Om 16 måneder lukker indsatsen mod social dumping - og dermed forsvinder en stor indtægtskilde for den danske stat.
Det skriver Fagbladet 3F.
Det er perspektiverne i regeringens nye finanslovsforslag, hvor der ikke er afsat permanente midler til at bekæmpe social dumping hos myndighederne.
I de seneste seks år har SKAT, Arbejdstilsynet og Politi ellers haft stor succes med at bekæmpe social dumping sammen.
Siden 2012 er der sendt regninger til udenlandske firmaer for 818 millioner kroner for skatte- og momssvindel. Alene i de seneste to år har SKAT kradset 442 millioner kroner ind til statskassen fra udenlandske firmaer bag social dumping.
Alligevel er der ikke afsat én krone til at fastholde indsatsen på permanent basis i regeringens nye finanslovsforslag. Og det får forbundssekretær hos 3F, Henning Overgaard, op i det røde felt.
- Stigningen i antallet af udenlandske virksomheder og arbejdere har galopfart. Alligevel har regeringen ikke prioriteret en bøjet femøre til myndighedsindsatsen mod social dumping i deres udspil til finansloven. Det er vildt bekymrende.
- At Danmarks regering - hvis opgave er at varetage hele samfundets interesser - overhovedet ikke har prioriteret myndighedsindsatsen på finansloven er helt vildt, siger Henning Overgaard.
I stedet betyder finanslovsforslaget, at kampen mod social dumping beskæres med 31 procent til næste år og hele 76 procent i 2019 i forhold til bevillingerne i 2015.
Hvor der i år 2015 var 139 medarbejdere hos SKAT og Arbejdstilsynet, der bekæmpede social dumping, vil der om 16 måneder kun være fem medarbejdere tilbage - og dermed lukkes indsatsen reelt ned.
Det er dybt kritisabelt, mener Morten Frihagen, der er direktør for Dansk Håndværk, som repræsenterer størstedelen af landets små og mellemstore håndværksvirksomheder.
- Jeg finder det meget bekymrende, at indsatsen bliver nedprioriteret. Det kan godt være, at der er opsving i byggeriet for tiden, men vi kan se, at der foregår unfair konkurrence overfor vores medlemmer, som hver dag prøver at skabe ordnede forhold for deres ansatte, når de skal kæmpe mod udenlandske virksomheder, der ikke overholder reglerne, siger han.
Så sent som i sidste uge var Arbejdstilsynet på særlig aktion mod social dumping. Målet var små byggerier på sjællandske villaveje.
39 kontrolbesøg hos små håndværksmestre gav 51 reaktioner i form af strakspåbud og forbud hos udenlandske medarbejdere - og 19 firmaer havde ikke registreret sig hos RUT-registret.
- Den seneste aktion fra Arbejdstilsynet understreger tydeligt, at der virkelig er et problem med social dumping - også på de danske villaveje. Og det kan vi ikke klare alene. Myndighederne skal på banen, siger Morten Frihagen.