Regeringen vil ikke opføre de omstridte kystnære havvindmøller, selv om energiselskabet Vattenfall vinder udbuddet med en af de laveste priser per kilowatt-time vindstrøm nogensinde.
Det svenskejede selskab ville ellers kunne opføre de 350 MW ved Vesterhav Syd og Vesterhav Nord til 47,5 øre/kWh.
Men selv om der er fundet en vinder, afviser regeringen buddet og går imod et flertal i Folketinget.
- Det vil være en fejl at placere vindmøller så tæt på land. Møllerne skal placeres mellem fire og otte kilometer fra land, det vil få en fatal betydning for vores kyststrækning, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der er blevet "klogere".
Venstre gik ellers selv med til at opføre møllerne mindst fire kilometer fra land i energiforliget i 2012, som omfatter alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance og Alternativet.
Foruden udseendet peger regeringen på en højere pris som baggrund for, at møllerne skal droppes.
- Det bliver historisk dyrt for Danmark at gennemføre. Vi glæder os over, at der er en lav udbudspris, men desværre bliver den mere end opvejet af at behovet for statsstøtte på grund af de lave elpriser er helt ekstremt, siger Lars Christian Lilleholt.
Foruden Vattenfall bød to andre konsortier, men disse bud offentliggøres ikke.
Den endelige beslutning om udbuddet af kystnære havvindmøller vil blive afklaret i forhandlingerne om 2025-planen.
De samlede støtteomkostninger vil være cirka 3,6 milliarder kroner i perioden 2020-2032, hvilket er næsten dobbelt så højt som forudsat ved indgåelsen af energiaftalen.
Det er kun et år siden, at Vattenfall vandt Horns Rev 3-parken med et bud på 0,77 kroner, og dermed er det nye bud på de kystnære havvindmøller et af de laveste nogensinde.
Det skal dog ses i lyset af, at cirka halvdelen af budprisen bliver finansieret af statsstøtte, skriver ministeriet.
Støttebehovet er steget markant i forhold til forventningen ved indgåelsen af forliget, lyder forklaringen. Forventningen var nemlig, at elmarkedsprisen ville ligge noget højere end tilfældet er i dag.
Støttebehovet ville udgøre cirka 20 procent af den samlede budpris, men elmarkedsprisen er imidlertid faldet, og støtten udgør nu 50 procent af den samlede budpris i støtteperioden.
- Hvis antagelserne fra 2012 om elprisen havde holdt, ville de to kystnære parker slet ikke have behøvet støtte med en budpris på 47,5 øre/kWh, skriver ministeriet.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.