Danskerne er et folkefærd, der godt kan lide at låne penge; i så høj en grad, at økonomer nu slår alarm.
Det skriver Politiken.
En analyse, som det statslige svenske Bostadskreditnævn, BKN, har foretaget, viser, at danskerne, sammenlignet med andre folkefærd, er langt mere forgældede.
Og når andre lande har sat lånelysten på pause i krisen, så fortsætter danskerne med at låne mere.
Resultatet er, at danskerne i dag skylder over tre gange så meget som det, de tjener et helt år. Heraf skyldes cirka 85 procent i boliggæld.
Udviklingen i Danmark er risikabel, siger analytiker Bengt Hansson fra BKN.
"Forskningen viser, at lande som Danmark, der har den højeste vækst i husholdningernes gæld, får de største problemer, når der kommer lavkonjunktur. Det giver større kriser i boligmarkedet, hvilket kan have stor negativ effekt på det private forbrug. Det kan tage flere år, før privatforbruget kommer i gang igen," siger han til avisen.
Ifølge lektor i boligøkonomi ved CBS Jens Lunde har både de højbelånte boligejere og realkreditinstitutionerne handlet uforsvarligt op til krisen.
"Under hele den voldsomme stigning i boligpriserne fulgte banker og realkreditinstitutter bare med op og gav fuld belåning af købsprisen næsten hver gang. Man sikrede sig normalt ikke, at folk kunne betale tilbage, hvis der kom et prisfald. Det kan vi komme til at betale prisen for i dag«, siger Jens Lunde, lektor i boligøkonomi ved handelshøjskolen CBS til Politiken.