Danskerne bekymrer sig markant mindre om ulighed end for bare halvandet år siden. Det viser en ny undersøgelse ifølge Ugebrevet A4.
Kun hver fjerde dansker ser ulighed som et stort problem i dagens Danmark. For to år siden var det mere end hver tredje dansker, der i høj grad eller meget høj grad bekymrede sig om ulighed herhjemme.
Samtidig viser den nye undersøgelse, at hver tredje dansker er mere eller mindre ligeglad med ulighed mellem rig og fattig.
Det er analyseinstituttet YouGov, der netop har gennemført en stor undersøgelse om danskernes holdning til ulighed for Ugebrevet A4. I december 2014 gennemførte A4 en tilsvarende undersøgelse, og tallene viser, at der er sket markante forskydninger i danskernes oplevelse af ulighed.
Samfundsforsker på Aalborg Universitet, professor Christian Albrekt Larsen, der forsker i netop økonomisk ulighed og social sammenhængskraft, mener, at danskerne i kriseårene ændrede syn på ulighed men nu vender tilbage til normalen.
- Danskerne er ikke ligeglade med ulighed, men de er måske tolerante over for den ulighed, der er i øjeblikket, siger han til Ugebrevet A4.
Velfærdsforsker på Roskilde Universitet, professor Bent Greve, er overrasket over, at færre og færre danskere betragter ulighed som et problem.
- Det er overraskende, at stadig færre danskere betragter ulighed som et problem, samtidig med at vi ser en stigende økonomisk ulighed i disse år, fastslår han med henvisning til, at den såkaldte Gini-koefficent, der måler den økonomiske ulighed i samfundet, er steget uafbrudt siden 2012.
Undersøgelsen fra Ugebrevet A4 viser, at 72 procent af danskerne forventer, at afstanden mellem rige og fattige i Danmark vil blive større i løbet af de kommende fem år.
Socialminister Karen Ellemann ser ikke ulighed som et problem i Danmark og forstår godt, at danskerne som helhed bliver mindre bekymrede over uligheden.
- Indkomstforskellene i Danmark er blandt de laveste i verden, så jeg kan godt forstå, hvis mange danskere er optaget af andet og mere end ulighed, skriver Karen Ellemann i en mail til Ugebrevet A4.
Mens kun hver syvende vælger fra blå blok oplever, at uligheden mellem rig og fattig er et problem i dagens Danmark, er det næsten fire ud af ti vælgere fra rød blok, der ser uligheden som et problem.
Socialdemokraten Peter Hummelgaard så gerne, at økonomisk ulighed var et større emne i samfundet, og han kritiserer den tidligere S-ledede regering for ikke at have kastet sig ud i kampen mod ulighed.
- Jeg synes jo, at man burde have sat mere fokus på ulighed, mens man sad i regering. Simpelt hen fordi stigende ulighed er en reel udfordring i hele den vestlige verden, siger Peter Hummelgaard til Ugebrevet A4.