‘Møgkælling’, ‘afstumpet trunte’ og ‘hun skulle insemineres så fucking grim er hun’.
Det er noget af det, som bliver skrevet i kommentarfelterne, når bølgerne går højt under diskussioner på Facebook-gruppen Jobcentrets Ofre. Gruppen tæller mere end 14.000 medlemmer, der deler oplevelser og følelser i en kamp for at blive tilkendt førtidspension eller fleksjob.
Folketingspolitiker for Liberal Alliance, Laura Lindahl, og en journalist fra Berlingske er blandt dem, der har været genstand for en voldsom debat blandt medlemmerne af Jobcentrets Ofre.
Kim Madsen. Foto: Johannes Lange Baunsgaard
Avisen.dk har spurgt Kim Madsen, der er formand i foreningen Jobcentrets Ofre, hvad han mener om tonen i de hede debatter.
Her er tre kommentarer, der omhandler en journalist fra Berlingske. De to øverste er slettet siden.
- Trusler og lignede skal selvfølgelig meldes til poltiet. Det hører ingen steder hjemme. Tonen på Facebook virker hård, når man læser kommentarerne under en "shitstorm", men den hårde tone er der slet ikke til dagligt. Det kommer ud af vild frustration og kun når der er nogle politikere eller andre, der kvajer sig, siger Kim Madsen.
Har du, som formand for foreningen, ikke et ansvar for at bede medlemmerne om at afholde sig fra at svine politikere og journalister til?
- Det er ikke min opgave at opdrage på voksne mennesker. De må stå inde for det, som de skriver. Vi har et godt hold af administratorer, som fjerner de kommentarer, som overtræder vores retningslinjer. I nogle tilfælde bliver folk også blokeret fra gruppen, hvis de bliver ved med at bryde reglerne, siger Kim Madsen.
- Det er jo umuligt for os at holde styr på alt, som der bliver skrevet derinde. Så skulle vi jo have ti medarbejdere ansat, fortsætter han.
Hvor går grænsen for dig i forhold til, hvad man kan skrive eller sige til en politiker?
- Jeg har jo ikke nogen ordbog for, hvad man ikke må sige til en politiker. Det kommer an på den konkrete situation.
Ikke en opfordring til vold
For snart et år siden skrev Kim Madsen selv et vredt opslag på Jobcentrets Ofre. Det omhandlede en parkinsonramt kvinde, der ikke fik tilkendt førtidspension.
Vreden var blandt andet rettet mod sagsbehandlerne på jobcentret, som ligger i Struer. I teksten stod der blandt andet:
“Jeg håber at nogle tør spytte på de ansvarlige.”
Opslaget blev siden redigeret af Kim Madsen, hvor han tilføjede en beklagelse over, at det kunne misforstås som opfordring til vold. For få uger siden skrev et medlem af Jobcentrets Ofre på Facebook, at vedkommende ikke fandt det konstruktivt, at andre medlemmer stod bag personangreb på en journalist fra Berlingske.
Til det svarede du i en kommentar: “Vi kan også bare vende den anden kind til”. Hvad mente du med det?
- Jeg mente, at vi også bare kunne tage imod den næste shitstorm fra Berlingske uden at reagere, hvis det var.
Du har før sagt, at man skal gå efter bolden frem for manden. Burde du så ikke netop bakke op om medlemmets budskab?
- Nogle gange skriver jeg sådan en kommentar for at trække tråden i en anden retning, hvis den er stukket af. Det kan også være for at provokere lidt. Jeg kan ikke huske, om det var det, jeg ville den dag. Jeg ved godt, at jeg kan være toneangivende i gruppen, men jeg er jo ikke tone-politi.
Denne kommentar ligger i en tråd, som diskuterer Berlingske-artiklen.
I kalder jer for ofre, men nogle vil nok sige, at personangreb ikke får folk til at fatte sympati for jeres sag. Burde man ikke forsøge at holde tonen på et ordentligt niveau?
- Jeg kan ikke stå til ansvar for noget, som andre har skrevet. Vi skal samtidig huske, at nogle af medlemmerne på Jobcentrets Ofre er vrede og frustrerede, og det her er måden, de få gange udtrykker sig på. De har måske været i systemet i 15-20 år, siger Kim Madsen og forklarer, at Facebook-siden kan hjælpe borgere med at "lukke tingene ud".
- Det er jo bedre, at de skriver nogle ting herinde, fremfor at de går amok nede på jobcentret, siger Kim Madsen.
Mener du, at du selv sætter et godt eksempel?
- Det mener jeg, at jeg gør. Jeg viser mine følelser, og er det ikke det bedste eksempel at sætte for andre? At de skal lytte til sig selv. Jeg tager alt personlig kritik til mig, så hvis man mener, at jeg går over stregen, så vil jeg lytte til det, siger Kim Madsen.