Ventelisters fald er gået i stå
Efter flere år med faldende ventelister er udviklingen nu gået i stå.

Flere års fald i ventetiderne på de danske sygehuse er gået i stå. Tirsdag offentliggjorde regeringen tal der viste, at ventelisterne fra 2001 til 2005 er faldet med 35 procent, men glæden er kortvarrig. For nu viser de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen, at udviklen er gået i stå fra 2005 til 2006.

Ifølge styrelsens tal ventede danskerne i gennemsnit 57 dage på en operation i første halvdel af 2005. I 2006 ventede patienterne 59 dage.

»Nu kender jeg ikke tallene til bunds, men det er ikke tilfredstillende. Vi har i den periode givet mange flere penge til sygehusene, og så forventer man selvfølgelig en effekt,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Birthe Skaarup.

Den konservative Helle Sjelle vil se tiden an i stedet for at blive bekymret over tallene.

»Vi skal se det lange perspektiv i stedet for bare et enkelt år. Vi vil altid gerne have ventetiderne ned, men et enkelt års stilstand ændrer ikke på billedet af, at ventetiderne falder generelt,« siger Helle Sjelle.

Tirsdag fik regionerne, der driver sygehusene, omkring en milliard kroner ekstra, fordi sygehusene har foretaget flere operationer end forventet i 2006. Det burde have sænket ventlisterne yderligere. Men ifølge Danske Regioner skyldes de fortsatte ventelister, at antallet af patienter, der skal have behandling, stiger hurtigere, end sygehusene kan følge med.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Lars Løkke Rasmusssen (V) eller regionernes formand Bent Hansen (S).