Administration 

"Vi skal jo for pokker ikke have større ulighed i Danmark"

Henter afspiller ...
Lizette Risgaard kan torsdag fejre sit første år som LO-formand. Her er LO-formanden til Løntjek-kampagne mandag morgen på Københavns Hovedbanegård. Foto: Olafur Steinar Gestsson, Scanpix.

LO-formand Lizette Risgaard fejrer torsdag sit første år som LO-formand. Det gør hun med en bandbulle til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jeg vil kæmpe indædt imod regeringens 2025-plan og skattelettelser. Vi skal jo for pokker ikke have større ulighed i Danmark. Vi skal heller ikke gå senere på pension, for en rengøringsassistent eller gulvlægger kan da ikke holde til at arbejde i 60 år.

Lizette Risgaard er klar i spyttet. Torsdag kan hun fejre et års jubilæum i spidsen for LO. Det er præcis et år siden, at hun på LO-kongressen storsejrede over soldaternes formand Flemming Vinther.

HK-kvinden fik 312 ud af 399 mulige stemmer og skrev danmarkshistorie som den første kvindelige LO-formand.  Når hun selv skal gøre status over år et som fagbevægelsens førstedame, tøver hun ikke med at kalde det et godt år.

Et godt hold

- Det er gået lynhurtigt, og det har været travle og hårde arbejdsdage. Men alt i alt vil jeg betegne det som et godt år, hvor hele den nye LO-ledelse med fire næstformænd er kommet godt fra start, og hvor hele fagbevægelsen er blevet stærkere, fordi forbundene samarbejder. Vi er et godt hold, siger hun.

Lizette Risgaard gik til valg på at skabe større synlighed omkring fagbevægelsen. Det skulle være tydeligere, at fagbevægelsen spiller en rolle og har indflydelse på samfundet. Når hun selv skal sige det, er det lykkedes meget godt.

- Vi har blandt andet forhandlet to trepartsaftaler om flere praktikpladser og integration af flygtninge på arbejdsmarkedet på plads, fastslår hun.  

Og selv om hun er på god aftalefod med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), tier LO-formanden ikke, når hun er uenig med regeringen. Og det er hun tit, griner hun.

Løkke glemmer arbejdsmiløet

- Investeringer i uddannelser er bare så vigtigt. Og det samme er investeringer i et bedre arbejdsmiljø. Det glemmer regeringen fuldstændigt. I det hele taget hænger deres arbejdsmarkedspolitik ikke rigtig sammen, siger Lizette Risgaard.

Hun henviser til, at vi står overfor den fjerde industrielle revolution, hvor digitalisering, robotter og platformsøkonomi vil forandre det arbejdsmarked, vi kender. Og ansættelsesformerne vil blive anderledes, så mange vil få løsere og kortere ansættelser.

- Det teknologiske tigerspring udfordrer både fagbevægelsen og hele samfundet. Og de opbrud, der er i vores samfund, skal vi håndtere i fællesskab. Arbejdsgiverne, fagbevægelsen og regeringen. For hvordan sikrer vi, at der ikke bliver for meget sort arbejde og at folk bliver ansat på ordentlige vilkår? Hvordan sikrer vi os, at nye digitale virksomheder betaler skat, og at de ansatte på platformene gør, spørger hun. 

-Et ureguleret arbejdsmarked, hvor nogle arbejdsgivere smutter udenom sociale sikringer og skat, er ikke den fremtid, som jeg ønsker mig, siger hun.

Nej tak til rigmandsghettoer 

Hun bryder sig heller ikke om fremtid, hvor kontanthjælpsmodtagere står uden tag over hovedet og risikerer at bo i campingvogne, fordi regeringens kontanthjælpsloft skaber fattigdom. Og hun tordner i mod forslaget fra en rigmandsdansker om at etablere gated communities, altså indhegnede rigmandsghettoer med vagter. Det er en samfund, som milliardæren Réne Sindlev arbejder på at opføre syd for København.

