Volden optrappes i Afghanistan - over 70 er dræbt i flere angreb

Afghansk politi og militær ved det sted i Paktia-provinsen, hvor en selvmordsbombe tirsdag har kostet mindst 32 mennesker livet. (Foto: Foto: Farid Zahir/AFP)

Bevæbnede mænd trængte frem og begyndte at skyde efter selvmordsbilbombe. Mindst 10 politifolk er dræbt.

To selvmords- og skudangreb mod regeringsbygninger i Afghanistan har tirsdag kostet over 70 mennesker livet, mens omkring 200 blev såret, siger lokale embedsmænd i det sydøstlige Afghanistan.

Angrebene kommer efter en voldsom optrapning af volden i det krigshærgede land.

Taliban tager skylden for det dødeligste af de to angreb, som var et koordineret angreb på et træningscenter for politifolk. Det blev indledt med udløsningen af en selvmordsbombe i en bil fyldt med sprængstoffer.

Derefter trængte bevæbnede mænd frem og begyndte at skyde, oplyser indenrigsministeriet.

Mindst 41 mennesker døde i dette angreb. Af dem var 21 politifolk og 20 civile, oplyser kilder i indenrigsministeriet til Reuters. 48 andre blev såret ved angrebet.

En lokal embedsmand siger, at der eksploderede to bilbomber nær træningscenteret, som også huser hovedkvarteret for provinsens politi og for den afghanske hær i området.

Angrebene er et alvorligt slag mod sikkerhedsstyrkerne, som kæmper med store problemer omkring korruption.

Mange af ofrene var civile, som var kommet op til politicenteret for at hente id-dokumenter.

I et tweet tager Taliban skylden for angrebet i den centrale del af byen Gardiz.

Det kom få timer efter, at et amerikanske droneangreb havde dræbt 26 medlemmer af Haqqani-netværket, der har forbindelse til Taliban.

En talsmand for Taliban siger til AFP, at angrebet var hævn for droneangrebet mod de militante.

Ved et andet angreb i naboprovinsen Ghazni blev 25 sikkerhedsfolk dræbt og 12 andre såret. Også fem civile blev dræbt under angrebet i Ghazni.

I Andar-distriktet i Ghazni-provinsen blev en politibygning også stormet af bevæbnede mænd, som først havde udløst en bilbombe.

- Mindst syv politifolk er dræbt, siger provinsens politichef, Mohammad Zaman.

I Farah-provinsen meldes tre politifolk dræbt ved et angreb mod en regeringsbygning, oplyser den lokale politichef, Abdul Maruf Fulad.

Også i Kandahar-provinsen var der meldinger om angreb.

Den optrappede vold i Afghanistan fik i sidste uge Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) til at skære drastisk ned i arbejdet i Afghanistan på grund af sikkerhedssituationen i landet.

I indeværende år er 15 nødhjælpsarbejdere blevet dræbt i Afghanistan. Syv af dem arbejdede for Røde Kors.

/ritzau/AFP