Går amok på fotografer: Vi er blevet privatlivs-paranoide

For 10-15 år siden reagerede folk måske med nysgerrighed, hvis de så en fotograf - og det var måske endda lidt sjovt, hvis man kom med på et billede. I dag betragter mange det i stedet som en krænkelse af deres privatliv, selvom de befinder sig i det offentlige rum. (Foto: michaeljung / Iris / modelfoto)

Fotografer oplever i stigende grad at blive udsat for trusler og vold af helt almindelige danskere, når de tager billeder i det offentlige rum.

Det er blevet et farligere og mere ubehageligt job at være professionel fotograf - også selvom opgaven ikke lyder på at tage billeder af krigssituationer eller kriminelle.

Flere pressefotografer oplever nemlig, at helt almindelige danskere reagerer hysterisk eller voldeligt, hvis de bliver fotograferet i det offentlige rum, skriver fagbladet Journalisten. Sådan var det ikke for blot få år siden.

En fotograf fortæller for eksempel, hvordan han spontant blev slået ned, da han tog billeder af cyklister på en cykelsti. En anden fortæller, hvordan han blev truet, da han fra gaden tog billeder af nogle forfaldne huse i en lille dansk by.

Det betyder, at det kan være svært for fotograferne at udføre deres job.

Flere fotografer peger på nettet, sociale medier og den øgede fokus på privatliv som en forklaring.

- Folk er blevet mere opmærksomme på deres digitale spor. Almindelige mennesker, man fotograferer på gaden, vil vide, hvad billederne skal bruges til. Folk er mere overnervøse end tidligere, siger Thomas Borberg, der er fotochef på Politiken, til Journalisten.

Det er fuldt lovligt at fotografere i det offentlige rum - også selvom der er personer på billedet. Kun hvis folk bliver fotograferet i krænkende situationer, eller hvis enkeltpersoner er det bærende element i billedet, kræver det tilladelse fra de fotograferede at offentliggøre billedet.