EU's kommende banktilsyn skal sørge for, at skatteborgerne ikke kommer til at betale regningen, hvis bankerne laver bommerter.
Sådan lyder budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes svenske kollega, Fredrik Reinfeldt.
De to har sammen skrevet et debatindlæg i Politiken om blandt andet banktilsynet. Indlægget kommer forud for EU-topmødet torsdag eftermiddag i Bruxelles, hvor netop tilsynet er på dagsordenen.
- Vi har stærke fælles interesser med svenskerne. De er et ikke-euroland som os. Vi har en meget fælles banksektor med svenskerne, og derfor har vi nogle ting, vi er enige om, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.
Hun henviser til, at svenske banker for eksempel dominerer bankmarkedet i Estland, mens Danske Bank sidder på en stor del af det finske marked. Derfor vil et banktilsyn få konsekvenser for både Danmark og Sverige, selvom landene ikke selv går med i det.
Intet er dog besluttet endnu, understreger Helle Thorning-Schmidt, der sammen med Reinfeldt har ét overskyggende krav:
- Vi vil gerne have en ordning, der betyder, at det er bankerne selv, der skal til lommerne, hvis der sker noget, så det ikke er skatteborgerne, der skal betale, siger Thorning.
Siden forslaget om et fælles banktilsyn blev fremlagt i september, har danske ministre forholdt sig konstruktivt til det, mens svenskerne har været mere skeptiske.
Helle Thorning-Schmidt understreger, at det har begge landes interesse, at tilsynet med banksektoren forbedres.
- Samlet set styrker banktilsynet den europæiske banksektor. Og ligesom Danmark har interesse i en stærk euro, har vi også interesse i, at bankerne er veldrevet, så vi ikke endnu engang skal opleve, at de har brug for at blive hjulpet af skatteyderne, siger hun.
Danmark er altså fortsat med i forhandlingerne om banktilsynet, når der åbnes for diskussionen torsdag aften i Bruxelles. Men dansk deltagelse kræver, at ikke-eurolande som Danmark også får indflydelse i tilsynets ledelse.
- Nu ser vi, hvordan det udvikler sig, og så må Danmark på baggrund af et endeligt udkast til, hvordan banktilsynet skal se ud, beslutte sig for, om vi skal være med, afslutter Thorning.
/ritzau/