Alle Nato-medlemmer skal inden årets udgang lægge en konkret plan for, hvordan de vil nå målsætningen om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvaret.
Så klart er budskabet fra USA's nye udenrigsminister, Rex Tillerson, da han fredag deltager i sit første møde med kolleger i forsvarsalliancen.
- Allierede bør ved deres handlinger vise, at de deler den amerikanske regerings engagement, siger Tillerson.
Han foreslår, at medlemslandenes stats- og regeringschefer på et møde i maj forpligter sig til at imødekomme det amerikanske forslag.
- Vores mål på mødet i maj bør være at blive enige om, at alle allierede ved årets udgang enten har nået målsætningen eller vil have udviklet planer, der klart beskriver, (...) hvordan den vil blive nået, siger Tillerson.
Han understreger, at planerne ikke må være diffuse. Derimod bør landene tydeligt angive, hvordan de år for år vil bevæge sig tættere på at opfylde deres løfte.
Det var på et Nato-topmøde i 2014, at alle stats- og regeringschefer lovede hinanden, at de inden for 10 år vil bevæge sig hen mod de to procent.
Men amerikanerne føler sig altså ikke sikre på, at alle gør nok.
I det hele taget har valget af Donald Trump i USA skabt stor usikkerhed om det fortsatte samarbejde i Nato.
Flere gange har præsidenten chokeret europæiske lande med hårde meldinger og sået tvivl om sit engagement i alliancen.
Trump har blandt andet sagt, at Nato er "forældet". Han har også truet med at lade medlemslande i stikken, hvis de bruger for lidt på forsvaret.
På fredagens møde i Bruxelles er tonen fra Rex Tillerson dog en ganske anden.
- Denne alliance forbliver fundamentet for den transatlantiske sikkerhed, siger udenrigsministeren.
- USA er forpligtet til at sikre, at Nato har kapacitet til at støtte vores kollektive forsvar. Vi forstår, at en trussel mod en af os er en trussel mod os alle, og vi vil reagere i overensstemmelse hermed, siger han.
Sidste år brugte Danmark ifølge en Nato-opgørelse blot 1,14 procent af bnp på forsvar. I det kommende forsvarsforlig sigter man imidlertid mod at give forsvaret "et substantielt løft".
USA er uden sammenligning den største bidragyder til Nato. Landet bruger cirka 3,3 procent af bnp på forsvar og står for knap 70 procent af forsvarsalliancens samlede budget.
/ritzau/