Unge på erhvervsuddannelser skal være villige til at flytte til den anden ende af landet for en læreplads - og hvis de nægter, skal det have konsekvenser.
Sådan lød det for få dage siden fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
Men dermed afsporer arbejdsgiverne debatten og fjerner fokus fra det egentligt problem. Det siger Mattias Tesfaye, der er udlært murer og sidder i folketinget for Socialdemokraterne.
- Jeg opfatter den udmelding som om Dansk Arbejdsgiverforening har lyst til at flytte fokus fra det, som det handler om, nemlig at deres medlemmer ikke har kunnet skaffe de praktikpladser, der er behov for, siger han til Avisen.dk.
Ikke 100 ledige pladser i den anden ende af landet
Problemet er nemlig ikke, at de unge ikke vil flytte for at komme i praktik. Problemet er, at der inden formange fag simpelthen ikke er lærepladser nok, siger han.
- Dansk Arbejdsgiverforening ville have en pointe, hvis der rendte 100 elever rundt i den ene ende af landet, som nægtede at flytte, selvom der var 100 tomme praktikpladser inden for samme fag i den anden ende af landet. Men sådan er det ikke, siger han.
Når der ind imellem er tomme praktikpladser skyldes det ikke geografi, men at der er for få elever, der har valgt netop det fag.
Det kunne derfor godt være relevant at diskutere, hvorvidt eleverne bør være mere fleksible i forhold til at skifte fag, mener Mattias Tesfaye, men tilføjer, at han mest tror det handler om, at nogle fag er for ukendte. Derfor kunne meget løses ved at udbrede kendskabet til de fag, tror han.
Et tomt slag ud i luften
Ud over problemet med for få praktikpladser er det andet store problem, at for få unge vælger at tage en uddannelse som faglært - og her kan udsigten til ikke at kunne komme i praktik netop skræmme nogle unge væk, mener han.
Manglen på praktikpladser er et af de emner, som regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne diskuterer i de såkaldte trepartsforhandler, som netop er startet op igen. Det er i den forbindelse, at DA har stillet krav om at unge skal være mere mobile.
- Men det er en pseudo-diskussion. Og det er ikke kønt at se på, at en nødvendig debat skal afspores med et tomt slag i luften, siger Mattias Tesfaye, og opfordrer arbejdsgiverne til i stedet at få oprettet de lærepladser, der mangler.