Administration 

Advokater advarer: Forsikringsselskaber sender syge til læger, som ikke tror på dem

- Det er altid de samme navne, der bliver foreslået, og det er typisk dem, som mener, at piskesmæld ikke er en diagnose, men et udtryk for at man har ondt i livet, siger Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater. (Foto: Arkivfoto: Ritzau Scanpix)

Forsikringsselskaber insisterer på at sende kunder med piskesmæld og hjernerystelse til bestemte læger, som ikke anerkender disse lidelser, advarer advokater. Det kan ødelægge patientens mulighed for erstatning, lyder kritikken.

Er du kommet ud for en ulykke og har meldt det til dit forsikringsselskab? Hvis ja, så vær opmærksom på de speciallæger, som forsikringsselskabet foreslår.

Sådan lyder det fra en række advokater, som Avisen.dk har talt med.

En lægeerklæring fra bestemte speciallæger kan nemlig få store konsekvenser for din sag, så det bliver nærmest umuligt at få erstatning.

Lægeerklæringen kan dermed få alvorlige økonomiske følger for de mennesker, som er ude af stand til at arbejde efter en ulykke.

- Det er næsten skræmmende for retssikkerheden, hvor stor betydning valg af speciallæge har i visse erstatningssager.

- Den store og ofte ubegrundede forskel i speciallægernes vurderinger kan betyde flere millioner kroner i forskel på erstatningens størrelse, siger Britha Bunk, som er advokat og indehaver af firmaet Erstatningsadvokaterne.

Hun understreger, at problemet kun gælder i piskesmældssager og andre erstatningssager, hvor man ikke lægefagligt kan påvise fysisk skade, som for eksempel brud på knogler.

Advarer mod forsikringsselskabernes favorit-læger

Når det handler om skader som hjernerystelse og piskesmæld, er der bestemte speciallæger, som advokater råder deres klienter til ikke at acceptere. Advokaterne har nemlig erfaring med, at lægeerklæringer fra disse speciallæger falder ud til fordel for forsikringsselskaberne og er farvede af lægernes personlige holdning til sygdommene.

Fælles for lægerne er, at de ikke "tror på" piskesmæld og senfølger af hjernerystelse, lyder kritikken fra advokaterne.

- Der er nogle bestemte læger, som vi advarer vores klienter mod at sige ja til, fordi vi har dårlige erfaringer med dem.

- Vi ved på forhånd, at de læger ikke tror på at piskesmæld findes. Derfor vil de læger typisk skrive i lægeerklæringen, at symptomerne er forbigående eller skyldes noget helt andet end ulykken, siger advokat Svend Aage Helsinghoff fra Advocare til Avisen.dk.

Piskesmæld bare et symptom på et træls liv

Aadvokaterne har også erfaring med, at forsikringsselskaberne er meget ivrige efter at sende kunderne til lige præcis disse læger. Det betyder også, at de kunder, som ikke har advokat, ofte havner ved disse læger, da de lader forsikringsselskabet bestemme lægen.

- Det er altid de samme navne, der bliver foreslået, og det er typisk dem, som mener, at piskesmæld ikke er en diagnose, men et udtryk for at man har ondt i livet, siger Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater.

Artiklen fortsætter under billedet

Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater er blandt de advokater, som har studset over forsikringsselskabernes valg af speciallæger.

Som forsikringskunde er det ikke betryggende med et for tæt samarbejde mellem speciallæger og forsikringsselskaber, mener forbrugerrådet Tænk.

- Formålet med en specialerklæring er at få en upartisk vurdering. Derfor kan det være et problem, hvis forsikringsselskaberne har et meget tæt samarbejde med bestemte speciallæger.

- Man risikerer at forbrugerne opfatter lægeerklæringen som et partsindlæg, hvis forsikringsselskabet insisterer på, at man skal vurderes af en læge, de samarbejder fast med, siger Regitze Buchwaldt, som er forsikringsmedarbejder i Ankenævnet for Forsikring og Forbrugerrådet Tænk.

"Sort liste" over læger

Avisen.dk har været i kontakt med en række forsikringskunder med piskesmæld eller hjernerystelse, som er kommet i klemme efter i god tro at have sagt ja til den speciallæge, som enten deres eget eller modpartens forsikringsselskab foreslog - selvsamme læger, som er på advokaternes "sorte liste".

Nogle fik ikke et valg, men fik besked på, at det skulle være den bestemte læge.

- Forsikringsselskaberne skal give kunden mindst tre speciallæger at vælge imellem, men det ser vi tit at de ikke overholder, siger advokat Svend Aage Helsinghoff.

Ofte går forsikringskunderne først til en advokat, når de har været ved speciallægen og får en lægeerklæring, de på ingen måde kan genkende sig selv i. På det tidspunkt har lægeerklæringen dog allerede skadet den syge kundes sag - også selvom den modsiges af senere lægeerklæringer, lyder kritikken.

"Det er noget psykisk"

Kunderne fortæller for eksempel, hvordan lægeerklæringerne ikke stemmer overens med det, der skete til undersøgelsen. I nogle tilfælde beskrives tests, som ifølge patienterne ikke har fundet sted, og der er eksempler på at afstande og hastighed ved ulykker ændres. Konklusionen fra speciallægen kan være, at patientens skade ikke skyldes ulykken, men for eksempel er psykisk, skyldes patientens alder, overvægt eller ting, der skete for mange år siden.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Har du selv oplevet noget lignende?

Er du også kommet i klemme efter du blev sendt til en speciallæge, som forsikringsselskabet havde valgt? Så kontakt journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk

UDVID

- Vi har erfaring med, at de bestemte læger forsøger at gøre det til noget psykisk. Folk bliver også spurgt meget ind til, hvordan de har haft det før uheldet, og hvis der for eksempel har været et hold i ryggen for otte år siden, står det med flammeskrift i den færdige erklæring, siger Svend Aage Helsinghoff.

Sætter spørgsmålstegn ved patientens ærlighed

Avisen.dk har blandt andet indsigt i en lægeerklæring, hvor en ung kvinde undersøges for piskesmæld efter at have været i en bilulykke. Her lægger lægen vægt på, at kvinden som barn har lidt af angst, og ender med at konkludere, at smerterne skyldes noget psykisk.

I nogle af lægeerklæringerne antyder speciallægerne, at forsikringskunden ikke taler sandt om forløbet eller gisner om kundens motiv.

Dette ligger langt væk fra, hvad der er speciallægens opgave i den situation, siger Regitze Buchwaldt fra Ankenævnet for Forsikring og Forbrugerrådet Tænk.

- En speciallægeerklæring skal være objektiv og beskrivende. For mig at se virker det ikke særligt objektivt, hvis speciallægen for eksempel begynder at sætte spørgsmålstegn ved det, patienten fortæller, eller tillægge patienten mulige motiver, siger hun.

TopDanmark: Vi følger retningslinjerne

En del patienter har også fået lavet lægeerklæring ved en anden speciallæge, og disse kan nå frem til et helt andet resultat. Dette er for eksempel tilfældet med den unge kvinde, hvor en anden speciallæge konkluderer, at hendes gener skyldes piskesmæld fra ulykken og ikke er psykisk betingede.

TopDanmark, som er et af de kritiserede forsikringsselskaber, har ikke villet svare Avisen.dk på, hvorfor de insisterer på at sende kunderne til bestemte speciallæger og afviser andre.

- Det er helt normal brancheprocedure, at der ved personskader er en dialog mellem kunden og eventuelt kundens repræsentant og forsikringsselskabet om valget af speciallæge – et valg begge parter skal blive enige om. Vi følger Forsikring & Pensions retningslinjer for indhentelse af speciallægeerklæring, skriver Jens Langergaard, kommunikationschef i TopDanmark, til Avisen.dk. 

Har du selv oplevet noget lignende?

Er du også kommet i klemme efter du blev sendt til en speciallæge, som forsikringsselskabet havde valgt? Så kontakt journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk

Nyheder

Diskvalificeret af

Eurovisionen afviser

portræt mand
Kendte

Heino Hansen: 

Jeg måtte trække mig

unge med sprut
Krimi

Politiet stopper

sidste skoledag

portræt mand
Kendte

Tidligere revykonge: 

Skal indlægges igen

politibil
Nyheder

Sverige øger sikkerheden 

Nyheder

Taylor Swift er landet

logo på retsbygning
Krimi

Hjemmehjælpere

gav førstehjælp 

portræt kvinde
Kendte

Tv-vært jubler:

Han gik på knæ

Nyheder

Holder fast i Priden

politi logo
Krimi

Politiet med appel:

Kig efter 15-årig 

Sport

Verdens bedste

lagt i håndjern

person griller
Krimi

Skal du grille i pinsen:

Så tænk dig om 

kvinde smiler
Sport

19-årige Solbjørk: 
Drengene brød sig

ikke om at få baghjul

politibil og lastbil holder i kryds
Krimi

Alvorlig ulykke:

Cyklist fløjet på

hospitalet 

telefon med emojis
Nyheder

Kærlighedsjagt koster

danskerne millioner

mand ved spejl
Kendte

Skaldet komiker har
fået hår på hovedet

Krimi

Ville forskrække bilist:

Skød med pistol på

motorvej

fransk politi
Nyheder

Dræber mand: Ville

sætte ild til synagoge

person slukker brand
Nyheder

Børsen-branden:

Nu skal heltene hyldes 

to personer smiler
Nyheder

Orban: Premierminister

svæver mellem liv og død

skov med jagttårn
Krimi

Mand død efter

jagtulykke 

demonstranter på scenen
Nyheder

Cirkusrevyen afbrudt

af demonstranter 

strand
Nyheder

Varm weekend venter 

politibil med påskriften politi
Krimi

Vil straffe betjent efter

biljagt med 200 km/t

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FCM nedlægger FCK og spiller sig tættere på guldet

politibiler ved en vej
Krimi

Efterlyser flugtbilist efter påkørsel af to cyklister

en sur mand
Nyheder

Trumps eks-advokat udspørges om telefonfis 

Et regionaltog
Nyheder

Togkaos mellem Esbjerg og Odense

En hund på vej ud af en væg
Dyreliv

Lille hund fanget inde i familiens vægge

En dame pudser næse
Sundhed

Pollenallergi: Dette må du IKKE gøre

en reception med to medarbejdere
Rejser

Københavnske hoteller blandt verdens bedste

en pride-ballon
Nyheder

Copenhagen Pride mister flere sponsorer

Sort røg på en byggeplads
Krimi

Brand hos

Novo Nordisk

Mohamed Daramy ved siden af Rasmus Højlund og Joachim Andersen
Sport

Hjulmand bekræfter:

Spiller misser EM

David Copperfield
Nyheder

David Copperfield

beskyldes for

seksuelle overgreb

Et Metrotog på en station.
Krimi

Teknisk problem:

Holder helt stille

Christian og Christopher Kjær begge i smoking
Kendte

Kjærs formue

formøblet

Retten i Nykøbing Falster
Krimi

Babydrab: Sag

mod mor opgivet

Krimi

Færdig med

undersøgelser

på Børsen

En kvinde taler i telefon
Nyheder

Skræmmende mønster:

Disse kvinder er

særligt udsatte

Jeff og Tilde på scenen.
Kendte

Jeff er blevet forlovet

Siden af en politibil
Krimi

18-årig i kritisk tilstand

efter fald fra altan

Kong Frederik og dronning Mary vinker på en balkon.
Nyheder

Kongens fødselsdag -

genopliver gammel

tradition

En person på en vægt
Sundhed

Næste generation af

vægttabsmedicin på vej

Holdet bag filmen
Film og TV

Trine Dyrholm 

høster roser

Nyheder

Skudt premierminister

er ved bevidsthed

efter operation

Nyheder

Færøerne:

Stemmer nej til fri abort

hakket oksekød
Nyheder

Nu igen: Trækkes tilbage

flere mennesker samlet
Nyheder

Til-Løkke med de 60 år:

En selskabelig dramaqueen

Mand og kvinde
Kendte

Tv-vært klar til bryllup

to mænd
Nyheder

Kæmper for sit liv

Mand og kvinde
Nyheder

Afslutter med kor

og bolsjestriber

portræt kvinde
Kendte

Annette Heick: Man må

godt blive provokeret

tegning af mand
Krimi

Drabstiltalt: Jeg fandt tape med Meng-DNA i naturen

biler
Nyheder

Tesla: Stiger 400

procent i Danmark 

portræt kvinde
Nyheder

Danmark får hård konkurrence

Nyheder

Premierminister

ramt af skud 

Krimi

Emilie Meng:

Kræver større beløb

solen og himmel set gennem blade
Nyheder

Officielt: Danmarks første sommerdag

Facade på butik
Nyheder

Kæmpe tøjkæde konkurs

Spækhuggere i vandet
Dyreliv

Spækhuggere angriber og sænker yacht

Sport

Kongeparret tog metroen

Solcellepark set fra luften
Nyheder

Rekordmange timer med negative elpriser

Cykelrytter jubler på podiet
Sport

Lavinefare aflyser Giroens højeste punkt

Kong Frederik griner
Kongelige

Kong Frederiks brøler

politibil spærrer vej
Krimi

Ung mand død i ulykke

Smilende kvinde
Kendte

TV2-stjerne var nøgenmodel

Dressurrytter på banen
Dyreliv

Tager fuldt ansvar for hestemishandling

Kø på motorvej
Nyheder

Her bliver trafikken slem

masser af mennesker på strand
Nyheder

Sommeren 2023 den varmeste i 2000 år

Skib sejlet ind i bro
Nyheder

Containerskib mistede strøm inden dødsulykke

en royalperson
Kongelige

Kongen ser ændringer
som nødvendige

et forelsket par
Kendte

Caroline Wozniackis

eks skal skilles

en kvinde kigger ind i kameraet
Nyheder

Pernille Vermund
anmeldt til politiet

en tennisspiller
Sport

Caroline Wozniacki forbigået

en tipskupon
Nyheder

Scorer kæmpe tips-gevinst:

- Jeg er stadig i chok

en haj i akvarium
Krimi

Endnu en haj er
fundet på gaden

folk i DNA-dragter
Kongelige

Kongepar trak

i DNA-dragter

luftfoto viser røg stiger op fra bygning
Krimi

Politiet advarer: 
Luk vinduer og døre