Dele af krigsramte Sydsudan er ramt af hungersnød, oplyser en talsmand for regeringen.
Næsten halvdelen af landets befolkning risikerer at stå uden mad på bordet i juli, advarer han.
I hele staten er nogle områder ramt af hungersnød eller risikerer at blive ramt af hungersnød, oplyser Isaiah Chol Aruai, der er formand for Sydsudans nationale statistikbureau, på en pressekonference i hovedstaden, Juba.
Op mod 4,9 millioner mennesker vil blive ramt frem mod april. I juli kan det tal stige til 5,5 millioner.
Sydsudan er verdens yngste nation. Som landet nærmer sig sin seks års fødselsdag, er der dog langtfra fred i Sydsudan, som har været ramt af blodige konflikter i størstedelen af landets levetid.
Netop krigshandlingerne er ifølge Isaiah Chol Aruai en del af årsagen bag hungersnøden. Men også høje fødevarepriser, økonomiske problemer og en lav landbrugsproduktion får en del af skylden.
- Folket er primært bønder, og krig har skadet landbruget. De har mistet deres kvæghold og selv deres redskaber. I månedsvis har der været en komplet afhængighed af de planter, som de kan finde, og fisk, de kan fange.
Det siger Serge Tissot, der repræsenterer FN's landbrugsorganisation FAO, i en fælles udtalelse på vegne af FAO, Unicef og FN's Fødevareprogram.
- Hungersnød er blevet en tragisk realitet i dele af Sydsudan, og vores værste frygt er blevet til virkelighed. Mange familier har udtømt samtlige ressourcer, de har, til at overleve, siger han.
Særligt børnene i Sydsudan er udsat, understreger Unicefs repræsentant i landet:
- Flere end en million børn er akut fejlernærede i Sydsudan, og over en kvart million børn lider allerede af alvorlig fejlernæring.
- Hvis vi ikke når disse børn med nødhjælp, vil mange af dem dø, siger Jeremy Hopkins i den fælles udtalelse.
Også Nigeria, Somalia og Yemen risikerer hungersnød i 2017.
I alt 70 millioner mennesker fordelt over 45 lande på forskellige kontinenter er i fare for at komme i så stor mangel på mad, at de ikke kan klare sig uden fødevarehjælp.
Sådan lyder en nylig advarsel fra Fews Net, som er finansieret af den amerikanske stat og har fokus på i tide at advare mod sultkatastrofer.
/ritzau/Reuters