Sandheden mangler stadig at blive fortalt i en 20 år gammel terrorsag.
Det mener Bent Melchior, den tidligere religiøse leder af det jødiske samfund i Danmark.
I 1988 planlagde palæstinensiske terrorister tilsyneladende et drabsattentat mod ham, og nu beskylder han Justitsministeriet for at holde hånden over bagmændene.
Ifølge Bent Melchior undlod Justitsministeriet at udvise bagmændene, fordi man frygtede et palæstinensisk hævnangreb i form af en flykapring eller terroraktion.
»Man var mere villig til at risikere mit liv frem for at tiltrække en palæstinensisk terrorhandling. Det var min klare oplevelse, at man var bange for et palæstinensisk hævnangreb, hvis Danmark udviste palæstinenserne,« siger Bent Melchior.
Frygt for terror
I 1988 blev han opsøgt i sin lejlighed af to mænd fra Politiets Efterretningstjeneste. De fortalte ham, at en gruppe palæstinensiske mænd, som tilhørte Force 17, en af Yassir Arafats eliteenheder, havde planlagt et drabsattentat på ham.
Planen var at myrde Bent Melchior under en rejse til Israel, som han var rejseleder på. Det lykkedes dog PET at afsløre attentatplanerne, som også inkluderede Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik, en kvindelig agent fra den israelske efterretningstjeneste Mossad og Israels daværende præsident, som skulle på officielt besøg til Danmark.
I dag undrer Bent Melchior sig dog over, at myndighederne ifølge ham ikke greb ind over for bagmændene. Da de mistænkte havde tilknytning til PLO s kontor på Amager, fandt Bent Melchior det naturligt, at mændene skulle udvises.
»Jeg henvendte mig til justitsministeren for at høre, om de ansvarlige nu ville blive udvist. Jeg fik at vide, at der ikke var grundlag for at foretage sig noget,« siger Bent Melchior. Justitisministeriet kunne i går ikke oplyse, hvorvidt der skete udvisninger i sagen.
Kræver undersøgelse
Bent Melchior fremfører kritikken af Justitsministeriet, fordi han mener, at en ny bog om Blekingegadebanden underbygger den mistanke, han har haft i årevis. Ifølge bogen Blekingegadebanden – Den hårde kerne – forhindrede Justitsministeriet udleveringen af to terrormistænkte palæstinensere til Danmark i 1983 af frygt for et hævnangreb. Den samme frygt spillede ind i hans egen sag fem år senere, mener Bent Melchior.
Fathi el-Abed, formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, arbejdede på PLO s kontor som frivillig fra 1989. Han er fortørnet over Bent Melchiors beskyldninger og vil have en undersøgelse.
»Lad os få den undersøgelse. Lad os få renset de mennesker, han peger på. Der var ingen drabsplaner. Sagen var en kampagne for at få lukket PLO s kontor i Danmark,« siger Fathi el-Abed, der mener, at Israel førte kampagner i flere lande for at stille PLO i et dårligt lys. Han mener også, at en terrorbombe mod den jødiske synagoge i Krystalgade i 1985 var en del af kampagnen mod PLO. Ifølge ham blev der straks kastet mistanke på PLO-kontoret.
»Hvorfor skulle der lige pludselig springe bomber på Krystalgade og andre steder, nøjagtigt som PLO kontoret blev åbnet? Det hele var pure opspind for igen at udstille zionisterne som ofre,« siger Fathi el-Abed.
Han finder det desuden urealistisk, at det formodede drab skulle planlægges i et land, men udføres i et andet.
Lene Espersen vil ikke afvise en undersøgelse af, Justitsministeriets rolle i sagen. Hun afventer dog først rapporten fra PET-kommissionen, som undersøger PET s aktiviteter fra 1945 til 1989.
»Så må vi vurdere, hvad der eventuelt skal ske. Det gælder selvfølgelig også i forhold til de oplysninger, Nyhedsavisen bringer i dag,« siger justitsministeren.
Hverken daværende PET-chef Hanne Bech Hansen eller PET ønsker at kommentere Bent Melchiors beskyldninger.
Det har ikke været muligt at få kontakt til daværende konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen.
Ifølge daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) mangler der stadig at blive kastet lys over sagen.»Jeg håber, at vi en dag får hele historien. Det står fast, at der var alvorlige trusler mod jøders liv.«