Danskerne har fældet dom over vore folkevalgtes tårnhøje pensionsforhold:
Kære Folketingspolitikere - jeres pension er for luksus!
Således svarer hele 64 procent af danskerne i en ny meningsmåling, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk., at medlemmer af Folketinget får en ‘for høj’ pension. I samme meningsmåling giver danskerne omvendt udtryk for, at politikernes løn er passende.
Den voldsomt klare besked til politikerne på Christiansborg kommer på dagen, hvor Folketinget skal 2. behandle to lovforslag om blandt andet ministres og folketingsmedlemmers pensionsforhold, der blandt andet kan sende 350.000 i lommerne på de længst siddende eks-medlemmer - hvert år.
Ikke overraskende
Men ifølge professor i Statskundskab fra Københavns Universitet, Rune Stubager, bør politikerne ikke lade sig overraske af målingen forud for debatten i salen.
- Det er en debat, der har stået på længe. Mange vælgere vil have en fornemmelse af, at politikerne har ret gode pensionsvilkår i forhold til resten af befolkningen, hvor der tales om at hæve pensionsalderen. Det gør kontrasten mellem politikernes mere lukrative forhold og vælgerne egne fremtidsudsigter endnu større, siger Rune Stubager.
Sidste år afviste et flertal i Folketinget Vederlagskommissionens forslag om at "normalisere" politikernes luksuriøse pensioner. I stedet er de to føromtalte lovforslag sendt til behandling.
Forud for torsdagens debat i Folketingssalen har Socialdemokratiet fremsat et ændringsforslag, der skal gøre det muligt for utilfredse politikere at frasige sig deres egne gode pensionsvilkår. Enhedslisten ville helst afskaffe den helt for alle politikere, men har alligevel valgt at frasige sig 166.000 kroner årligt i forbindelse med forslaget, der med DF-stemmer nu er flertal for.
"Mere værd end jer"
Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, forstår altså godt, at danskerne er oprørte over, hvad han kalder ‘ekstremt lukrative pensionsvilkår’ for politikerne. Han henviser blandt andet til, at et flertal med de to nye lovforslag vil gøre det muligt at give sig selv en førtidspensionering, mens regeringen vil hæve pensionsalderen yderligere for danskerne.
- Det er symbolikken i at lave regler, der rammer både syge, arbejdsløse og nedslidte, mens det ikke har konsekvenser for dem selv. Det viser en ‘vi er mere værd end jer’, og det reagerer danskerne negativt på. Politikernes arbejde er jo ikke mere nedslidende end for en, der slæber bagage en hel dag eller løfter rundt på børn i en vuggestue, siger Pelle Dragsted.
Professor i statskundskab fra Københavns Universitet Peter Nedergaard mener dog, at der kan være andre årsager til, at så mange danskere mener, at politikernes pension er for høj.
Debatten er eksempelvis meget ensidig, mener han, og henviser til, at Enhedslisten er meget aktive, mens de, der forsvarer ordningen, holder mund. Samtidig kan danskerne se, at nogle politikere vil hæve pensionsalderen, men ikke selv tager konsekvensen.
- Det kan meget vel være med i deres svar. Og det kan også være generel politikerlede, siger Peter Nedergaard.
"Jantelov"
I regeringen har gruppeformand for Venstre Søren Gade udtalt, at han synes S-forslaget om selv at kunne sætte sin pension ned er et “glimrende forslag”, men at regeringen er imod.
I regeringens næststørste parti, Liberal Alliance, vil gruppeformand Leif Mikkelsen generelt ikke udtale sig om sagen. Han siger dog, at størrelsen på politikernes pensioner afhænger af mange forhold.
- Vi behandler en sag i øjeblikket i Folketinget, og det forholder jeg mig til der.
Gør det slet ikke indtryk, at 64 procent af danskerne synes, at I får for meget?
- Det er sådan noget jantelovs-værk. Hvis man spurgte de samme mennesker, så aner de ikke noget om størrelsen på vores løn og pension. Den der jantelovs-stemning, den gider jeg ikke deltage i, siger Leif Mikkelsen.
Analyse Danmark har for Avisen.dk spurgt 1040 repræsentativt udvalgte respondenter:
”Løn og pension for alm. medlemmer af Folketinget (ikke ministre) har på det seneste været til debat. Synes du at deres pension er for lav, passende eller for høj?”
- 64 procent svarede ”for høj”
- 15 procent svarede ”passende”
- 2 procent svarede ”for lav”
- 20 procent svarede ”ved ikke”