Mange arbejdende danskere vender tilbage fra ferie med en usikkerhed om fremtidens arbejdsmarked. En tredjedel er nervøse for, at deres løn- og arbejdsvilkår vil blive forringet på grund af konkurrencen fra udlændinge, som kommer til Danmark for at arbejde.
Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet blandt 956 personer for Avisen.dk.
Det er et meget højt tal, vurderer Christian Lyhne Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet. Fokus på blandt andet løndumping har gjort nogle faggrupper mere bekymret, end de har grund til at være.
”Vi ved, at det er nogle særlige brancher, som i særdeleshed er udsat for det her: Byggeriet, landbruget, transport, rengøring, hotel- og restaurationsbranchen. Men dem, der er berørt af lønpres i de brancher, udgør højst sandsynligt ikke en tredjedel af arbejdsmarkedet,” siger han.
Fredag begynder Venstres sommergruppemøde, hvor partiet vil fremlægge et nyt forslag til ændring af reglerne for arbejdstilladelse. Personer fra vestlige lande uden for EU skal kunne få arbejdstilladelse, hvis de tjener 200.000 kr. om året. Det nuværende beløb er 375.000 kr.
Forslaget er blevet kritiseret for at presse lønnen for de lavest lønnede danskere på grund af øget konkurrence fra udlandet.
Østeuropæere arbejder til mindstelønnen
Med mere end 300.000 medlemmer er 3F landets største fagforbund og omfatter flere af de mest udsatte brancher. Formand Per Christensen kender alt til, at medlemmerne føler sig usikre på deres jobsituation.
”I byggebranchen og servicebranchen kan man bestemt mærke, at der er kommet et sted mellem 60.000 og 80.000 til landet, som presser både lønninger og arbejdsforhold. På nogle arbejdspladser med mange folk udefra er arbejdsmiljø-forholdene som regel også betydeligt dårligere,” siger han.
Sidste år lavede arbejdsmarkedsforskere fra Københavns Universitet en undersøgelse, som blandt andet viste, at når østeuropæere bliver ansat i Danmark, så får de oftest en betaling, som lever op til mindstelønnen i overenskomsten. Men selvom udlændinge arbejder på overenskomst, kan de være en trussel mod danske arbejdsforhold.
”Fidusen er, at danske arbejdstagere normalt får mere end det via lokale aftaler. Så derfor kan lønnen måske blive trykket ned af de udenlandske ansatte,” forklarer Christian Lyhne Ibsen.
Bygge- og anlægsbranchen er særligt hårdt ramt, fordi der arbejder mange udstationerede fra udenlandske firmaer. De kan ofte arbejde til lønninger langt under de danske og under ringere forhold.
”Det er jo vilkårene”
Arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri opfordrer arbejdstagerne til at indstille sig på den nye virkelighed og se fremad.
”Jeg kan godt forstå, at folk bliver bekymrede, når der er forandringer,” siger arbejdsmarkedschef Louise Pihl.
”Men det er jo vilkårene, når man lever i en åben økonomi og en verden, der bliver mere og mere globaliseret. Så må vi bare håbe, at vi kan geare os til det.”
Louise Pihl fremhæver, at det er lykkedes at skabe masser af omstillinger både i byggeriet og i den danske økonomi i det hele taget.
”Det handler om at finde ud af, hvor vi er særligt gode i Danmark,” siger hun.
Analyseinstituttet Wilke har spurgt 956 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.
Er du nervøs for, at dine løn- og arbejdsvilkår forringes i fremtiden på grund af konkurrence fra udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde?
- Ja 33,8 %
- Nej 48,6 %
- Ved ikke 17,5 %