Værre end pral: Det hader vi mest på Facebook

Hvordan irriterer du dine Facebook-venner mest? Ved at spamme dem med feriebilleder eller prale med datterens 12-tal? Svaret er - måske overraskende - noget helt tredje. (Foto: Colourbox/Modelfoto)

Du må gerne juble over din ferie eller forfremmelse. Til gengæld er der en bestemt type jobsnak, dine venner absolut ikke gider se på sociale medier.

"Mand, hvor er jeg udkørt efter en travl uge på jobbet. Jeg orker snart ikke mere. Gid jeg snart havde ferie!"

Ligner det noget, du kunne finde på at slynge ud på Facebook eller andre sociale medier? I så fald bør du måske overveje at skrue ned for klagesangen.

Brok over arbejdet irriterer nemlig dine Facebook-venner mere end pral og feriebilleder. Det viser en rundspørge, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

"Når vi logger på Facebook, vil vi underholdes. Vi gider ikke høre på brok, og bliver småirriterede på folk, der skriver negative ting," siger David Ledstrup, som er ekspert i sociale medier ved Bigum & Co.

De medvirkende er blevet spurgt om, hvilken slags opdateringer om arbejdsliv, der irriterer dem mest på sociale medier.

Knap tre ud af ti svarer, at de bliver mest irriterede på folk, der skriver om, hvor hårdt eller travlt deres job er. På andenpladsen kommer Facebook-venner, der skriver om sagsbehandling og sociale ydelser, skarpt forfulgt af folk, der skriver om, hvor hårdt det er at være ledig.

Til gengæld rynker kun få på næsen af feriebilleder og opdateringer fra venner, der elsker deres job.

Hellere pral end brok

Det er ikke tilfældigt, at de negative opdateringer havner i toppen på listen over pestilenser på sociale medier, siger David Ledstrup.

"Facebook kan sammenlignes med at gå til fest: Man præsenterer sig fra sin positive side, og taler om de fede oplevelser. Dem, der skriver noget negativt om deres liv lægger en dæmper på stemningen fuldstændig ligesom hvis de havde udbasuneret det foran alle til en fest. Vi tænker, åh, nej, det orker jeg ikke høre på, så vi undgår personen," forklarer eksperten.

Men vi lytter gerne til venners problemer, hvis de skriver en privat besked til os eller fortæller det ansigt til ansigt, tilføjer David Ledstrup.

Han hæfter sig også ved, at opdateringer om eksamenskarakterer, forfremmelser og løn, der kan bære præg af pral, opleves som mindre irriterende end de negative opdateringer.

"Vi snakker meget om janteloven, men noget tyder på, at den er forsvundet lidt, i hvert fald på sociale medier," siger han.

Ingen gider sure mennesker

For nyligt viste en meget omdiskuteret undersøgelse, som Facebook selv stod bag, at hvis vi læser mange negative opdatinger, skriver vi selv flere negative ting.

Generelt gider mennesker ikke andres negativitet, siger erhvervspsykolog med speciale i positiv psykologi, Lars Ginnerup.

"Ingen søger jo sure menneskers selskab - måske bortset fra gnavne, gamle mænd. Derudover er folk, der har ondt af sig selv, irriterende, fordi selvmedlidenhed er så ukonstruktivt," siger han.

Vi vil helst glemme de arbejdsløse

Arbejdsløshed, sociale ydelser og sagsbehandling ligger også højt på listen over emner, vi finder irriterende på sociale medier.

Det er ærgerligt, mener Simon Bauer, der er kommunikationschef i Min A-Kasse og står bag Projekt Respekt, hvor man sætter fokus på behandlingen af ledige.

"Jeg tror, at det er et udtryk for, hvor stort et tabu arbejdsløshed er blevet. Vi bryder os ikke om at blive konfronteret med det. Men netop tabuet gør det ekstra svært at stå uden job," siger han.

Arbejdsløse skal imidlertid ikke holde sig tilbage på Facebook. Det er nemlig vigtigt at få fortalt netværket, at du leder efter et job, understreger Simon Bauer.

"Stå ved din situation, og stå også ved, at det er hårdt. Der skal være plads til, at man engang imellem råber ud i verden, at det er trist. Men prøv på ikke at lyde for meget som et offer. Det er ligesom hvis kæresten er skredet: Vennerne lægger gerne skulder til, men alt har sin grænse, og på et tidspunkt tænker de, at man bør komme videre," siger han.