- Jeg HAR prøvet at være langtidsledig, og jeg kan sige så meget, at det var ikke den bedste tid i mit liv.
Sådan siger Jesper Herskind.
Den 34-årige murersvend er vant til at blive hyret og fyret. Det er man i hans branche. Det er surt, men hører sig også til, forklarer han.
Han er derfor konstant opsøgende i forhold til nye jobs. For at være ledig er det kedeligste og mest ydmygende, man kan være, fortæller han.
- Det er dybt frustrerende ikke at lave noget. Alle dage ligner hinanden, og selv om man opsøger Gud og hvermand i sit netværk, er det ikke sikkert, at der er job at få, siger Jesper Herskind.
- Så for mig virker det slet ikke, når visse politikere truer med at sænke ydelserne. Som om det skulle være mere motiverende. Det har kun den stik modsatte effekt, forklarer Jesper Herskind.
Som Avisen.dk skriver i dag, udmærker Danmark sig i EU med meget få langtidsledige, selv om finanskrisen har gjort et stort indhug i antallet af stillinger.
Læs også: Et dansk mirakel: Få langtidsledige efter jobmassakre
Forklaringen skal ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd findes i det fleksible danske arbejdsmarked, skrappe krav til ledige og forholdsvis høje satser for dagpenge og kontanthjælp.
Det handler ikke om penge
I de 14 år Jesper Herskind har været murersvend har han én gang prøvet at være langtidsledig - altså ledig i mere end et år.
Hertil kommer en række kortere perioder uden job. Sådan er det. Det tager han med. Men han kan absolut ikke lide det. For det er ikke pengene, der driver ham på jobjagt.
- Jeg skal overleve. Klart. Men jeg går også på arbejde, fordi jeg kan lide det og for at få noget socialt samvær med andre mennesker, siger Jesper Herskind.
Læs også: Derfor har Danmark rekordfå langtidsledige
At han kan få dagpenge i de perioder, han er ledig, er med til at gøre ham tryg. For selv om det betyder omkring 3.000 kroner mindre om måneden, kan han stadig 'holde skindet på næsen' indtil han finder job igen.
- Jeg er glad for at have det sikkerhedsnet. Det kunne være bedre, men det er alfa og omega og virker bedre end at true folk. Det gør kun folk bange for at ryge fuldstændig igennem, fortæller Jesper Herskind.
Han synes selv, han gør meget for konstant at være i job. Når han - og hans kolleger - ind i mellem er ledige, er det ikke fordi, de hellere vil ligge i sofaen og zappe rundt.
- For mit vedkommende er det ikke viljen, der mangler. Folk vælger ikke frivilligt at være ledige. Det er i hvert fald meget få, siger Jesper Herskind.
- Men der er åbenbart politikere, der ikke kan forstå det her. De skulle prøve det selv. Så ville de vide, at man vil gøre meget for ikke at havne i ledighed. Og da slet ikke i langtidsledighed, siger Jesper Herskind.
- Jeg mener, bare det at skulle ned på det irriterende jobcenter hele tiden. Undskyld, jeg siger det, men man føler sig jo kriminel, forklarer Jesper Herskind.
Har sagt nej til skodjob
Han peger samtidig på, at det sikkerhedsnet, der er nu, forhindrer 'working poor'. Selv har han sagt nej til 'skodjob' flere gange.
- Hvis arbejdsforholdene eller lønnen er for dårlig, siger jeg nej. Jeg har været ledig i perioder, fordi jeg ikke ville finde mig i at blive tilbudt et eller andet, der virkelig ikke var i orden, siger Jesper Herskind.
- Det er selvfølgelig risikabelt. Man risikerer jo, at de så ikke vil hyre dig. Men vi bliver nødt til at kræve visse standarder, siger Jesper Herskind.
Men han er bekymret. For hvis det lykkes politikerne at presse dagpengene eller kontanthjælpen, vil det kun gøre folk mere desperate.
- Sker det, vil vi se langt flere, der accepterer dårlige arbejdsforhold og ind i mellem bliver nødt til at tage 2-3 job, blot for at kunne blive boende i deres hus, fortæller Jesper Herskind.
Jesper Herskind, 34, er uddannet murer. Men han tror på, at det er uddannelse, der får ham til konstant at holde sig fast på arbejdsmarkedet.
- Jeg har taget en række kurser, både indenfor og udenfor murerfaget. Jeg har blandt andet taget en række vagtkurser og et truckcertifikat. Lige nu er jeg ved at efteruddanne mig som restaureringsmurer.
- Jeg ved godt, at det er det, der skal til.