Et pilotprojekt skal være med til at knække kurven i stigningen i husdyr-MRSA.
Det siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
- Jeg er blevet enig med partierne bag MRSA-aftalen om to ting. Det ene er et pilotprojekt med alternative desinfektionsmetoder i staldene, siger ministeren.
Projektet skal undersøge, om det er muligt at nedbringe MRSA, mens der er svin i staldene. Der bliver ifølge fødevareministeren tale om pilotprojekter i et samarbejde med DTU og svineproducenter.
Derudover skal ekspertgruppen, som Esben Lunde Larsen nedsatte i december 2016, komme med en beskrivelse af mulighederne for at etablere og opretholde rene produktionslinjer til april.
- Vi skal have produktionslinjer i vores svineproduktion, som er MRSA-fri. Så vi kan vende kurven med færre besætninger, der er inficeret med MRSA.
- Ekspertgruppen skal komme med deres anbefalinger i april. Og så forventer jeg, at de præsenterer deres endelige anbefalinger til juni. Så må vi derefter tage stilling til, om der skal sættes yderligere i værk, siger fødevareministeren.
Baggrunden for de nye initiativer er netop offentliggjorte tal fra en screening, der viser at den resistente bakterie MRSA forekommer i 88 procent af de danske svinebesætninger.
I 2014 var forekomsten af husdyr-MRSA blandt danske slagtesvin i besætningerne på 68 procent.
- Det er en ærgerlig udvikling, men det er også en forventelig udvikling, fordi vi desværre har set i årene 2011 til 2015, at der var en eksplosion i antallet af svinebesætninger med MRSA, siger Esben Lunde Larsen om udviklingen.
MRSA-aftalen blev indgået i 2015 af daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten.
Aftalen havde til formål at nedbringe forbruget af antibiotika i dansk landbrug med 15 procent frem mod 2018.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.