviser lovbrud

Formanden for Arbejdsmarkedsudvalget i Kolding, Mette Balsby (V), mener dog ikke, at kommunen er på kant med loven.

Det sagde hun i til Avisen.dk i sidste uge. Her henviste hun blandt andet til, at udvalget har valgt at følge Ankestyrelsens praksis på området.

3F: Vi fortsætter kampen 

Èn ting er sikkert, forsikrer gruppeformanden i 3F. Det er, at fagforeningen ikke har tænkt sig at give op på deres medlemmers vegne:

- Det er klart at alle muligheder skal forfølges, og også – hvis det kommer dertil - retsligt. Det er vi indstillet på, siger Ellen Lykkegård.

En anden, der heller ikke vil lade sig kue af kommunens afgørelse, er den tidligere lastbilchauffør Kurt Fischer-Henrichsen.

Han er en af de mange i Kolding, der ikke står til ikke at få sine sygedagpenge efterbetalt.    

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.