Af Anna Rossman Thejsen og Sune Bové
Oppositionen forsøger nu at presse Folketingets formand, venstremand Christian Mejdahl, ind i Afghanistan-sagen.
Regeringen har allerede sammen med DF afvist en uvildig undersøgelse af de anklager mod den danske deltagelse i krigen i Afghanistan, som filmen »Den hemmelige krig« kommer med. Nu har de fire oppositionspartier R, SF, S og EL som modtræk bedt Folketingets Præsidium og Folketingets lovsekretariat om at lave en uvildig ekspertundersøgelse af regeringens redegørelse i sagen. Omdrejningspunktet for kritikken i filmen er amerikanernes behandling af tilbageholdte afghanere og de danske styrkers overgivelse af 31 afghanere til de amerikanske styrker.
Socialdemokraterens udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, erkender at opfordringen primært er rettet mod at få Folketingets formand Christian Mejdahl på banen,
»Han har vel brug for at vise, at han er hele Folketingets formand. Det er tidligere set, at han har afviget fra regeringens politik i stemmeafgivningen, og vi kan da kun håbe på, at det kan ske igen,« siger Mogens Lykketoft, der samtidig vil bruge opfordringen til at få dokumenteret, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke vil undersøge sagen om de afghanske fanger yderligere.
De radikale mener, at det ikke er hensigtsmæssigt, at et flertal på den måde kan bremse en gennemgang af sagen.
»Folkestyret er simpelthen ikke tjent med, at regeringen og dens flertal bare lukker sagen uden at besvare alle de spørgsmål og den kritik, som filmen har medført,« siger udenrigsordfører Naser Khader (R).
Ifølge Naser Khader har oppositionen før med held inddraget Folketingets formand i en sag, der ellers var et flertal imod at undersøge. I sidste folketingssamling ønskede oppositionen en undersøgelse af regeringens planer om salg af TV2, mens regeringen var imod.
»Da vi gik til formanden dengang, endte det med, at han opfordrede regeringen til at foretage en uvildig undersøgelse, og det skete så. Det er det, vi forsøger igen ved at henvende os til Præsidiet. Og hvis det ikke lykkes, vil vi stadig bede lovsekretariatet om at hjælpe os med at undersøge de juridiske detaljer i sagen,« siger Naser Khader.
Enhedslistens Frank Aaen mener, at oppositionens træk er en nødvendig omvej for at lægge politisk pres på regeringen.
»I virkeligheden burde Folketinget jo bare beslutte, at der skal laves en uvildig undersøgelse af sagen, men Dansk Folkeparti støtter blindt regeringens politik. Derfor må vi gå andre veje,« siger forsvarsordfører Frank Aaen (EL).
Opfordringen er en reaktion på den redegørelse om sagen, som forsvarsminister Søren Gade (V) kom med 13. december i år. S, R, SF og EL mener, at redegørelsen ikke svarer udtømmende på de anklager, der er rettet mod den danske regering i filmen »Den hemmelige krig«.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Christian Mejldahl.