Nyt krav: Unge må flytte fra København til Skagen for at få læreplads

Hvis man vil i lære, må man være parat til at flytte langt efter det. For eksempel fra København til Nordjylland, mener Dansk Arbejdsgiverforening.  (Foto: Arkivfoto: Torben Christensen/Scanpix.)

Hvis unge vil i lære, må de være parate til at flytte fra den ene ende af landet til den anden, lyder et af kravene fra Dansk Arbejdsgiverforening op til trepartsforhandlingerne.

Der skal lægges meget mere pres på de tusindvis af unge, der jagter en læreplads for at få svendebrev som brolægger, kok eller andre typer faglærte. De unge skal presses til at flytte rundt i hele Danmark for at få den ønskede læreplads. Og hvis de ligger på den lade side med at søge praktikplads, skal det have konsekvenser. 

De krav stiller Dansk Arbejdsgiverforening (DA), oplyser organisationen til Avisen.dk.

Kravene til unge på erhvervsskolerne tager vicedirektør i DA, Pernille Knudsen, med til treparts-forhandlingerne, som begynder i dag fredag. Her skal arbejdsgivere, regering og fagbevægelse finde ud af, hvordan man skaffer flere praktikpladser til unge. 

- Eleverne skal forpligtes til at søge bredere geografisk i det ganske land, siger Pernille Knudsen, til Avisen.dk og uddyber:

- Hvis du er ung i København og ikke der kan få en læreplads til at blive smed, og der er så er ti ledige lærepladser til det i Nordjylland, så må man tage lærepladsen der.

- I andre dele af verden rejser unge langt for at få en læreplads, så det kan unge også gøre i et lille land som Danmark, mener vicedirektøren.

HK afviser krav

Ønsket om at presse unge mere møder dog ikke jubel i fagforbundet HK, som rummer faglærte inden for blandt andet it-, handels- og kontorområdet.

- Vi slås med at få unge til i det hele taget at søge ind på erhvervsskolerne. Så er det da alt andet end smart at begynde at stille yderligere krav til dem, som kan gøre uddannelserne mindre attraktive i deres øjne, siger HK-formand, Kim Simonsen, til Avisen.dk.

HK-formanden, som sidder i bestyrelsen for Erhvervsskolen Nordsjælland, har svært ved at se, at der skulle være et problem med elevers vilje til at flytte sig efter lærepladser. 

- Mit indtryk er, at de fleste elever faktisk er ret mobile, som det er nu. Allerede når de begynder på erhvervsskolerne må en del af dem flytte for at gøre det. Eksempelvis kan du kun uddanne dig til lokomotivfører to steder i landet, siger Kim Simonsen. 

En undersøgelse blandt elever viser, at syv ud af ti elever søger praktikpladser, som ligger mere end 20 kilometer fra deres bopæl. 

DA: Udvid søgningen

Pernille Knudsen fastholder, at der er et problem.

- Vi ved fra undersøgelser, at for mange elever søger for snævert og inden for et for lille geografisk område. Det skal vi have gjort op med, siger Pernille Knudsen. 

Lederne på erhvervsskolerne peger også på, at nogle elever er for lidt mobile. Det viser en undersøgelse udført for DA. Heri giver hver anden leder udtryk for, at den typiske elev, som har vanskeligt ved at finde en praktikplads, ikke søger geografisk bredt nok og ikke er aktiv nok i sin søgen.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

DA: Unge stiller sig passivt op

Pernille Knudsen har indtryk af, at en del unge dovner den, når de søger praktikpladser.

- Eleverne skal have pligt til at være aktive med at søge praktikpladser. I dag oplever vi, at nogle elever stiller sig passivt op i køen til lærepladser uden at gøre noget, siger Pernille Knudsen. 

De unge skal få det at mærke, hvis de tager for let på at søge praktikpladser. 

- Hvis eleverne ikke lever op til kravene om at være aktivt søgende, må systemet være sådan, at det kan få nogle konsekvenser, siger Pernille Knudsen. 

Hun ønsker, at alle elever får et krystal klart signal om, at de skal oppe sig i jagten på en elevplads. 

- I dag bliver der stillet en række krav til elever i skolepraktik. De skal leve op til de såkaldte EMMA-kriterier om  at være Egnet, Mobil geografisk, Mobil fagligt og Aktiv praktikpladssøgende. De bindende krav vil vi som minimum gerne have kommer til at dække alle praktikplads-søgende elever, siger Pernille Knudsen. 

Hun understreger, at vel vil hun have mere pres på eleverne, men at der er fælles ansvar for, at flere unge kommer i lære. 

- Vi ønsker ikke specielt at pege fingre ad eleverne. Vi vil bare gøre opmærksom på, at hvis vi skal få flere i praktik, så skal både elever, forældre, erhvervsskoler og virksomheder bidrage. Det er et fælles ansvar og ikke kun virksomhedernes, siger Pernille Knudsen.

Forsker: Unge er mobile

På Center for Regional- og Turismeforskning arbejder ph.d.-studerende Karin Topsø Larsen på en afhandling om mobilitet blandt unge på erhvervsskoler i yderområderne. Hun har interviewet en lang række unge og oplever, at de allerede gerne vil flytte for en praktikplads.

- Jeg har ikke talt med nogen, der ikke ønsker at flytte, hvis de ved, at de kan få en praktikplads. Men det kan være svært for dem at finde ud af, hvor man skal søge i andre landsdele. Der kender de jo ikke arbejdsmarkedet eller virksomhederne. Samtidig skal de konkurrere med lokale unge, som også mangler praktikpladser, siger Karin Topsø Larsen.

Det er især unge, der ikke har fået en praktikplads, der er mobile. De kommer nemlig ofte i skolepraktik, og herfra kan de blive sendt ud i virksomheder over et større geografisk område i korte perioder. 

- Derfor er nogle tvunget til at købe bil eller må bo hos f.eks. bedsteforældre i en periode, så de er tæt på virksomheden, forklarer Karin Topsø Larsen.

Hun frygter, at formaningerne kan betyde, at færre bliver faglærte.

- Der bliver tit talt om, at eleverne er for svage og ikke er mobile nok. Det bliver let en pegen fingre af de unge, selvom problemet jo er, at der mangler praktikpladser. Det eneste, man får ud af det, er færre erhvervsuddannede.

Læs Avisen.dk's dækning af trepartsforhandlingerne her