Risgård er forarget over, at en erhvervsmand med danske rødder overhovedet vil importere den slags ideer fra udlandet.

- Forhåbentlig vil de fleste danskere ryste på hovedet over sådan en ide med indhegnede boligområder for styrtende rige mennesker. Der er slet ikke tradition for sådanne boligområder med vagter herhjemme, og det vil vi ikke have, fastslår Lizette Risgaard.

Stod det til hende, ville Lars Løkke skrotte kontanthjælpsloftet for ikke at kaste tusindvis af børnefamilier ud i fattigdom. Men selvom hun giver Lars Løkke Rasmussen en bandbulle, gør hun det også klart overfor Avisen.dk, at LO-fagbevægelsen samarbejder med Venstre som med alle andre partier. 

- Jeg har et udmærket samarbejde med alle partier. Vi mødes med alle partier, og det er vigtigt for mig at sige, at fagbevægelsen skal udøve indflydelse alle steder, siger hun og tilføjer, at det handler om medlemmernes interesser. 

Tidligt op og sent i seng 

Man skal stå tidligt op for at følge med Lizette Risgaard. Vækkeuret ringer før klokken fem. Mandag i denne uge var hun for eksempel ude af døren inden seks og først hjemme klokken 21. Indimellem har hun været på Hovedbanegården i København og banegården i Odense for sammen med FTF-formand Bente Sorgenfrey at få flere lønmodtagere til at tjekke deres lønsedler for fejl.

Hun har været til politiske møder i LO-Huset i København og holdt fyraftensmøde med tyve fagforeningsledere fra Fyn og Sønderjylland i Odense for at diskutere en kommende fusion med FTF.

Og mobilen har ringet ustandseligt. Eller brummet, fordi sms'erne tikker ind uophørligt.

Skal ikke regne timelønnen ud

- Min arbejdsuge er langt. Man skal ikke regne timelønnen ud. Jeg arbejder rigtig meget, siger hun.

I de 365 dage som formand, har Lizette Risgaard blandt andet holdt 88 taler på kongresser i LO-forbund, til Socialdemokratiets kongres og også til store konferencer. Dertil kommer optrædender hos DI og besøg i Bruxelles og Bangladesh.

Og hun har fået et utal af følgere på både twitter og facebook.  

Energien til arbejdet kommer blandt andet fra den positivitet, som hun oplever fra både forbund, lokalafdelinger og helt almindelige medlemmer.

- Jeg bliver da stoppet på gaden af mange medlemmer og også ikke-medlemmer. Nogle siger simpelt hen til mig, at jeg gør det rigtig godt. Og andre udbryder: Det er da dig, Lizette, der er formand for LO. Det er fedt, for jo mere LO er på landkortet, jo bedre, lyder det.  

Taber medlemmer

En af hendes vigtigste kampe er at sikre, at fagforbundene i LO fortsat organiserer og fastholder medlemmer. År for år siver i omegnen af 20.000 medlemmer fra LO-forbund som 3F, HK og FOA.  

- Heldigvis er medlemstabet ikke så stort som i de tidligere år. Men det er ikke det samme som at alt går godt. Men forbundene skal have ros for at have meget fokus på at organisere og fastholde medlemmerne, og det ser vi resultatet af nu, siger hun.

Samtidig understreger Lizette Risgaard, at med de store forandringer på arbejdsmarkedet, er det vigtigere end nogensinde at få lønmodtagerne til at organisere sig i overenskomstbærende fagforeninger.

- Der er ikke noget, der tilsiger, at vores overenskomster kan bestå udi fremtiden, hvis vi ikke står sammen om det. Det kræver en høj organisationsprocent, og at de nye generationer kan se værdien af fagbevægelsen. Hvis vi ikke står sammen om vores goder, er der måske en Claus Hjort Frederiksen, der gerne vil have en timeløn på for eksempel 40 kroner via en lovbestemt minimumsløn, advarer hun.

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID