Advokater advarer: Forsikringsselskaber sender syge til læger, som ikke tror på dem

- Det er altid de samme navne, der bliver foreslået, og det er typisk dem, som mener, at piskesmæld ikke er en diagnose, men et udtryk for at man har ondt i livet, siger Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater. (Foto: Arkivfoto: Ritzau Scanpix)

Forsikringsselskaber insisterer på at sende kunder med piskesmæld og hjernerystelse til bestemte læger, som ikke anerkender disse lidelser, advarer advokater. Det kan ødelægge patientens mulighed for erstatning, lyder kritikken.

Er du kommet ud for en ulykke og har meldt det til dit forsikringsselskab? Hvis ja, så vær opmærksom på de speciallæger, som forsikringsselskabet foreslår.

Sådan lyder det fra en række advokater, som Avisen.dk har talt med.

En lægeerklæring fra bestemte speciallæger kan nemlig få store konsekvenser for din sag, så det bliver nærmest umuligt at få erstatning.

Lægeerklæringen kan dermed få alvorlige økonomiske følger for de mennesker, som er ude af stand til at arbejde efter en ulykke.

- Det er næsten skræmmende for retssikkerheden, hvor stor betydning valg af speciallæge har i visse erstatningssager.

- Den store og ofte ubegrundede forskel i speciallægernes vurderinger kan betyde flere millioner kroner i forskel på erstatningens størrelse, siger Britha Bunk, som er advokat og indehaver af firmaet Erstatningsadvokaterne.

Hun understreger, at problemet kun gælder i piskesmældssager og andre erstatningssager, hvor man ikke lægefagligt kan påvise fysisk skade, som for eksempel brud på knogler.

Advarer mod forsikringsselskabernes favorit-læger

Når det handler om skader som hjernerystelse og piskesmæld, er der bestemte speciallæger, som advokater råder deres klienter til ikke at acceptere. Advokaterne har nemlig erfaring med, at lægeerklæringer fra disse speciallæger falder ud til fordel for forsikringsselskaberne og er farvede af lægernes personlige holdning til sygdommene.

Fælles for lægerne er, at de ikke "tror på" piskesmæld og senfølger af hjernerystelse, lyder kritikken fra advokaterne.

- Der er nogle bestemte læger, som vi advarer vores klienter mod at sige ja til, fordi vi har dårlige erfaringer med dem.

- Vi ved på forhånd, at de læger ikke tror på at piskesmæld findes. Derfor vil de læger typisk skrive i lægeerklæringen, at symptomerne er forbigående eller skyldes noget helt andet end ulykken, siger advokat Svend Aage Helsinghoff fra Advocare til Avisen.dk.

Piskesmæld bare et symptom på et træls liv

Aadvokaterne har også erfaring med, at forsikringsselskaberne er meget ivrige efter at sende kunderne til lige præcis disse læger. Det betyder også, at de kunder, som ikke har advokat, ofte havner ved disse læger, da de lader forsikringsselskabet bestemme lægen.

- Det er altid de samme navne, der bliver foreslået, og det er typisk dem, som mener, at piskesmæld ikke er en diagnose, men et udtryk for at man har ondt i livet, siger Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater.

Artiklen fortsætter under billedet

Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater er blandt de advokater, som har studset over forsikringsselskabernes valg af speciallæger.

Som forsikringskunde er det ikke betryggende med et for tæt samarbejde mellem speciallæger og forsikringsselskaber, mener forbrugerrådet Tænk.

- Formålet med en specialerklæring er at få en upartisk vurdering. Derfor kan det være et problem, hvis forsikringsselskaberne har et meget tæt samarbejde med bestemte speciallæger.

- Man risikerer at forbrugerne opfatter lægeerklæringen som et partsindlæg, hvis forsikringsselskabet insisterer på, at man skal vurderes af en læge, de samarbejder fast med, siger Regitze Buchwaldt, som er forsikringsmedarbejder i Ankenævnet for Forsikring og Forbrugerrådet Tænk.

"Sort liste" over læger

Avisen.dk har været i kontakt med en række forsikringskunder med piskesmæld eller hjernerystelse, som er kommet i klemme efter i god tro at have sagt ja til den speciallæge, som enten deres eget eller modpartens forsikringsselskab foreslog - selvsamme læger, som er på advokaternes "sorte liste".

Nogle fik ikke et valg, men fik besked på, at det skulle være den bestemte læge.

- Forsikringsselskaberne skal give kunden mindst tre speciallæger at vælge imellem, men det ser vi tit at de ikke overholder, siger advokat Svend Aage Helsinghoff.

Ofte går forsikringskunderne først til en advokat, når de har været ved speciallægen og får en lægeerklæring, de på ingen måde kan genkende sig selv i. På det tidspunkt har lægeerklæringen dog allerede skadet den syge kundes sag - også selvom den modsiges af senere lægeerklæringer, lyder kritikken.

"Det er noget psykisk"

Kunderne fortæller for eksempel, hvordan lægeerklæringerne ikke stemmer overens med det, der skete til undersøgelsen. I nogle tilfælde beskrives tests, som ifølge patienterne ikke har fundet sted, og der er eksempler på at afstande og hastighed ved ulykker ændres. Konklusionen fra speciallægen kan være, at patientens skade ikke skyldes ulykken, men for eksempel er psykisk, skyldes patientens alder, overvægt eller ting, der skete for mange år siden.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Har du selv oplevet noget lignende?

Er du også kommet i klemme efter du blev sendt til en speciallæge, som forsikringsselskabet havde valgt? Så kontakt journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk

UDVID

- Vi har erfaring med, at de bestemte læger forsøger at gøre det til noget psykisk. Folk bliver også spurgt meget ind til, hvordan de har haft det før uheldet, og hvis der for eksempel har været et hold i ryggen for otte år siden, står det med flammeskrift i den færdige erklæring, siger Svend Aage Helsinghoff.

Sætter spørgsmålstegn ved patientens ærlighed

Avisen.dk har blandt andet indsigt i en lægeerklæring, hvor en ung kvinde undersøges for piskesmæld efter at have været i en bilulykke. Her lægger lægen vægt på, at kvinden som barn har lidt af angst, og ender med at konkludere, at smerterne skyldes noget psykisk.

I nogle af lægeerklæringerne antyder speciallægerne, at forsikringskunden ikke taler sandt om forløbet eller gisner om kundens motiv.

Dette ligger langt væk fra, hvad der er speciallægens opgave i den situation, siger Regitze Buchwaldt fra Ankenævnet for Forsikring og Forbrugerrådet Tænk.

- En speciallægeerklæring skal være objektiv og beskrivende. For mig at se virker det ikke særligt objektivt, hvis speciallægen for eksempel begynder at sætte spørgsmålstegn ved det, patienten fortæller, eller tillægge patienten mulige motiver, siger hun.

TopDanmark: Vi følger retningslinjerne

En del patienter har også fået lavet lægeerklæring ved en anden speciallæge, og disse kan nå frem til et helt andet resultat. Dette er for eksempel tilfældet med den unge kvinde, hvor en anden speciallæge konkluderer, at hendes gener skyldes piskesmæld fra ulykken og ikke er psykisk betingede.

TopDanmark, som er et af de kritiserede forsikringsselskaber, har ikke villet svare Avisen.dk på, hvorfor de insisterer på at sende kunderne til bestemte speciallæger og afviser andre.

- Det er helt normal brancheprocedure, at der ved personskader er en dialog mellem kunden og eventuelt kundens repræsentant og forsikringsselskabet om valget af speciallæge – et valg begge parter skal blive enige om. Vi følger Forsikring & Pensions retningslinjer for indhentelse af speciallægeerklæring, skriver Jens Langergaard, kommunikationschef i TopDanmark, til Avisen.dk. 

Har du selv oplevet noget lignende?

Er du også kommet i klemme efter du blev sendt til en speciallæge, som forsikringsselskabet havde valgt? Så kontakt journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord