Elevformand: Drop tvang og skab lokale lærepladser

Arbejdsgiverne skal droppe flyttetvang og i stedet skabe flere lokale lærepladser, mener Morten Egede, formand for eleverne på landets erhvervsskoler. (Foto: Foto: EEO / Nils Meilvang, Scanpix)

Arbejdsgiverne vil tvinge praktiksøgende unge til at lede i hele landet, men det er en dårlig idé, mener elevernes formand.

11.000 elever fra erhvervsskolerne mangler lige nu en læreplads. Men eleverne er også alt for dårlige til at jagte lærepladser i andre dele af landet.

Det mener Dansk Arbejdsgiverforening, som vil stille langt skrappere krav til unge fra erhvervsuddannelserne. De vil blandt andet tvinge unge fra hovedstaden til også at søge lærepladser i for eksempel Nordjylland.

Men den melding er man ikke begejstret for hos eleverne i Erhvervsskolernes Elevorganisation.

- Man skal først og fremmest lære eleverne, hvordan de kan blive bedre til at søge lærepladser. Vi er sådan set enige i, at nogle ikke er gode nok til at søge. Men vi er slet, slet ikke enige i, at man uden videre skal tvinge unge mennesker på 16-17-år til at flytte til den anden del af landet. Det synes vi faktisk ikke er fair over for dem, siger formand Morten Egede.

Til Nordjylland og hjem igen

Når en virksomhed ansætter en lærling, sker det med en såkaldt uddannelsesaftale. Den kan normalt ikke opsiges, men i de tre første måneder er eleven kun ansat på prøve.

Tvinger man unge til den modsatte ende af landet, kan der derfor opstå ret uheldige situationer, mener formand.

- Du har ingen sikkerhed i ansættelsen de første tre måneder. Det betyder jo, at du kan have flyttet alt hvad du ejer og har fra København til Nordjylland for så bare at blive fyret, siger Morten Egede.

Hellere lokale lærepladser

I Erhvervsskolernes Elevorganisation ser man hellere, at der flere lokale praktikpladser, så unge slet ikke behøver flytte langt.

- Vores løsning er sådan set bare at lade være med at tvinge elever til at flytte til den modsatte ende af landet. Vi skal hellere sikre, at de virksomheder, der er lokalt, rent faktisk tager lærlinge. For det er der alt, alt for få, der gør, pointerer Morten Egede.

DA: Elever er passive

Hos Dansk Arbejdsgiverforening beskylder man en del af eleverne for ikke at være aktive nok i deres søgning. Nogle stiller sig nemlig bare passivt i køen uden at gøre noget, mener vicedirektør Pernille Knudsen.

Den melding er eleverne dog dybt forundrede over.

- Jeg forstår faktisk slet ikke, hvad hun mener. Er man i skolepraktik, er man tvunget til at være aktivt søgende. Og hvis man ikke er i skolepraktik, har man slet ikke noget at leve af. Så selvfølgelig er eleverne ikke passive. Den påstand kan jeg slet ikke genkende, siger Morten Egede, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.