Trods løfte fra kommunen: Kronisk syge Linda får afslag på førtidspension

41-årige Linda Ryes arbejdsevne "er nedsat til ubetydelighed i ethvert erhverv", vurderer Faaborg Kommunes fagfolk. Alligevel kan hun ikke få førtidspension. (Foto: Foto: Pernille Gram/TV 2/Fyn)

41-årige Linda Ryet må sætte sin lid til, at Faaborg-Midtfyn Kommune nye praksis betyder, at kommunen lytter til egne fagfolk.

Faaborg-Midtfyn Kommune afviser igen fagfolks indstillinger til førtidspension. I januar ramte det den 22-årige Catherine Brændeholm, som lider af den uhelbredelige sygdom cystisk fibrose. Denne gang har det ramt den kronisk syge Linda Ryet.

Det skriver TV 2/Fyn.

41-årige Linda Ryet har nemlig for anden gang fået afslag på den førtidspension, som kommunens egne fagfolk vurderer er uundgåelig.

- Jeg ser arbejdsmarkedschefen stå på tv og sige, at det her er der ikke nogen borgere, der skal opleve, og så tænker jeg, at nu kan det da ikke gå galt. Men så går der 14 dage, og så får jeg afslag nummer to på førtidspension, siger Linda Ryet til TV 2/Fyn.

Chef: Problem med gentagne afslag

Arbejdsmarkedschef Mette Gaarde-Fink erkendte så sent som i januar, at det er et problem, når borgere igen og igen oplever at blive indstillet til førtidspension for derefter at få afslag.

Mette Gaarde-Fink siger nu til tv-stationen, at kommunen ikke har løst problemet. Men hun fastholder, at der arbejdes på det, og at hun godt forstår, at Linda Ryet undrer sig.

Hun oplyser desuden til TV 2/Fyn, at kommunen er ved at ændre sammensætningen af pensionsnævnet.

- Det regner vi med at have på plads indenfor de næste måneder, og så forventer jeg, at vi ser en anden praksis, siger arbejdsmarkedschefen.

Arbejdsevne er ubetydelig

Linda Ryet var i sommeren 2012 involveret i et trafikuheld og lider af diskusprolaps i nakken, diskusprotrusion i lænden, piskesmæld, kroniske smerter, hovedpine, lys- og lydoverfølsomhed, føleforstyrrelser og koncentrations- og hukommelsesbesvær. De seneste tre år har hun været i ressourceforløb.

- Jeg synes, det er helt urimeligt, at folk skal igennem så mange år og så mange ting for at få ikke bare et men to afslag på førtidspension, når så mange fagfolk siger, at det er det her, der er løsningen for den her borger, siger en frustreret Linda Ryet til TV 2/Fyn.

Ifølge TV 2/Fyn skriver fagfolk i kommunen om Linda Ryet:

"... arbejdsevnen er nedsat til ubetydelighed i ethvert erhverv, og der kan ikke peges på behandling eller andre indsatser, som kan bedre Lindas tilstand - end ikke på særlige vilkår", og "... det vurderes helt åbenbart, at Lindas arbejdsevne ikke kan bedres ved deltagelse i yderligere forløb, ej heller andre behandlingsmæssige tilbud".