Administration 

Syge Kit tog imod tilbud om behandling: Bliver brugt mod hende i forsikringssag

- Jeg føler mig forrådt. Jeg synes, det er uærligt og uprofessionelt at gå bag sine patienters ryg på den måde, siger Kit Windeballe om en læges mail til forsikringsselskabet. (Foto: Foto: Privatfoto)

Efter en ulykke kan Kit kun arbejde 7,5 timer om ugen. Men en læge i et behandlingstilbud mente, hun kunne arbejde fuld tid, og det bruger forsikringsselskabet nu imod hende.

Da Kit Windeballe fik en mail fra Tryg om, at hun kunne komme i behandling for sine smerter ved en neurokirurg, takkede hun ja. Uden at skænke det en tanke, at det senere kunne blive brugt imod hende.

- Jeg tænkte virkelig ikke over det. På det tidspunkt følte jeg, at forsikringsselskabet var på min side og bare var interesseret i, at jeg blev rask igen, fortæller Kit Windeballe til Avisen.dk.

Den 54-årige kvinde er en af de danskere, som er kommet i klemme ved sit forsikringsselskab efter at have været udsat for piskesmæld eller hjernerystelse og derefter sendt til en læge, der ikke anerkender disse lidelser.

I Kit Windeballes tilfælde skrev lægen en mail om hende til forsikringsselskabet, som selskabet nu bruger som argument for, at hun ikke skal tilkendes højere erhvervsevnetab og dermed erstatning.

Den pågældende læge er nævnt i mange af de sager, som Avisen.dk har indsigt i, og er en af de læger, som advokater advarer deres klienter mod at sige ja til.

Fra sprinter til skildpadde 

Kit Windeballe havde et normalt liv med fuldtidsarbejde som konsulent for en fagforening, indtil hun i sommeren 2016 arbejdede som frivillig på Roskilde Festival.

Hun gled i noget olie og slog hovedet direkte ned i det rå betongulv. Hun var bevidstløs og fik konstateret hjernerystelse.

Sådan så Kit Windeballe ud lige efter ulykken.

Fordi hun arbejdede som frivillig, da ulykken skete, var det en arbejdsskade, og Roskilde Festivals forsikringsselskab, Tryg, blev derfor inddraget.

Hun fik anerkendt arbejdsskaden og har fået erstatning fra sin egen og sin fagforenings ulykkesforsikring. Dernæst skulle der tages stilling til erhvervsevnetab.

- Jeg forsøgte at arbejde, selvom jeg havde det rigtigt dårligt efter ulykken. Jeg har altid elsket at arbejde, så jeg forsøgte at "tage mig sammen", men det gik ikke ret længe, fortæller Kit Windeballe.

Hvor hun før sjældent fejlede noget og kunne kunne arbejde på et kontor, hun selv beskriver som "en hovedbanegård", hvor folk kom og gik og talte til hende hele dagen, er hun efter ulykken blevet ekstremt lyd- og lysfølsom.

Hun har voldsom hovedpine og smerter i nakken, lider af svimmelhed, koncentrationsbesvær og er så træt, at hun hver dag må sove middagslur.

- Man kan sige, at hvor jeg før var en sprinter, er jeg nu en skildpadde.

Hun forsøgte med nedsat arbejdstid og kæmpede sig op på 18 timer hver uge, men måtte indse, at det var mere, end hun kunne holde til.

Kit Windeballe endte med at blive sygemeldt, miste sit job og komme på sygedagpenge.

Forbløffet over mail fra læge 

Fordi der var tale om en arbejdsskade, fik Kit Windeballe besked fra forsikringsselskabet Tryg om, at hun kunne blive tilknyttet et team i den såkaldte TrygTilbage-ordning, som har fokus på at få skadeslidte tilbage på job ved at tilbyde dem behandling hos forskellige eksterne, uafhængige behandlere.

I sommeren 2018 fik hun tilbud om et behandlingsforløb ved en uafhængig neurokirurg, som hun tog imod. Hun blev blandt andet behandlet med botox mod smerterne.

Kit Windeballe fik det dog ikke bedre af behandlingerne, så forløbet stoppede efter kort tid.

Et halvt år efter, i januar 2019, dukker en mail-korrespondance mellem neurokirurgen og forsikringsselskabet imidlertid pludselig - til Kit Windeballes store forbløffelse - op i hendes forsikringssag. Det sker i forbindelse med, at hun har anket sagen.

"Vend tilbage til et normalt arbejdsliv" 

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) havde i første omgang fundet frem til, at hun havde mistet 35 procent af sin erhvervsevne. Det svarer til, at hun kan arbejde cirka 25 timer om ugen.

- Det har de baseret på den periode, hvor jeg forsøger at tage mig sammen, og hvor jeg har svært ved at acceptere, at jeg ikke kan klare mere, forklarer Kit Windeballe.

Avisen.dk har indsigt i Kit Windeballes timesedler fra perioden. De viser, at hun to uger arbejdede 18 timer, men aldrig mere og de fleste uger langt mindre, helt ned til tre en halv time.

Hun har i mellemtiden været i kommunal arbejdsprøvning, som viser, at hendes arbejdsevne er på syv en halv time om ugen, så hun har anket AES' afgørelse.

