Tarmkræft-prøver forbyttet: 40 nordjyder skal testes igen

Flere borgere i Nordjylland har fået forbyttet deres tarmkræft-prøver.

Den private virksomhed Strålfors, der står for udsendelse af prøvesæt til borgerne, har sat forkerte CPR-numre på i alt 40 prøvesæt.

Derfor skal borgerne indsende nye prøver, fortæller koncerndirektør Anne Bukh fra Region Nordjylland til DR P4 Nordjylland.

- Hvis man har blod i afføringen, så kan det være tegn på kræft. Derfor tager vi ikke den mindste chance og indkalder prøver igen fra de 40 borgere, det drejer sig om.

Anne Bukh understreger, at fejlen ikke betyder sundhedsfare for nogen af de berørte. Testen er højst blevet en måned forsinket.

Alle borgere over mellem 50 og 74 år modtager hvert andet år en invitation til screening for tarmkræft, som en del af det nationale program for tarmkræftscreening.

Invitationen består af et brev, en vejledning og et prøvesæt. På vejledningen sidder en lille label med navn og cpr-nummer, som borgeren skal sætte på det medfølgende prøveglas. Det er denne label, der i flere tilfælde er blevet forbyttet, så den har indeholdt et andet navn og cpr-nummer end den person, der har modtaget invitationen.

Pakkefirmaet Strålfors er leverandør af prøver til borgerne i alle fem regioner. Efter fejlen er blevet opdaget, har Strålfors indført nye procedurer, der skal sikre, at fejlen ikke sker igen.

Region Syddanmark har også oplevet problemer med forbyttede labels. Her har mindst 11 personer opdaget, at prøvesættet indeholdt en anden navn og personnummer. Men potentielt skal 634 borgere gentage screeningen for tarmkræft på grund af fejl med CPR-numre. Det er regionen i gang med at undersøge.