Men Tryg, der skal betale erstatningen for hendes erhvervsevnetab, er uenig, og har som dokumentation indsendt en mail fra den neurokirurg, som behandlede Kit Windeballe.

I den står der, at lægen anbefaler Kit Windeballe at vende tilbage til en normal hverdag, herunder et normalt arbejdsliv så hurtigt som muligt. Avisen.dk har indsigt i denne mail.

- Jeg kan ikke overhovedet huske, at lægen har sagt sådan til mig, men det har hun åbenbart skrevet til forsikringsselskabet.

- Jeg kan ikke forstå, hvordan hun kan mene, at jeg kan arbejde fuld tid. Jeg er så syg, at jeg nogle gange går en måned uden at vaske hår, fordi jeg ikke engang kan holde til dét, siger Kit Windeballe.

"Jeg føler mig forrådt" 

Det kom helt bag på Kit Windeballe, at lægen åbenbart rapporterede alt fra behandlingen til forsikringsselskabet. Og at det bagefter kan indgå i hendes forsikringssag som dokumentation for, at hun ikke skal have mere i erstatning.

- Det står åbenbart i en standardformular, som man skriver under på, når man starter i behandling. Det kunne jeg ikke huske noget om, siger Kit Windeballe.

Hun føler, at lægen er gået bag ryggen på hende, ved dels at udlevere hende til forsikringsselskabet og dels skrive noget, der ikke passer, som forsikringsselskabet kan bruge imod hende.

Har du dokumentation for et "for tæt" forhold mellem en speciallæge og et forsikringsselskab? Så skriv til journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk

UDVID

- Jeg føler mig forrådt. Jeg synes, det er uærligt og uprofessionelt at gå bag sine patienters ryg på den måde.

- Man skal jo have tillid til sin behandler. Jeg havde en følelse af, at hun forstod mig og lyttede til mig, og så bliver jeg stukket i ryggen bagefter.

Set i bakspejlet føler hun, at hun burde have vidst bedre.

- Jeg har nok været for naiv. Nu kan jeg jo godt se, at når jeg bliver sendt hen til nogen, som forsikringsselskabet betaler, kan jeg risikerer den slags. Men jeg tænker altid det bedste om folk, siger hun.

Tænk: Det bør være tydeligt for syge mennesker

Forbrugerrådet Tænk kritiserer måden, forsikringsselskabet har blandet behandlingstilbud og erstatningssag sammen i dette tilfælde.

- Når man tager imod sådan et tilbud, som præsenteres som noget, der skal hjælpe en med at få det bedre, tænker man ikke nødvendigvis over, at det kan blive brugt imod en.

- Her bliver de to ting, et tilbud om en behandling og en sag om, hvor meget erstatning hun har ret til, jo blandet sammen, siger ankenævns-koordinator Regitze Buchwaldt fra Forbrugerrådet Tænk.

Både læge og forsikringsselskab burde have sikret sig, at Kit Windeballe var klar over, i hvilken kontekst oplysningerne kunne blive brugt, mener Regitze Buchwaldt.

- Selvom hun har skrevet under på noget, skal de jo sikre sig, at hun ved, hvad det indebærer. Især når der er tale om syge mennesker, tilføjer hun.

- Når det, som i det her tilfælde er en med kognitive problemer er det vigtigt at gøre det tydeligt for hende, hvad hendes journal kan blive brugt til, hvis hun tager imod behandlings-tilbuddet, siger Regitze Buchwaldt.

Tryg: Skadeslidte ved, at vi deler oplysninger

Forsikringsselskabet Tryg vil ikke kommentere personsager, men understreger, at det er frivilligt for de skadeslidte at deltage i behandlingstilbuddene, og at de både ved forsikringsselskabet og behandlerne skriver under på, at oplysningerne må deles på tværs.

Oplysningerne bliver kun sendt videre til AES, hvis Tryg oplever, at der er noget, som ikke stemmer overens med de oplysninger, selskabet har i sagen, forklarer kommunikationschef Tanja Frederiksen i et skriftligt svar til Avisen.dk.

- Det gør vi alene, så AES kan træffe afgørelse på et så oplyst grundlag som muligt, understreger hun.

Avisen.dk har også bedt neurokirurgen om at forholde sig til kritikken. Hun har dog afvist at svare på Avisen.dk's spørgsmål.

Søren brostrøm med jakke og slips til pressemøde
Corona

Brostrøm klar til at

stoppe politikerne 

brandbiler og politifolk til stede ved trafikulykke
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede over for rødt

og ramte modkørende

Milliardæren Olivier Dassault smiler bredt
Krimi

Milliardær død i

helikopterulykke 

Et fidget toy i mange farver
Advertorial

Annonce

Fidget Toys: Den nye store dille

stork i rede i sønderjylland
Nyheder

Storken er landet

hund ligger i bur
Dyreliv

Zoologiske haver med

plastik-pingviner

og hunde som ulve 

Ambulance kører på vej
Krimi

Mand død: Kørte

frontalt ind i bil

med mor og datter

mand med blå handsker står med prøveglas i hånden
Corona

Heunicke: 15 nye

coronavarianter fundet

den danske tennisspiller clara tauson i aktion på banen
Sport

Dansk komet

i kæmpe triumf

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

En stor kakerlak
Mad og drikke

Doktor advarer:

Der er kakerlakker i din kaffe

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka